Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Sieć lokalna czy Neostrada? |
stolarek | 29-06-2004 12:56:57 [#01] |
---|
Sieć lokalna za 60 zł czy Neostrada za 59 zł? Jakie macie doświadczenia z Neostradą? Czy warto w tej promocyjnej cenie rezygnować z sieci lokalnej (64kb)? Nie ściągam plików muzycznych i graficznych o dużym rozmiarze. Przy Neostradzie jest ograniczenie do 5 Gb w tej opcji. Czy ta promocja nie zamieni się później w coś bardziej ,,atrakcyjnego", jak to dzieje się często w TPSA? |
Maryśka2 | 29-06-2004 13:05:58 [#02] |
---|
Obiema rękami podpisuję się pod tym pytaniem. Zastanawiam się ostatnio też nad tym, tylko ja mam troszkę inny dylemat. U nas nie ma szans na sieć, więc mam pakiet 30-godzinny i, ze znanych wszystkim forumowiczom względów, zupełnie ten pakiet mi nie wystarcza. Chodzi mi przede wszystkim właśnie o porównanie przepustowości przy jednak modemie i tejże neostrady, szczególnie po przekroczeniu owego limitu 5Gb. Bo po owych 5Gb prędkość( czy co tam) ze 126 spada bodajże do 32. (sami sobie dośpiewajcie jednostki ;-))) |
Mariola | 29-06-2004 13:16:16 [#03] |
---|
pliki 5Gb to już baaardzo duże pliki Osobiście mam neostradę i sobie chwalę.
W tej chwili neostrada jest lepszym rozwiązaniem niż pakiety w TPSA.
Natomiast co do sieci lokalnej to się nie wypowiadam, bo nie wiem co oni proponują. |
Maryśka2 | 29-06-2004 13:19:16 [#04] |
---|
Mariola A koszty założenia i te inne ? |
Mariola | 29-06-2004 13:23:08 [#05] |
---|
o to trzeba pytać w TPSA :-) Zresztą to sie płaci tylko raz. no i chyba jest jakaś promocja? |
stolarek | 29-06-2004 13:31:32 [#06] |
---|
Stały dostęp - gdy coś nie nawali, np. hub, router i parę innych skomplikowanych rzeczy. Płatność 60 złotych i nic poza tym. I zapomniałem dodać, że przesył odbywa się drogą radiową, a to jest nic nadzwyczajnego... Gdy nie ma się gotówki, pojawiają się dylematy. Tam już wniesiona opłata instalacyjna i trochę szkoda. Do tej pory liczyłem na poprawę świadczonych usług, ale z tym różnie bywało. Teraz ta promocja Neostrady i stąd moje wątpliwości. A ostatnio jakość się poprawiła, jak rzekłem o rezygnacji! |
Dżoana | 29-06-2004 13:32:03 [#07] |
---|
Mój mąż twierdzi, że Neostrada się nie opłaca. Podobno małym druczkiem na umowie jest informacja o ograniczeniach przepustowości. Moim zdaniem wszystko zależy od tego do czego jest nam potrzebny Internet. |
stolarek | 29-06-2004 13:35:10 [#08] |
---|
Opłaty Aktywacja 1 zł, zestaw instalacyjny też 1 zł. Prędkość podobno 128 kb/s za 59 złotych miesięcznie. |
Maryśka2 | 29-06-2004 13:38:41 [#09] |
---|
Właśnie te ograniczenia dobrze, żeby mi ktoś wyjaśnił w miarę spokojnie i tak, żebym zrozumiała. ;-) |
jeannette | 29-06-2004 13:58:11 [#10] |
---|
Neostrada przesył 5 Gb przychodzących, wychodzące bez ograniczeń, zastanawiam się nad Neostradą, mam stałe łącze z kablówki osiedlowej, 70 zł i na dodatek 2 Gb w obie strony , czyli po 1 ... wystarczy 5 min. deszczu i mam przerwy w necie. Szybkość oferowana tylko na papierze, w praktyce można się zapłakać. A po przekroczeniu tych 2 Gb jeszcze dodatkowo ograniczają prędkość . |
Renatka | 29-06-2004 14:16:27 [#11] |
---|
założyliśmy siec na 8 osób i jestem zadowaolona 29zł miesięcznie a korzystam ciągle .zakładały dorosłe dzieci (od 18 do 20)instalkę i przewody same wyszukały wszystko myślę że one lepiej sie natym znaja szybkośc sprawdzały pod gry to jest b. szybko Koszty zakupu przewodu i częsci podzieliliśmy na 8 , jest szybko tanio i dobrze. polecam |
Konto zapomniane | 29-06-2004 14:25:30 [#12] |
---|
Mam Neostradę u siebie w szkole. Dziesięć stanowisk połączonych w sieć, jeden komputer spełniający rolę serwera. Sprzęt nie pierwszej młodości i przyznam się, że miałam spore obawy o szybkość funkcjonowania wszystkiego przy wszystkich obsadzonych stanowiskach. Niepotrzebnie, przez rok nie mieliśmy żadnych problemów, choć szczerze mówiąć do TPSA mam stosunek raczej... |
