Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Uczeń z niepełnosprawnością w szkole branżowej |
eleonora | 13-02-2020 14:07:05 [#01] |
---|
Gdzie mogę znaleźć przepisy, które pomogą mi rozstrzygnąć, czy uczeń z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym może być przyjęty do szkoły branżowej? |
Dyrka69 | 14-02-2020 08:37:14 [#02] |
---|
Dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym jest szkoła specjalna przysposabiająca do pracy. Uczniowie z tą niepełnosprawnością realizowali w szkole podstawowej czy gimnazjum inną podstawę programową- nie mieli j.polskiego, matematyki, geografii itp. Wystawiono im oceny opisowe.Nie piszą także egzaminu . A w procesie rekrutacji pewnie są punkty za poszczególne oceny itp. |
AnJa | 14-02-2020 10:40:59 [#03] |
---|
O ile pamiętam rekrutacje przeprowadza się w przypadku, gdy liczba kandydatów jest wieksza niż miejsc.
Zapewne są branzówki w takiej sytuacji. |
iw | 14-02-2020 17:05:13 [#04] |
---|
Uczeń z niepełnosprawnścią umiarkowaną nie pisze egzaminu po 8 klasie, nie ma zaświadzczenia o jego wynikach, nie może zatem zostać przyjęty do szkoły branżowej. |
eleonora | 15-02-2020 22:36:03 [#05] |
---|
No właśnie zdziwicie się - uczeń z niepełnosprawnością umiarkowaną ma zaświadczenie o egzaminie gimnazjalnym! Zdawał egzamin, wyniki ma nawet 46% i zna tabliczkę mnożenia! Stąd moje pytanie - czy może być przyjęty do szkoły branżowej? |
bosia | 17-02-2020 10:55:36 [#06] |
---|
nie ma przeciwwskazań, jeśli spełnia warunki rekrutacyjne
pod warunkiem uzyskania zaświadczenia od lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do praktycznej nauki zawodu i innych, jeśli jest np. przygotowanie do uzyskania prawa jazdy wynikające z podstawy programowej
najważniejsze są te zaświadczenia z orzeczeniem lekarskim |
eleonora | 17-02-2020 12:38:07 [#07] |
---|
dziękuję bardzo | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|