Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Sprawozdanie nauczyciela z pracy w II półroczu
strony: [ 1 ]
Iweta6219-05-2020 23:12:51   [#01]

Dzień dobry,

już nie daję rady z pomysłami niektórych dyrektorów. W nawale czasochłonnych przygotowań do zdalnej pracy z uczniami,  wypełnianiu tabelek, szkoleń online, zebrań rad pedagogicznych oczywiście online, wysyłaniem do nauczycieli wielu poleceń i zaleceń o różnych porach dnia i często nocy, dyrektor zażyczył sobie aby nauczyciele swoją samoocenę pracy w drugim "semestrze" przygotowali w formie prezentacji multimedialnej. Minimum 5 slajdów z konkretnymi działaniami i przykładami np. własnoręcznie zrobione karty pracy, filmiki, print screenów z chata itd. i ich efektów w postaci np. prac uczniów-przykładowe wypełnione karty pracy, prace plastyczne, zdjęcia...

Moje pytanie brzmi: Czy naprawdę dyrektor może narzucić nauczycielowi formę złożonego sprawozdania? Czy to już nie jest przesada? Czy może jest jakaś pp na takie pomysły dyrektora? Jak żyję długo i pracuję prawie 40 lat nie słyszałam o czymś takim. Jakiekolwiek dokumenty szkolne tworzyłam zawsze na papierze odręcznie długopisem i od wielu, wielu już lat przy pomocy edytora tekstu. Czy jest w porządku oczekiwać od nas, nauczycieli, jeszcze dodatkowego wysiłku, który niewątpliwie większość musiałaby włożyć w stworzenie takiej prezentacji?

Proszę Szanownych Państwa o opinię na ww temat. Czy to świat zwariował albo czy to ja już nie nadaję się do tej pracy :((

Pozdrawiam

KaPi19-05-2020 23:26:58   [#02]

dyrektor może narzucić nauczycielowi... bo jest dyrektorem...

tylko, oglądać potem 30 prezentacji...???

Ala20-05-2020 07:54:03   [#03]

niektórzy potrzebują dupochronów albo materiału do ewentualnego chwalenia się jakby ktoś zapytał :)

niektórzy są przekonani, że tak właśnie powinni robić bo są dyrektorami

a przecież Less is more

MKJ20-05-2020 09:28:52   [#04]

Widzę dwa wytłumaczenia (pomijam trzecie - oczywiste):

1. Dyrektor chce sprawdzić jak nauczyciele radzą sobie z TIK, żeby w razie czego wesprzeć ich dodatkowym szkoleniem z zakresu kompetencji kluczowych.

2. Dyrektor dorabia jako szkoleniowiec i dostał do opracowania temat "Podsumowanie pracy szkoły w II półroczu roku szkolnego" - dzięki temu jego nauczyciele wniosą nieoceniony wkład w rozwój myśli szkoleniowej.

Ala20-05-2020 10:58:46   [#05]

:))))))

Iweta6220-05-2020 15:27:08   [#06]

Dziękuję za wypowiedzi.

Pewności nie mam, ale wydaje mi się, że w tym przypadku zachodzą wszystkie 3 opcje w kolejności: 3, 2 i 1. :((

A nauczyciel musi?? Nie może tego zrobić tak jak zwykle? Zrobi i będzie odhaczone a że nie tak, to trudno....?

mika20-05-2020 19:02:02   [#07]

Dobrze, że minimum 5 slajdów a nie 15. Nie wpadłabym na taki pomysł, a tu proszę forum podsuwa pomysły. Poszłabym dalej nauczyciel nagrywa film podsumowujący jego półroczną pracę.

Iweta6220-05-2020 23:17:40   [#08]

już to widzę...ale kurczę, nie jest to wcale śmieszne...

ogarnia mnie bezradność na takie pomysły. I co ty biedny nauczycielu na to? "Ruki po szwam" i ślepo wykonujesz rozkaz bo to dyrektor nakazał?

ergo21-05-2020 00:44:04   [#09]

A rozmawiałaś o tym ze swoim dyrektorem?

Iweta6221-05-2020 01:15:02   [#10]

nie rozmawiałam i raczej nikt nie podjął tego tematu. Tylko coraz większa niechęć i rozmowy w gronie z pominięciem dyrekcji :(

Ala21-05-2020 09:11:04   [#11]

no to trzeba porozmawiać koniecznie :)

bo skąd dyrekcja ma wiedzieć, że jej pomysł nie jest dobry?

mika21-05-2020 12:15:28   [#12]

Zdecydowanie warto porozmawiać. Nawet jeśli dyrektor będzie upieram się przy swoim rozwiązaniu, może usłyszy, że pomysł budzi kontrowersje.

kaef21-05-2020 12:44:25   [#13]

Ludzie, nie bójcie się. Całkiem możliwe, że dyrektor pomyślał, że to pomysł, który spotka się z ogólnym poklaskiem. Ile razy mam jako nauczyciel tak, że idę z GENIALNYM(!) pomysłem do klasy, pracujemy z przygotowywanymi przeze mnie dwie godziny materiałami i widzę te NIEWDZIĘCZNE(!) miny.

Tak samo jako dyrektor. Człowiek ma pomysły, które są z czapy, ale myśli: ach jakie to fajne. Potem okazuje się, że nie, jednak nie tak fajne. I najgorsze jest to, że czasem trzeba jeszcze przyznać, że to faktycznie może nie było aż tak genialne, jak w naszych zamysłach.

Nie mówiąc o tym, że skrajnie denerwujące jest milczenie nauczycieli, gdy coś im się nie podoba. Wkurzało mnie to jako nauczyciela (który jako jeden z niewielu się odzywał na radach, ale za to następnego dnia mógł usłyszeć "miałeś rację wczoraj") i wkurza jako dyrektora (który proponuje coś, spytawszy uprzednio o opinię, a po wprowadzeniu słyszy negatywne opinie).

Grazzza21-05-2020 12:46:19   [#14]

No i wszystko na ten temat :-)

Iweta6221-05-2020 23:47:51   [#15]

I za wszystkie uwagi bardzo dziękuję :))

AsiaJ23-05-2020 23:39:59   [#16]

dyrektor pojechał po TIK-u utrzymując się w konwencji zdalnego;-)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]