Marek Pleśniar | 29-06-2004 16:01:17 [#13] |
---|
Pracuję z Neostradą było nie było zawodowo - i jest bardzo dobra. Mam to półmegabitowe łącze. Jedna wada - potrafi czasem wyjść z netu i trzeba włączyć od nowa. To w zasadzie nic takiego (klikasz i już - to się zdarza raz na dzień ciągłej pracy) - ale ja akurat często zostawiam kompek np na trzy dni włączony by coś ściągał - wtedy to wada. Poza tym najszybsza z oferowanych rozwiazań. SDI wymięka. Ale SDI (tez mam) jest stabilniejsze. Sieci osiedlowe są powolne co wylezie gdy zaczniecie używać Kazyy. A zaczniecie;-) aha z Neostradą są problemy gdy chcesz rozgałęzić Internet na np 3 komputerki w domu (jak ja) |
Janusz Pawłowski | 29-06-2004 17:20:21 [#14] |
---|
Jakie problemy, Marku, są z rozgałęzieniem? Nie zauważyłem ich - mam 3 właśnie. |
Mariola | 29-06-2004 17:26:52 [#15] |
---|
a u nas jest pięć kompków :-)
W szkole natomiast 40 i też działa :-) |
Marek Pleśniar | 29-06-2004 17:43:04 [#16] |
---|
misie jakoś nie udaje (fakt że nie chce mi się poprzykłądać a windows sobie radzi z sdi a nic nie robi z neo no wiem wiem:-) te tam prawa i takie tam ale nie chcemisie:-) |
Woron | 29-06-2004 21:42:49 [#17] |
---|
Hmmm Mam Neo 512k/bit (a w zasadzie już 640) w dwóch szkołach. W jednej "rozgałęziam na jakieś 15 komputerów a w drugiej na ponad 20. Nie ma z tym problemów. Rzeczywiście czasem się sama rozłącza się ale można sobie z tym poradzić poprzez wznawianie połączenia (w opcjach połączenia) lub przy udostępnianiu na inne komputery wystarczy zaznaczyć opcję pozwalania na nawiązywanie połączenia przez klientów. Z aplikacji TPSA nie korzystam - przeszkadza strasznie. Połączenie z Internetem jest ustawione jako usługa systemowa. Komputer się łączy jeszcze przed logowaniem do systemu. Jedna mała uwaga odnośnie umów na rok czasu. Warto poczytać dokładnie. Przy wcześniejszej rezygnacji płaci się trzymiesięczny abonament "za karę". |
Marek Pleśniar | 29-06-2004 21:50:47 [#18] |
---|
no własnie - bo mi takie sie wyświetla - teraz mamy 640? a aplikacja TPSA rzeczywiście przeszkadza (i jest obciachowa;-) |
Woron | 29-06-2004 21:59:57 [#19] |
---|
TPSA zwiększyła przepustowość. Daje się to nawet wyczuć. W aplikacji TPSA najbardziej denerwujące jest niemożność jej zwinięcia do traya i wcinanie się w konta pocztowe. Zalecam jej odinstalowanie, zainstalowanie samych sterowników (są na płycie) i ręczne ustawienie połączenia (tak jak przy SDI). Później wystarczy dać skrót do połączenia do Autostartu (po "odptaszeniu" pytania o hasło, nazwę użytkownika i numer telefonu). Później włączamy komputerek i jesteśmy w Sieci (prawie jak stałe łącze). |
Marek Pleśniar | 29-06-2004 22:03:06 [#20] |
---|
o, fajnie ja tak nie zrobiłem, dzięki! Mam od niedawna i na razie nie było czasu się bawić. Po niedzieli zrobię se. Ha! |
Woron | 29-06-2004 22:11:58 [#21] |
---|
No to jeszcze mała ciekawostka. Miałem Neo też w domu - na miesiąc czasu, jak była tak promocja (można było za darmo wypróbować). Wcześniej SDI przez dwa lata. SDI zdałem i wziąłem Neostradę. Po miesiącu oddałem (za droga była) i przeszedłem na sieć osiedlową (tu w zasadzie zewnętrzne IP mi potrzebne stałe było). I najciekawsze. Rachunek za SDI przychodził mi jeszcze przez 4 miesiące. Po każdym składałem reklamację, bo już od dawna nie miałem. Nic, dalej przysyłali. Kazali opłacać i dopiero po czterech miesiącach przyszło rozliczenie korygujące. Niby wszystko w porządku, finansowo na to samo wyszło tylko nerwów niepotrzebnie straciłem no i.... łączy nas coraz więcej (i coraz dłużej... :-) ). |
ergo | 29-06-2004 22:30:46 [#22] |
---|
