Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Nauczanie indywidualne-odrabianie |
matyldaa | 23-09-2019 15:21:05 [#01] |
---|
Nauczyciele mają wpisane nauczanie indywidualne w pensum. Co w sytuacji, kiedy:
1. Nauczyciel jest na L4. Czy może/powinien/musi taką godzinę odrobić? Czy ważne jest, czy jest to godzina przedmiotu czy rewalidacja? Dodam, że jest to godzina ponadwymiarowa.
2. Uczeń był w czasie zaplanowanej lekcji u lekarza, lekcja się nie odbyła. Należy ją odrobić? Co z nadgodziną takiego nauczyciela.
3. Nauczyciel jedzie na zawody... odrobić? Zapłacić , mimo, że lekcja się nie odbyła a nauczyciel w pracy był?
4. DEN, święta, dzień wolny od zajęć edukacyjnych? Odrobić? Zapłać bez odrobienia? |
AnJa | 23-09-2019 17:07:01 [#02] |
---|
Formalnie-stosowac dokładnie te same zasady, co w przypadku przydziału godzin z oddziałem. |
elkap | 23-09-2019 17:37:52 [#03] |
---|
1. Nauczyciel jest na L4 – dajesz zastępstwo, tak jak w przypadku nieobecności każdego innego nauczyciela.
2. Uczeń był w czasie zaplanowanej lekcji u lekarza – nauczyciel był gotowy do świadczenia pracy, był do dyspozycji dyrektora. Jeśli nauczyciel wyrazi taką wolę, a rodzic odpowiednio wcześnie poinformuje o planowanej nieobecności dziecka, to można taką lekcję odbyć w innym terminie, ale to zależy od nauczyciela. Natomiast jeśli dyrektor wie, że taka lekcja się nie odbędzie, może nauczycielowi polecić np. zastępstwo w innej klasie (jeśli zajdzie taka potrzeba).
3. Nauczyciel jedzie na zawody – jeśli delegowany przez dyrektora, to jest w pracy. Na indywidualnym nauczaniu dyrektor powinien zorganizować zastępstwo.
4. DEN, święta, dzień wolny od zajęć edukacyjnych – czy jakikolwiek inny nauczyciel odrabia takie dni? |
dariuszn7 | 18-06-2020 18:09:29 [#04] |
---|
Jaka może być podstawa prawna odrobienia niezrealizowanej godziny przez nauczyciela (nie zrealizował godziny z powodu udziału w komisji Rady Miejskiej, odrobił ją w innym tygodniu podczas okienka), mamy kontrole z RIO i pytaja na jakiej podstawie tak nauczyciel odrabia godziny, a nie potrącamy mu wynagrodzenia. |
rzewa | 18-06-2020 18:40:08 [#05] |
---|
odpowiedz, że n-l pracował zgodnie ze zmienioną organizacją pracy, która przewidywała zrealizowanie tej godziny właśnie wtedy, gdy została ona zrealizowana |
dariuszn7 | 18-06-2020 19:26:01 [#06] |
---|
Tak myślałem problem w tym że kontrolują 2019 sytuacja w lutym, i nie zmieniałem planu, zawsze tak było robione i na poprzednich kontrolach RIO wszystko było w porządku teraz się kontrolujący przyczepił się. Normalnie pisałem wyjaśnienie z wyciągami z dziennika, podobnie zrobiłem w tym roku. Pani Skarbnik tłumaczyła kontrolującemu, ale on chce wiedzieć na jakiej podstawie radny tak odpracowuje. Jak nie wymyślę nic innego podeprę się organizacją, być może mam zapis w Regulaminie, ale to dopiero jutro zobaczę, doczytałem że w przypadku nie ujęcia tego w Regulaminie stosuje się KP, znalazłem tylko:
Art. 151p2.
1. W zamian za czas przepracowany w godzinach nadliczbowych pracodawca, na pisemny wniosek pracownika, może udzielić mu w tym samym wymiarze czasu wolnego od pracy.
nie wiem tylko czy odpracowanie lekcji można pod to podciągnąć
|
rzewa | 18-06-2020 21:37:37 [#07] |
---|
nie można - to zupełnie inna sytuacja i
nie musisz zmieniać planu jakoś specjalnie - samo zrealizowanie tej godziny innego dnia, to jest właśnie zmiana planu... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|