Chodzi o zajęcia indywidualnie lub w grupie do 5-osób? Ja mam takie zajęcia. Wystarczy informacja w ipecie, ale z praktyki wiem, że warto aby była również informacja w orzeczeniu (organ prowadzący mniej się "czepia"). Zazwyczaj w orzeczeniu piszą, że w celu lepszej realizacji zaleca się prowadzenie zajęć indywidualnie lub w grupie do 5-osób z następujących zajęć edukacyjnych... A zespół w ipecie określa w jakiej ilości. I teraz przykład:
1. 2 uczniów u mnie z klasy 3 ma zajęcia z edukacji wczesnoszkolnej np. 5 godzin - i wtedy drugi nauczyciel zabiera tę dwójkę w czasie, gdy klasa ma edukację. Musi dobrze współpracować z nauczycielem z klasy, aby to było spójne.
2. Uczeń kl. 8 ma indywidualnie z matematyki, polskiego i angielskiego (zespół ustalił, że odpowiednio ma 3,4 i 2 godziny). Ja to robię tak, że jak klasa ma polski, to on ma matematykę z nauczycielem, który uczy w klasie, jak ma matematykę, to uczeń ma angielski itd. Czyli w moim przypadku jest z klasą 1 godzinę na matematyce, 1 na polskim i 1 na angielskim, a resztę indywidualnie z tymi nauczycielami, którzy uczą w klasie. I realizuje normalnie program, normalnie tzn. wg ipetu, ale to, że prowadzi te zajęcia nauczyciel, który ma lekcje w klasie, powoduje, że jest niejako ciągłość tego co ma klasa i na 1 godzinę kiedy uczeń jest w klasie nauczyciel wie na czym "stoi". |