Forum OSKKO - wątek

TEMAT: nieobecność dyrektora
strony: [ 1 ]
barbaszka14-11-2019 08:58:50   [#01]

Dyrektor i wicedyrektor jadą na szkolenie. Kto w tym czasie pełni obowiązki dyrektora?

OP nic do tego, bo zgodnie z art 68 ust. 9 Prawa oświatowego OP wyznacza tylko, gdy nie ma wice...

Czy mogę zarządzeniem wskazać kolejne osoby, które pełnią funkcję dyrektora, w przypadku nieobecności mnie, wice i kierownika świetlicy np.?

Jaka pp?

post został zmieniony: 14-11-2019 08:59:21
KaPi14-11-2019 09:09:36   [#02]

U nas zdarza się, że oboje jedziemy na szkolenie w tym samym czasie i po prostu nas nie ma... 

Zostaje księgowa :)

bogna414-11-2019 14:39:30   [#03]

Ja daję upoważnienie na ten dzień nauczycielowi do pełnienia konkretnych funkcji takich jak zastępstwa, zapewnienie bezpieczeństwa.

DYREK15-11-2019 12:10:48   [#04]

"Dyrektor i wicedyrektor jadą na szkolenie. Kto w tym czasie pełni obowiązki dyrektora?" -> najlepiej unikać takich sytuacji

przepisy ustawy prawo oświatowe nie regulują wprost takiego przypadku

wg mnie, w takiej sytuacji należy postąpić tak jakby w szkole nie było stanowiska wicedyrektora -> OP wyznacza nauczyciela, który będzie zastępował nieobecnego dyrektora 

dyrektor nie ma kompetencji (brak podstawy prawnej) do wyznaczania zastępcy w czasie swojej nieobecności

wyznaczony przez dyrektora zastępca na zasadzie: "Kasiu jak mnie i wicedyrektora nie będzie, to ty rządzisz"

jest niezgodne z przepisami i taka osoba za nic nie odpowiada, nie ma prawa do wydawania poleceń

można ją tylko dla świętego spokoju zignorować

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]