Forum OSKKO - wątek

TEMAT: rozwiązanie umowy z nauczycielem kontraktowym - jaka podstawa
strony: [ 1 ]
ibula13-05-2020 10:59:46   [#01]

Witam, mam problem, jaka podstawa rozwiązania stosunku pracy z nauczycielem kontraktowym, zatrudnionym na umowę na czas nieokreślony . OP dał wytyczne, aby skrócić godziny pracy oddziałów przedszkolnych, w związku z czym nie mam etatu dla nauczycielki (OP nie wyraził zgody na zmniejszenie etatu  - siatkę godzin musiałam ułozyć w taki sposób, aby nauczyciele uzupełniali swoje etaty w innych grupach). W związku z powyższym utknęłam, czy rozwiazanie stosunku na podstawie art. 20KN (zmiana planu nauczania ?) czy na podstawie art. 27 KN ? Bardzo proszę o podpowiedź.

DYREK13-05-2020 11:54:36   [#02]

Do prawidłowego wypowiedzenia umowy konieczne jest podanie przyczyny wypowiedzenia. Z tego wynika, który artykuł  powinien mieć  zastosowanie (20 albo 27 KN).

W opisanej sytuacji trudno odpowiedzieć jednoznacznie. Przy zastosowaniu art. 27 KN należy się liczyć z pozwem nauczyciela do sądu pracy (ja bym wystąpił).

ibula13-05-2020 12:48:52   [#03]

Dziękuję

rzewa13-05-2020 15:12:51   [#04]

cóż... jak dla mei, to przyczyna jest oczywista - brak godzin, bo ograniczono pracę przedszkola

a to czy to będzie art 20 czy 27 KN zależy od tego czy n-l jest zatrudniony w pełnym wymiarze czasu pracy czy nie - jeśli tak, to art 20 a jeśli nie to art 27 KN

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]