Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Montessori jako innowacja? |
mała re | 21-02-2020 16:12:09 [#01] |
---|
Mam pytanie do dyrektorów szkół , w których funkcjonują w kl I-III oddziały Montessori, jak zaczynaliście, czy można włączyć do oddziału uczniów kl II i III mimo, że funkcjonowali dotychczas jako tradycyjna klasa? Co z arkuszem? Proszę o wszelkie informacje na ten temat. Jakie formalności należy spełnić, by od września zacząć pracę w takim oddziale? |
Martuta | 24-02-2020 19:41:15 [#02] |
---|
Tak prowadzimy klasy I-III jako oddział Montessori /Innowacja/ |
i kd | 26-02-2020 16:44:30 [#03] |
---|
Martuta, czy możesz opisać jak formalnie to zorganizowaliście, tzn jakie dokumenty.
W przyszłym roku będziemy mieli w klasie I - 2 uczniów, w klasie 2-3 uczniów, w klasie 3-4 uczniów aby chronić szkołę przed likwidacją w latach kolejnych szukamy rozwiązań dlatego prosze o wiecej info o oddziałach Montessori |
Martuta | 26-02-2020 18:46:50 [#04] |
---|
Oddział Montessori /klasy I-III/ prowadzimy trzeci rok, tj. od 01.09.2017r. Opracowaną innowację zgłosiliśmy, przed jej wdrożeniem, do Kuratorium. Dokumentację stosowną opracowaliśmy na podstawie wskazówek zamieszczonych na stronie KO w Lublinie. Ale dzisiaj w kwestii innowacji obowiązują nowe przepisy. Teraz niczego nie przedkłada się w KO. Właśnie mieliśmy w ubiegłym tygodniu szkolenie RP nt. "Otwórz się na innowację - prawo, teoria, praktyka edukacyjna". Przy arkuszu organizacyjnym dołączałam informację o tej innowacji. Chodziło o to, żeby P. Wizytator wiedziała, dlaczego tak, a nie inaczej łączę.
Poza stroną formalną/dokumentacją, 4 n-li ukończyło podyplomówki "Pedagogika M. Montessori" i wyposażyliśmy salę w stosowne pomoce i meble. |
i kd | 26-02-2020 19:19:31 [#05] |
---|
czyli w tym momencie dzieci pracują w łączeniu klas 1-3 na wszystkich edukacjach? jaki program realizujecie? czy jest to tylko innowacja organizacyjno-metodyczna? czy nauczyciele najpierw ukończyli podyplomówki a potem wprowadziliście innowacje? |
Martuta | 26-02-2020 21:42:45 [#06] |
---|
Oprócz języka angielskiego i zajęć komputerowych. Innowacja organizacyjno-metodyczna. Tak, zaczynaliśmy od doskonalenia. Ja też ukończyłam. To nam bardzo pomogło. Nie mam pojęcia, jak daleko są nasze szkoły od siebie, ale jeżeli macie ochotę, to zapraszamy:) |
mała re | 27-02-2020 13:26:10 [#08] |
---|
Wielkie dzięki Martuta, na pewno się do ciebie odezwę. Pozdrawiam | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|