Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Praktyki w dobie wirusa
strony: [ 1 ]
asiawar22-03-2020 14:00:05   [#01]

Wyprostujcie moje ścieżki myślowe jeśli zbłądziłam. Oczywiście zakładam w moich rozważeniach, że termin zakończenia roku szkolnego nie ulega zmianie.

W maju uczniowie - hotelarze - mają zaplanowaną praktykę. Branża hotelarska teraz lezy na łopatkach, trudno cokolwiek nawet ustalać z hotelami. Ponadto ministerstwo dawkuje nam zamkniecie szkół po kawałku, i trudno przewidzieć co będzie dalej.

Ale wyprzedzając fakty tak sobie dumałam.... zgodnie z rozporządzeniem o praktycznej nauce zrobimy im praktykę w lipcu (mając nadzieję, że świat wróci do normalności:)) a maj mają wolny. Tak to zresztą już funkcjonowało w niektórych przypadkach.

Aż tu bum tara... mamy nowe rozporządzenie. A w nim § 4. 1. W przypadku praktyk zawodowych uczniów technikum i szkoły policealnej, zaplanowanych do zrealizowania w okresie, w którym wprowadzono czasowe ograniczenie
funkcjonowania jednostek systemu oświaty, praktyki realizuje się do końca roku szkolnego 2019/2020. W przypadku realizacji praktyk w okresie ferii letnich czas trwania zajęć dydaktyczno-wychowawczych dla uczniów odbywających te praktyki nie ulega skróceniu w rozumieniu przepisów w sprawie praktycznej nauki zawodu.

Czyli mówimy uczniom: OK, praktykę przenosimy na lipiec a w maju się uczycie. Czyli zabieramy im miesiąc wakacji. A co z arkuszem organizacyjnym. Nauczyciele mają uśrednione godziny z 9 miesięcy, a teraz mają pracować 10 miesięcy?

A może ja już nie umiem czytać ze zrozumieniem?

rzewa22-03-2020 17:09:21   [#02]

ja bym ich nie uczyła, bo nie mam kim tego robić -> czyli mają teraz wolne a praktyki w wakacje

asiawar22-03-2020 17:54:12   [#03]

Ja też bym była za tym.

Tylko cały czas niepokoi mnie zapis "czas trwania zajęć dydaktyczno-wychowawczych dla uczniów odbywających te praktyki nie ulega skróceniu w rozumieniu przepisów w sprawie praktycznej nauki zawodu."

rzewa22-03-2020 18:56:44   [#04]

chodzi o to, że mają mieć tych praktyk tyle ile by mieli bez epidemii, i bez zawieszania działalności

tyle

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]