Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Rozwiązanie stosunku pracy a urlop wypoczynkowy.
strony: [ 1 ]
matpio08-01-2020 11:13:53   [#01]

Pracownik administracji zatrudniony jako emeryt przebywa obecnie na długotrwałym zwolnieniu lekarskim (182 dni zwolnienia kończy się 22 stycznia 2020). Pracownik przebywa obecnie na turnusie rehabilitacyjnym ze zus-u do dnia 29 stycznia 2020r.

Pracownik złożył wniosek o rozwiązanie stosunku pracy z dniem 22 stycznia 2020r

1. Czy mogę rozwiązać stosunek pracy w czasie trwania turnusu rehabilitacyjnego?

2. Co z urlopem zaległym i bieżącym?

rzewa08-01-2020 18:10:28   [#02]

1. możesz

2. wypłacisz ekwiwalent

koala18-02-2020 14:17:15   [#03]

Z innej beczki, ale też zwolnienia. Mam nauczyciela SIP-owca, który w tym roku osiągnął wiek emerytalny. O tej samej specjalnosci mam 2 nauczycieli. Od września etat dla jednego. Wiem, że SIP jest chroniony, ale inne względy, chociazby uprawnienia emerytalne przemawiają, żeby to jego zwolnić. Da się to obejść?

DYREK18-02-2020 14:34:52   [#04]

a czy on chce się zwolnić ?

koala18-02-2020 17:15:26   [#05]

Nie chce. 

DYREK19-02-2020 12:13:10   [#06]

możesz zaryzykować i czekać na wyrok sądu pracy -> może orzeknie odszkodowanie a nie przywrócenie do pracy

wg mnie,  marne szanse na zwolnienie

ponieważ, co do zasady: 

• nie można zwolnić tylko z powodu przekroczenia wieku emerytalnego lub uzyskania uprawnień emerytalnych (muszą być wykazane także inne okoliczności zwolnienia),
  • pracownik, pełniący funkcję społecznego inspektora pracy, korzysta ze szczególnej ochrony trwałości stosunku pracy przewidzianej w ustawie o społecznej inspekcji pracy,

Bona Fide19-02-2020 12:35:13   [#07]

W ocenie Sądu Najwyższego ochrona przedemerytalna nie znajduje w ogóle zastosowania do nauczycieli mianowanych (wyrok Sądu Najwyższego z 2 sierpnia 2012 r., II PK 3/12).

Ale może jest już nowe orzecznictwo:-)

DYREK19-02-2020 13:42:21   [#08]

w tym przypadku nie chodzi o ochronę przedemerytalną

on już ma wiek emerytalny i uprawnienia emerytalne

samo posiadanie wieku emerytalnego i uprawnień emerytalnych nie jest podstawą do zwolnienia -> musza być wtedy w uzasadnieniu podane dodatkowe okoliczności (np. brak godzin albo jak w podanym wyroku negatywna ocena pracy)

DYREK19-02-2020 14:14:26   [#09]

inaczej:

zwalniamy np. w trybie art.20

posiadanie wieku i uprawnień emerytalnych pozwala na wybór tego nauczyciela do zwolnienia (oczywiście jeżeli inny nauczyciel o tożsamych kwalifikacjach nie posiada takich uprawnień)

post został zmieniony: 19-02-2020 14:15:42
muza27-04-2020 12:41:51   [#10]

Muszę zredukować etaty. Czy mogę ograniczyć etat osobie po 56 r.ż. i będącej pod ochroną zz? - takie pytanie się pojawiło w przy okazji arkuszy.

izael27-04-2020 13:26:57   [#11]

jeżeli to jest nauczyciel zatrudniony na podstawie mianowania, to ochrona przedemerytalna nie działa (idąc za orzecznictwem sądu), więc wiek nie ma tu większego znaczenia

jest chroniony (art. 32 ustawy o zz-ach)?

czy broniony - bo jest w zz-ach albo poprosił o reprezentowanie?

bo to jednak zuuuupełnie co innego:)

a poza wszystkim to art. 22 KN i ograniczenie stosujemy za zgodą nauczyciela, a tam gdzie zgoda jest, te wyżej zamieszczone wątpliwości nie mają znaczenia:)

post został zmieniony: 27-04-2020 13:28:47
DYREK27-04-2020 13:29:56   [#12]

Dyrektor nie ma uprawnień do jednostronnego ograniczenia etatu nauczyciela -> konieczna jest zgoda nauczyciela (vide: art. 22 ust.2 KN). Dyrektor może tylko nauczycielowi zaproponować takie ograniczenie. 

W opisanej sytuacji masz prawo zaproponować nauczycielowi takie rozwiązanie. Czy nauczyciel się zgodzi, to już inna bajka.

:-)

post został zmieniony: 27-04-2020 13:30:33
muza14-05-2020 17:32:20   [#13]

Dziękuję za podpowiedzi.

