Forum OSKKO - wątek

TEMAT: trening zastępowania agresji
strony: [ 1 ]
mariz16-05-2020 14:27:42   [#01]

Witam!

Mam ucznia z Zespołem Aspergera, który w orzeczeniu ma zalecony trening zastępowania agresji w ramach rewalidacji.

Trening ten powinien być prowadzony w grupie, więc w ramach rewalidacji jest to niemożliwe???

Nie mam specjalisty, aby prowadził takie zajęcia. Czy mogę i w oparciu o jaką podstawę prawną zatrudnić osobę posiadającą takie kwalifikacje i ile godzin takich zajęć ewentualnie powinno być ?

ergo16-05-2020 17:15:37   [#02]

TZA jest metodą, której elementy można wykorzystać podczas zajęć rozwijających umiejętności emocjonalno-społeczne i zajęć socjoterapeutycznych, również prowadzonych indywidualnie.

Trening grupowy powinien być w tej metodzie prowadzony przez 2 trenerów, więc raczej w szkole mało realne do przeprowadzenia.

W przypadku ucznia z zespołem Aspergera rozporządzenie mówi o "zajęciach rozwijających umiejętności społeczne, w tym umiejętnościach komunikacyjnych, co nie zobowiązuje szkoły do wyboru jednej metody.

Rewalidację powinien prowadzić pedagog specjalny o odpowiedniej do niepełnosprawności specjalności (zgodnie z rozporządzeniem w sprawie kwalifikacji).

Certyfikowane szkolenia TZA prowadzone są przez Instytut Amity.

mariz16-05-2020 19:10:04   [#03]

Czy w takim razie osobę , która ukończyła kurs TZA zatrudniam na 2 godziny rewalidacji, bo chyba nie mogę inaczej?

ergo16-05-2020 20:27:14   [#04]

A wspomagania na lekcjach to dziecko nie będzie miało?

mariz17-05-2020 11:32:35   [#05]

ma

Ala17-05-2020 19:46:31   [#06]

TZA może być w ramach rewalidacji

jeśli masz takiego specjalistę to jak najbardziej :)

mariz18-05-2020 06:52:11   [#07]

właśnie nie mam zatrudnionego. Zgłosiła sie osoba, ktora ukonczyła ten kurs TZA- i jak moge ją zatrudnić- umowa zlecenie nie wchodzi w gre (przepraszam klawiatura nie pisze mi wszystkich polskich liter) wiec czy mogę i w oparciu o jaką podstawę prawną zatrudnić osobę posiadającą takie kwalifikacje i ile godzin takich zajęć ewentualnie powinno być ?

Ala18-05-2020 13:08:11   [#08]

umowa na czas określony zgodnie z okresem na jaki zostało wydane orzeczenie

musi mieć kwalifikacje do pracy w szkole

rewalidacji jest 2 godz/ucznia wg rozp. o ramowych planach nauczania

możesz dać wszystko na TZA chyba, że są jeszcze jakieś inne wskazania w orzeczeniu

pensum jak dla specjalisty

post został zmieniony: 18-05-2020 13:09:22
mariz19-05-2020 07:12:48   [#09]

Dziękuję bardzo- pozdrawiam

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]