Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Taka ciekawostka ....
strony: [ 1 ]
Daniel120821-11-2019 12:03:20   [#01]

Szkoła wysłała informację na policję, że pewien uczeń rzadko bywa w szkole - czyli brak realizacji obowiązku szkolnego. Poproszono policję o wgląd w sytuację dziecka i pismo.

Odpowiedź policji była następująca:

Policja podejmie czynności, ale najpierw prosi o informacje co szkoła zrobiła, aby zbadać sprawę i zadano dwa pytania: czy wysyłano pisma do rodzica za potwierdzeniem odbioru; czy pracownik szkoły był w miejscu zamieszkania ucznia i zbadał sytuację.

..................................

Myślę, że Bareja to pikuś. Czyżby pilnowanie pomników zupełnie wyczerpało zasoby inteligencji  :-( 

an21-11-2019 12:29:24   [#02]

Informację o nierealizowaniu obowiązku szkolnego czy nauki z prośbą o wgląd w sytuację rodzinną wysyła się do sądu rodzinnego

A do wójta gminy, w której mieszka uczeń z prośbą o wszczęcie egzekucji administracyjnej i zastosowanie kary grzywny.

Wcześniej należy podjęć wszelkie możliwe środku wychowawcze (rozmowy z uczniem, kontakty z rodzicami itp- pedagog wychowawca). Jeśli to nie skutkuje należy do rodziców należy wysłać upomnienie za potwierdzeniem odbioru (kopię upomnienia i potwierdzenia odbioru wysyłamy do tych instytucji).

Do domów nie chodzimy.

dariuszn721-11-2019 12:38:24   [#03]

To jakaś paranoja, powinno być tak jak u naszych sąsiadów zza Odry, tam nie ma problemów, że dziecko nie chodzi do szkoły. Co więcej to rodzic ma problem jak chce zabrać dziecko ze szkoły, a u nas rodzic wpada w połowie dnia i zabiera dzieci bo tak mu się podoba.

an22-11-2019 07:43:47   [#04]

A jeszcze ciekawiej w szkole ponadgimnazjalnej..

Kiedyś zdarzyło mi się wysłać do gminy informację, że uczeń lat 17 nie realizuje obowiązku nauki...

tydzień do mnie dzwonili co oni mają z tym fantem zrobić bo przecież dziecko duże jest i żebym sie na przyszłość nie wygłupiała :(

AnJa22-11-2019 08:19:56   [#05]

No bo i po co się wygłupiac?

ReniaB22-11-2019 09:50:27   [#06]

były propozycje wizyty lekarskiej za 5 zł, może w drugą stronę: zapisałeś się do szkoły, a nie chodzisz oddaj kasę nawet symbolicznie 5 zł za dzień

Daniel120822-11-2019 18:03:09   [#07]

Po prostu pismo wrzuciłem do niszczarki.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]