Czyli: proponuję nauczycielowi ograniczenie etatu i proporcjonalnie niższe wynagrodzenie (na podstawie art. 22 ust. 2 Karty Nauczyciela) i informuję nauczyciela, że oczekuję pisemnego wyrażenia zgody lub nie (ile dni czekam?). Nauczyciel nie przyjmuje, więc informuję go o rozwiązaniu stosunku pracy z dniem 31 sierpnia, informując go o możliwości przejścia w stan nieczynny. 
Nauczyciel w ciągu 30 dni informuje mnie, że przechodzi w stan nieczynny. I teraz: sytuacja nr 1: stan nieczynny trwa do końca marca 2021 roku? Umowa wygasa samoczynnie. Ale... w międzyczasie nauczyciel informuje mnie o przejściu z dniem 5 marca na emeryturę. Czy wówczas należy się jakakolwiek odprawa? Czy mogę wypłacic mu nagrodę jubileuszową, która przypada na 1 września 2021? 

Sytuacja nr 2: Nauczyciel otrzymuje pismo o ograniczeniu, nie odpowiada na nie, tylko przynosi wniosek o przejście na świadczenie kompensacyjne z dniem 1 września ? Należy mu się odprawa 3 plus 6, ale... czy mogę także wypłacić mu nagrodę jubileuszową (od momentu ukończenia świadczenia pracy - 31 sierpnia - do momentu 1 września 2021 r., kiedy przypada jubileuszówka mija rok).

Sytuacja nr 3: co zrobić, by nauczyciel dla którego nie mam godzin i mieć nie będę, mógł otrzymać jubileuszówkę i odprawy? Wiem, zachłanne to.

rzewa14-05-2020 19:15:53   [#14]

sytuacja 1 - stan nieczynny trwa do 28 lutego 2021 r. Z tym dniem wygasa stosunek pracy (nie umowa, bo n-l nie ma umowy :-)).

i dokładnie tego dnia należy wystawić świadectwo pracy oraz wypłacić odprawę emerytalną (zakładam, że n-l inf. dyrektora, że przechodzi na emeryturę) oraz jubileusz

sytuacja 2: to jest całkowicie niekorzystne dla n-la, gdyż pozbawia się odprawy z art 20 KN - aby ta odprawa mu się należała musi otrzymać wypowiedzenie na podstawie art 20 KN a do tego wystarczy, że w jakiejkolwiek bądź formie poinformuje dyrektora, że nie wyraża zgody na ograniczenie

(forma nieważna, bo jedynie zgoda na ograniczenie wymaga formy pisemnej, gdyż tylko mając taką zgodę n-la dyrektor może uważać, że n-l ma ograniczenie - brak takiej zgody jest jednoznaczny z pracą w pełnym wymiarze czasu z pełnym wynagrodzeniem)

w przypadku otrzymania wypowiedzenie i braku wniosku o stan nieczynny n-l otrzymuje obie odprawy i tę z art 20 i emerytalną, nie ma prawa do jubileuszówki

sytuacja 3: zwolnić n-la na podstawie art 20 i niech on złoży wniosek o stan nieczynny - wtedy i tylko wtedy dostanie wszystko

muza14-05-2020 20:26:46   [#15]

Rzewo, bardzo dziękuję. Ale jeszcze dopytam, jeśli pozwolisz :).

Czyli tak: skoro nie mam dla nauczyciela godzin (redukcja oddziałów, wygospodarowałabym tylko  10/30) zapraszam nauczyciela na rozmowę, wyjaśniam i przedkładam pismo z rozwiązaniem stosunku pracy na mocy art. 20KN p.2? Nauczyciel przyjmuje moje pismo z powyższą informacją, ale jeszcze tego dnia prosi o przeniesienie w stan nieczynny. Wszystko jest wciąż bezpieczne dla mnie i nauczyciela? Przychylam sie do jego prośby, po czym przez 6 miesięcy wypłacam zasadnicze wynagrodzenie, bez dodatków. Powiedzmy, że w listopadzie nauczyciel informuje mnie, że chce przejść na emeryturę w dniu 5 marca. I wówczas należy mu się 6+3 miesięczna odprawa i prawo do jubileuszówki?  OP mnie chyba "upomni", że zgadzam sie na stan nieczynny... 6 miesięcy pensja, a potem jeszcze 9-miesięczna odprawa? I jeszcze jedna wątpliwość. Przecież przejście na emeryturę np. 5 marca będzie już po ustaniu stosunku pracy? 

rzewa14-05-2020 20:58:06   [#16]

nie ma znaczenia czy emerytura będzie od 1 czy od 5 marca -> istotne jest oświadczenie nauczyciela, że składa wniosek o emeryturę -> to rodzi konieczność wypłacenia odprawy emerytalnej

odprawa z art 20 (6-cio miesięczna) nie przysługuje po wygaśnięciu stosunku pracy z powodu zakończenia stanu nieczynnego -> stan nieczynny jest zamiast tej odprawy ale...

będzie n-lowi przysługiwał jeszcze ekwiwalent za niewykorzystany urlop, bo będąc w stanie nieczynnym n-l nie może wykorzystać urlopu w ferie zimowe

post został zmieniony: 14-05-2020 20:58:43

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]