Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Uczeń z niepełnosprawnością w szkole branżowej
strony: [ 1 ]
eleonora13-02-2020 14:07:05   [#01]

Gdzie mogę znaleźć przepisy, które pomogą mi rozstrzygnąć, czy uczeń z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym może być przyjęty do szkoły branżowej?

Dyrka6914-02-2020 08:37:14   [#02]

Dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym jest szkoła specjalna  przysposabiająca do pracy. Uczniowie z tą niepełnosprawnością realizowali w szkole podstawowej czy gimnazjum inną podstawę programową- nie mieli j.polskiego, matematyki, geografii itp. Wystawiono im oceny opisowe.Nie piszą także egzaminu . A w procesie rekrutacji pewnie są punkty za poszczególne oceny itp.

AnJa14-02-2020 10:40:59   [#03]

O ile pamiętam rekrutacje przeprowadza się w przypadku, gdy liczba kandydatów jest wieksza niż miejsc.

Zapewne są branzówki w takiej sytuacji.

iw14-02-2020 17:05:13   [#04]

Uczeń z niepełnosprawnścią umiarkowaną nie pisze egzaminu po 8 klasie, nie ma zaświadzczenia o jego wynikach, nie może zatem zostać przyjęty do szkoły branżowej. 

eleonora15-02-2020 22:36:03   [#05]

No właśnie zdziwicie się - uczeń z niepełnosprawnością umiarkowaną ma zaświadczenie o egzaminie gimnazjalnym! Zdawał egzamin, wyniki ma nawet 46% i zna tabliczkę mnożenia! Stąd moje pytanie - czy może być przyjęty do szkoły branżowej?

bosia17-02-2020 10:55:36   [#06]

nie ma przeciwwskazań, jeśli spełnia warunki rekrutacyjne

pod warunkiem uzyskania zaświadczenia od lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do praktycznej nauki zawodu i innych, jeśli jest np. przygotowanie do uzyskania prawa jazdy wynikające z podstawy programowej

najważniejsze są te zaświadczenia z orzeczeniem lekarskim

eleonora17-02-2020 12:38:07   [#07]

dziękuję bardzo

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]