Forum OSKKO - wątek

TEMAT: komercyjny wyjazd do sanatorium a urlop dla poratowania zdrowia
strony: [ 1 ]
ergo01-03-2020 16:18:07   [#01]

Chciałabym sfinansować sobie wyjazd do sanatorium, żeby skorzystać z tej formy rehabilitacji w możliwie krótkim czasie, ale zastanawiam się, czy mogę wtedy ubiegać się o urlop dla poratowania zdrowia ?

Może ktoś wie, jak wygląda to w praktyce?

........................

Już znalazłam odpowiedź w KN. I nic  z tego.

post został zmieniony: 01-03-2020 16:26:39
Skimir02-03-2020 08:26:58   [#02]

Sfinansowanie sobie sanatorium z pewnością nie jest podstawą udzielenia urlopu dla poratowania zdrowia. Podstawą jest orzeczenie lekarza medycyny pracy o potrzebie udzielenia takiego urlopu. Lekarz ocenia stan zdrowia i wydaje stosowny dokument.

Oczywiście skierowanie do lekarza wydaje dyrektor po przeanalizowaniu spełnienia formalnych przesłanek do uzyskania takiego urlopu.

Podczas urlopu możesz wyjechać do sanatorium :-)

AnJa02-03-2020 08:59:41   [#03]

Tu chodzi o ścieżke uproszczoną:
"10j. Urlopu dla poratowania zdrowia na leczenie uzdrowiskowe lub rehabilitację uzdrowiskową dyrektor szkoły udziela na podstawie potwierdzonego skierowania, o którym mowa w art. 33 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, na okres ustalony w tym skierowaniu. "

Nie wiem, czy nie ma furtki - i czy w przypadku zamiaru sfinansowania wyjazdu komercyjnego NFZ nie potwierdzi skierowania - co oznaczałoby wypełnienie warunków z KN.

Ale meandry prawa w zakresie opieki zdrowotnej przekraczają moje możliwości pojmowania.

DYREK02-03-2020 13:54:12   [#04]

komercyjny wyjazd jest bez skierowania od lekarza

NFZ potwierdza skierowanie finansowane ze środków publicznych (vide: ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych)

post został zmieniony: 02-03-2020 13:55:03

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]