Forum OSKKO - wątek

TEMAT: "pakiety" dla przedszkolaków
strony: [ 1 ]
KaPi10-03-2020 11:19:47   [#01]

Może ktoś podpowie, jak wygląda u Was cała procedura wyboru "pakietów" dla przedszkolaków...

Nasza pani przedszkolanka już się rozpędziła i sama wybiera... i prawie zamawia... coś mi się wydaje, że to nie do końca tak ma wyglądać... 

rzewa10-03-2020 13:29:54   [#02]

może Pani sobie wybierać i zamawiać po uzgodnieniu z dyrektorem (za przedszkolną kasę) ale... nie można ustalać tych "pakietów" i "zmuszać" rodziców do ich kupowania i to niezależnie od przyjętej procedury wyboru

KaPi10-03-2020 14:46:10   [#03]

bo Pani przyzwyczajona, że zawsze tak było...

czyli, mimo "zgody" rodziców, nie może od nich wołać za to pieniędzy? (przedszkole trochę jest mi jeszcze obce...)

a czy jest obowiązek pracowania na jakichkolwiek pakietach w przedszkolu???

Rzewo, podpowiesz pp...?

AnJa10-03-2020 14:57:04   [#04]

1. jest podstawa programowa

2. na jej podstawie nauczyciel przedstawia dyrkowi program wychowania przedszkolnego- w nim znajduję się zazwyczaj opis sposobu realizacji celów więc i powinna być informacja o stosowanych pomocach dydaktycznych, "pakiet" może być  jedną z takich pomocy,

3. dyrek, po zasięgnięciu opinii RP, dopuszcza program do użytku

4. od tego momentu program jest dokumentem szkolnym i nauczyciel ma prawo oczekiwać, ze dyrektor zapewni mu opisane w tymże programie oprzyrządowanie,

5. dyrek może to zrobić albo zakupując "pakiet" ze środków przedszkolnych (budżetowych, od sponsorów, innych źródeł) albo apelując do rodziców, o dokonanie takiego zakupu,
….
jeśli zwrot "pani przedszkolanka już się rozpędziła i sama wybiera" oznacza, ze odczytała z dopuszczonego w przedszkolu programu wychowania nazwę "pakietu" - to jest wszystko jak najbardziej w porządku,

z tym, ze zamawiać powinien raczej działający w imieniu przedszkola dyrektor- aczkolwiek niewykluczone jest, ze w tym przedszkolu zostało to scedowane na nauczycieli

KaPi10-03-2020 14:58:35   [#05]

Dzięki AnJa :)

nie zostało scedowane...

rzewa10-03-2020 15:02:06   [#06]

w przedszkolu nie musi być żadnych "pakietów" - wszystko co jest potrzebne do pracy powinno być zapewnione przez przedszkole -> jeśli przedszkole nie może czegoś zapewnić, to nie może z tego korzystać w procesie edukacyjnym

obowiązki rodziców są opisane w art 33 ust 1 u.P.o. i nie ma wśród nich zapewniania czegokolwiek, ale... rodzice mogą sami się dobrowolnie "opodatkować" na te pakiety jednocześnie ustalając sposób zapewnienia ich tym dzieciom, których rodzice nie zapłacą składki (bez względu na to z jakiego to będzie powodu)

AnJa10-03-2020 15:23:10   [#07]

uzupełniająco: w szkole też nie

z nieznanych jednak powodów szkoły nie wyposażają uczniów w ołówki, zeszyty, farbki i inne absolutnie niekonieczne w procesie dydaktycznym gadżety - za ich wymagają scedujac tym samym obowiązek ich zakupu na rodziców

aza10-03-2020 15:24:18   [#08]

"przedszkolanka"??????????

AnJa10-03-2020 15:49:54   [#09]

że niby są i przedszkolankowie? owszem- ale niewielu

aza10-03-2020 15:55:19   [#10]

to już naprawdę nie jest Andrzeju śmieszne.

AnJa10-03-2020 15:57:11   [#11]

no, nie jest

zwłaszcza , ze i przedszkolanek i przedszkolanków jest za mało i jeszcze ze 2 lata i będzie problem

aza10-03-2020 16:04:10   [#12]

Gratuluję Ci klasy....

Brnij dalej....

Bawisz się świetnie - obrażasz grupę świetnych fachowców.

Super - mam nadzieję, że zapłaczesz z powodu braku kadry tak lekceważonej przez Ciebie.

AnJa10-03-2020 17:25:43   [#13]

Jeśli to jedyne objawy - to spoko:-)

Poważniej zaś- bo chyba z 10 lat temu ostatnio to tłumauczyłem: dla mnie przedszkolanka do słowo mające wyłacznie pozytywny wydźwięk.

Więc z pełnym przekonaniem chciałbym, aby dzieci miały kontakt na początku swej drogi edukacyjnej właśnie z przedszkolankami (czy ciociami) a potem nauczankami (dosyć świeże, ale też przemawiajace do mnie słowo)- na kontakt z nauczycielami, pedagogami czy profesorami jeszcze mają czas.

aza10-03-2020 17:54:07   [#14]

Dla Ciebie.

A nie dla ciężko pracujących, świetnie wykształconych specjalistek.

Jest to dla nich uwłaczające i obraźliwe.

Wiem  - bo zbieram ich żale oto, że właśnie tacy jak Ty - "koledzy" - traktują je jak nauczycielki 2 kategorii.

Znamy się Andrzeju od lat - mógłbyś wreszcie to zrozumieć.

https://przestrzendlaedukacji.org/2019/09/06/prawdziwy-sukces-edukacji-przedszkolnej/

Poczytaj - to nie jest tylko moje zdanie.

AnJa10-03-2020 19:58:40   [#15]

Ja się absolutnie ze sobą zgadzam. I dopóki siebie do zmiany zdania nie przekonam- pozostanę przy nim.

Nie musze na szczęscie przekonywać siebie do znaczenia edukacji przedszkolnej- od zawsze podzielam opinię, ze ."... możemy cieszyć się edukacją przedszkolną na europejskim poziomie" i co ciekawe, na podstawie tego co z bliska widze od 3 lat- jesli chodzi o jakośc pracy z dziećmi nie ma wiekszej róznicy między przedszkolami publicznymi i niepublicznymi- takze w azkresie stosowanych metod pracy.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]