Forum OSKKO - wątek

TEMAT: podstawa prawna braku zgody na ukończenie i przedłużenie
strony: [ 1 ]
malchow04-05-2020 12:04:10   [#01]

Jakoś się zakręciło moje myślenie w tym miejscu. 

Bardzo proszę o aktualną podstawę prawną:

1." braku zgody" na ukończenie szkoły przez ucznia niepełnosprawnego

2. przedłużenia/wydłużenia okresu nauki.

Z góry serdecznie dziękuję>

malchow04-05-2020 12:06:30   [#02]

Poniżej podano mi już pp o przedłużeniu, czy umocowanie w prawie oświatowym też powinno być.

I proszę o "brak zgody":)

rzewa04-05-2020 13:40:01   [#03]

Rozporządzenie MEN z dnia 3 kwietnia 2019 r. w sprawie ramowych planów nauczania dla publicznych szkół (Dz. U. poz. 639)

§ 5. ust. 2. Decyzję o przedłużeniu okresu nauki uczniowi posiadającemu orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego wydane ze względu na niepełnosprawność podejmuje rada pedagogiczna po uzyskaniu:
1) opinii zespołu, o którym mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 127 ust. 19 pkt 2 ustawy - Prawo oświatowe, z której wynika potrzeba przedłużenia uczniowi okresu nauki, w szczególności z powodu znacznych trudności w opanowaniu wymagań określonych w ,podstawie programowej kształcenia ogólnego lub efektów kształcenia określonych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie szkolnictwa branżowego, oraz
2) zgody rodziców ucznia albo pełnoletniego ucznia.

Wobec tego zespół wydaje opinię o potrzebie przedłużenia z uzasadnieniem, potem rodzice wyrażają na to zgodę (brak pisemnej zgody oznacza, że tej zgody nie ma - nie ma dokumentu na "brak zgody" :-))

albo rodzice wnioskują o przedłużenie (to wówczas jest właśnie zgoda o jakiej mowa w przepisie), a zespół wydaje pozytywną opinię z uzasadnieniem - z konstrukcji przepisu wynika, że opinia ta musi być pozytywna - jeśli nie jest taka, to rp nie ma się czym zajmować

następnie rp podejmuje (lub nie :-)) uchwałę o przedłużeniu etapu uczniowi

pp tej uchwały to § 5 ust 2 w/w rozporządzenia

ergo09-06-2020 16:13:07   [#04]

Co w przypadku, kiedy rodzic złoży wniosek  tuż przed klasyfikacją i zespół nie zdąży wydać opinii ?

Szczegółowych terminów nie znalazłam w przepisach.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]