Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Montessori jako innowacja?
strony: [ 1 ]
mała re21-02-2020 16:12:09   [#01]

Mam pytanie do dyrektorów  szkół , w których funkcjonują w kl I-III  oddziały Montessori, jak zaczynaliście, czy można włączyć  do oddziału uczniów kl II i III mimo, że funkcjonowali dotychczas jako tradycyjna klasa? Co z arkuszem?  Proszę o wszelkie informacje na ten temat. Jakie formalności należy spełnić, by od września zacząć pracę w takim oddziale?

Martuta24-02-2020 19:41:15   [#02]

Tak prowadzimy klasy I-III  jako oddział Montessori /Innowacja/

i kd26-02-2020 16:44:30   [#03]

Martuta, czy możesz opisać jak formalnie to zorganizowaliście, tzn jakie dokumenty.

W przyszłym roku będziemy mieli w klasie I - 2 uczniów, w klasie 2-3 uczniów, w klasie 3-4 uczniów aby chronić szkołę przed likwidacją w latach kolejnych szukamy rozwiązań dlatego prosze o wiecej info o oddziałach Montessori

Martuta26-02-2020 18:46:50   [#04]

Oddział Montessori /klasy I-III/ prowadzimy trzeci rok, tj.  od 01.09.2017r. Opracowaną innowację zgłosiliśmy, przed jej wdrożeniem, do Kuratorium.   Dokumentację stosowną opracowaliśmy na podstawie wskazówek zamieszczonych na stronie KO w Lublinie. Ale dzisiaj w kwestii innowacji obowiązują nowe  przepisy. Teraz niczego nie przedkłada się w KO. Właśnie mieliśmy w ubiegłym tygodniu szkolenie RP nt. "Otwórz się na innowację - prawo, teoria, praktyka edukacyjna". Przy arkuszu organizacyjnym dołączałam informację o tej innowacji. Chodziło o to, żeby P. Wizytator wiedziała, dlaczego tak, a nie inaczej łączę.

Poza stroną formalną/dokumentacją, 4 n-li ukończyło podyplomówki "Pedagogika M. Montessori"  i wyposażyliśmy salę w stosowne pomoce i meble.

i kd26-02-2020 19:19:31   [#05]

czyli w tym momencie dzieci pracują w łączeniu klas 1-3 na wszystkich edukacjach?  jaki program realizujecie? czy jest to tylko innowacja organizacyjno-metodyczna? czy nauczyciele najpierw ukończyli podyplomówki a potem wprowadziliście innowacje?

Martuta26-02-2020 21:42:45   [#06]

Oprócz języka angielskiego i zajęć komputerowych. Innowacja organizacyjno-metodyczna. Tak, zaczynaliśmy od doskonalenia. Ja też ukończyłam. To nam bardzo pomogło. Nie mam pojęcia, jak daleko są nasze szkoły od siebie, ale jeżeli macie ochotę, to zapraszamy:)

Martuta26-02-2020 22:25:42   [#07]

Link do artykułu i kilka zdjęć, o naszym oddziale Montessori:) Gdyby coś, to może  pisz  na priv. Może tel. to oddzwonię.

http://www.ostrowlubelski.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1571:ii-oddzial-montessori-w-kaznowskiej-szkole-jedyny-taki-w-naszym-powiecie&catid=130&Itemid=1039&lang=pl

mała re27-02-2020 13:26:10   [#08]

Wielkie dzięki Martuta, na pewno się do ciebie odezwę. Pozdrawiam

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]