Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Alergik na egzaminie 8 klasisty a maseczka |
Afraniuk | 21-05-2020 23:06:37 [#01] |
---|
mam problem - a w zasadzie zawiesiłem się i proszę o pomoc:
matka 8 klasisty twierdzi, że syn ze względu na alergię i zagrożenie zdrowia związane ze stosowaniem wszelkiego rodzaju maseczek i ochraniaczy, ponieważ istnieje zagrożenie niedotlenienia organizmu oraz zagrożenie infekcją i grzybicą układu oddechowego i nerwowego nie powinien przyjść w maseczce na egzamin. Powołuje się na rozporządzenie z dnia 15.04.2020 paragraf 18.1 (nie mamy obowiązku noszenia maseczek - to jest tylko zalecenie) - chociaż dla mnie jest tam obowiązek ! Dalej powołuje się na punkt 3 tej ustawy - ze względu na stan zdrowia noszenie maseczek jest uchylone, a okazanie zaświadczenia nie jest wymagane.
Patrzę na wytyczne MEN no i mam rozdwojenie jaźni - jak to rozstrzygnąć ?
Proszę o pomoc w tej sprawie. |
sońka | 21-05-2020 23:21:19 [#02] |
---|
Tak jest w wytycznych:
Szczegółowe rozwiązania techniczne związane z organizacją pracy zdających, którzy ze względów zdrowotnych nie mogą zakrywać ust i nosa
1) Sytuacja, w której dany zdający ze względów zdrowotnych nie może zakrywać ust i nosa, powinna zostać zgłoszona dyrektorowi szkoły nie później niż do 29 maja 2020 r.
2)Dyrektor szkoły niezwłocznie przekazuje informację o konieczności organizacji egzaminu w odrębnej sali egzaminacyjnej dyrektorowi okręgowej komisji egzaminacyjnej oraz postępuje zgodnie z informacją określoną w pkt 3.6.3. |
AndrzejW | 21-05-2020 23:48:54 [#03] |
---|
A nie może w przyłbicy? Nie ogranicza oddychania a ogranicza rozpluwanie. |
Afraniuk | 22-05-2020 11:52:31 [#04] |
---|
w przyłbicy nie chce :( a kolejna komisja ........ dla 1 .. to niestety marnotrawstwo sił i środków (wiem - brzmi strasznie) |
rzewa | 22-05-2020 11:54:24 [#05] |
---|
Arfaniuk, zerknij na priv :-) |
AnJa | 22-05-2020 12:17:52 [#06] |
---|
Poinformuj o tej odrębnej sali.
Jeśłi nie nastąpi cudowne uzdrowienie- dzieciak jest chory i trzeba mu pomóc zgodnie z procedurą.
W uzdrowieniu jest mowa o tym, ze nigdzie nie ma mowy w przepisach o maseczce- maja być tylko przesłonięte usta i nos. Np. serwetką dzierganą szydełkiem. |
bosia | 22-05-2020 12:24:57 [#07] |
---|
raczej nie nastąpi ozdrowienie, alergik szczególnie wiosną z uczuleniem na pyłki, roztocza itd. to koszmar, a stres wzmaga objawy
alergia ma duże podłoże psychosomatyczne
nie wyobrażam sobie tego dziecka w maseczce, a przyłbica też nie jest rozwiązaniem |
Skimir | 22-05-2020 18:45:44 [#08] |
---|
W wytycznych do egzaminów jest napisane, że jeśli uczeń z przyczyn zdrowotnych nie może używać maseczki to może użyć przyłbicy, dopiero jeśli i tej nie może użyć to należy mu zorganizować egzamin w odrębnej sali.
Co do ozdrowienia i realnych problemów - należy wziąć pod uwagę to, że uczniowie podczas egzaminu nie będą musieli mieć założonych maseczek czy przyłbic więc może uczeń się na takie rozwiązanie zdecyduje zamiast siedzieć sam w osobnej sali pod nadzorem dwóch członków ZN (miłe to nie jest). Dopiero gdy stan zdrowia uniemożliwia w ogóle użycie maseczki lub przyłbicy (nawet na chwilę) wtedy nie będzie wyjścia. |
JarTul | 23-05-2020 19:06:41 [#09] |
---|
Jakie mamy możliwości wyegzekowania tych "wymagań"?
A jak zdający nie zgłosi wcześniej problemów i przyjdzie na egzamin? A jak zdający lub jego opiekunowie nie wyrażą woli na zdawanie przez niego egzaminu w odrębnej, to co możemy zrobić? Jak zdający w dniu egzaminu przyjdzie bez maseczki i bez przyłbicy, to co mamy prawo zrobić?
Nie wiem kto wymyśla te wymagania... Ci sami ludzie będą siedzieć dłuższy czas w jednej sali i to im nie zaszkodzi, ale docierając do sali, zachowując odstęoy mają być "zamaskowani"? Ba! Zwykle można zapewnić, że od drzwi szkoły do sali egzaminacyjnej będą przechodzić w samotności... Trochę wiedzy za biologii, fizyki i można sobie odpwiedzieć, gdzie istnieje naprawdę zwiększone prawdopodobieństwo zarażenia/zakażenia... A cała ta "oprawa" to w dużej mierze niestety stwarzanie pozorów bezpieczeństwa. Standard maseczek... maseczki w naszym polskim wydaniu, to głównie ochrona przed mandatami. Ktoś bał się wziąć odpowiedzianość za odwołanie tegorocznych egzaminów ósmoklasusty i egzaminu maturalnego, a my teraz mamy "pić to źle uważone piwo". post został zmieniony: 23-05-2020 19:20:03 |
Skimir | 23-05-2020 21:09:09 [#10] |
---|
Niestety mamy swego rodzaju rozdwojenie jaźni w tych wszystkich wytycznych.
Z jednej strony wpuszczamy do szkoły przedszkola i 1-3 - tutaj może być bez maseczek, w sumie to 4m2 na jednego ucznia ale bez jakiś specjalnych wytycznych typu odległość. Trzeba wszystko dezynfekować i będzie OK.
Z drugiej - egzamin. Dyscyplina ja w wojsku. Nawet można o innych godzinach zacząć. Worki na rzeczy, maseczki jak tylko ktoś się zbliży... Unieważnienie egzaminu gdy ktoś będzie mieć objawy...
Jakieś to pokręcone jest. Tym bardziej, że restrykcyjne wytyczne mają obowiązywać później. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|