O reklamowaniu usług TP to mogłabym długo opowiadać... Też przysyłali rachunki, choć od pół roku miałam Netię. Ale to nie na temat... Za to teraz planuję kupić net24, cena i parametry zbliżone do neostrady, ale nie znam nikogo, kto z tego korzysta... Może ktoś się odezwie? |
ReniaB | 29-06-2004 23:36:04 [#23] |
---|
właśnie walczę z TP reklamując neostradę - moc bardzo ciekawych doświadczeń. Wszyscy z obsługi są bardzo mili i nie wiadomo kiedy przekonują mnie, że ich błędy to moja wina. Dzisiaj napisałam reklamację reklamacji i zaznaczyłam , że jedynym moją winą jest uznanie TP za uczciwą firmę. W pracy mam neostradę, a w domu firmę osiedlową; nie widzę obecnie specjalnych różnic poza ceną. Osiedlowa - 41,70zł. , a neo - 139zł. ps Reniu spotkanie było bardzo, musimy się umowić to ci z Ag opowiemy |
nowystary | 30-06-2004 00:23:01 [#24] |
---|
Przed każdym wyborem usługi proszę ją sprawdzić gdzieś na mieście, najlepiej jak najdalej od centrali usługodawcy. Polecam stronę www.Numion.com/Yourspeed gdzie można sprawdzić przepływność sieci o kilku porach dnia, oraz na wybranych kierunkach |
Marek Pleśniar | 30-06-2004 00:35:04 [#25] |
---|
na Neostradzie mam - 320 kbps na SDI - 56kbps :-) |
Maryśka2 | 30-06-2004 11:13:20 [#26] |
---|
I już nie mam dylematu.... :-( Sprawdziłam na mądrych stronach....nie mogę mieć Neostrady, bo na naszym kierunkowym jeszcze nie ma zasięgu... :-((( |
Gaba | 30-06-2004 11:36:23 [#27] |
---|
?? Panie Marku, jakim cudem na SDI ma pan 56 kbpsow? ja mam 115 jak mama rozmawia przez telefon , spada do 70 kbpsow. SDI jest trochę powolne, z serwerów o bardzo dobrych parametrach nigdy nie ssa szybciej niż 20 kilobajtów per sekunda :P Ta opcja neostrady za 60 złociszy będzie podobna Ta 640 kbps to jest git :P Zresztą za neostradą przemawia jeszcze fakt, że dostajemy dość dużo miejsca na ich servie, na websajty skrzynkę pocztową ( dość nie fajnym aliasem) a także dostęp do serwisów WP (tj. gry gierki i jakieś tam pierdoły) Gabowy Piotrek :P |
Janusz Pawłowski | 30-06-2004 12:34:42 [#28] |
---|
Hm ... ten ... no ... Piotrku ...? A lekcje odrobiłeś? ;-))) Jak tak to masz zadanie wakacyjne: "Opisz różnice między podawanymi w reklamie wartościami maksymalnymi przepustowości sieci, a potwierdzoną pomiarami praktyką stosowaną przez TP S.A. wynikającą m.in. z nierównomiernego rozkładu obciążenia sieci w czasie doby i zależnego od dnia tygodnia, miesiąca, sprawności serwerów, stabilności oprogramowania, ... Wymień jeszcze 10 innych powodów takich cudów." Aha ... nie opisuj tu. ;-))) |
Marek Pleśniar | 30-06-2004 19:32:45 [#29] |
---|
;-) czasem było lepiej ale wyszło teraz tak neostrada zawsze wygrywa tylko mi się nie chce cholerycznie urządzać tego udostepniania netu innym jak zacząc? ;-) |
Gaba | 30-06-2004 21:45:34 [#30] |
---|
Przepraszam za Piotra! |
AnJa | 01-07-2004 06:38:04 [#32] |
---|
Jezu, przeczytałem wpis gaby i zamurowało - o czym Ona pisze? tak na oko i ucho to na normalną wyglądała, a tu websajty w aliasie.
Dzięki Janusz za obświecenie:-)
Zaraz!!!! Co ja za brednie wypisuję! Normalną - w kwestiach komputerowych rzecz jasna;-) |
Gaba | 01-07-2004 06:42:37 [#33] |
---|
AnJa - powiem ci po śląsku - ty huncfocie jedyn! - toż to moje półdiablę weneckie zaczęło się popisywać (Gabowy Piotrek podpisan!), gdy odeszłam na chwilę. a Januszowe odesłanie dziecka do zadań mnie rozczuliło, bo choćby robił całe wakacje, to nie zrobiły nic, ten mały obibok. - jestem normalna, oja jaka normalna w tym względzie - jak większość społ. pol. nie kumam za wiele. |
AnJa | 01-07-2004 06:56:47 [#34] |
---|
Nie doczytałem do końca - toż piszę, że zamurowało. Zwłaszcza, że pora dla mnie niezwyczajna.
A do meritum: w szkole mmy neostrady ( ze 3 chyba, z internatem razem). Chodzi to nieźle, choć na mój gust za często sie na ułamki sekund rwie, czasami trzeba też restartować.
Te różne tam bajery na ich serwerze to pic na wodę - wolne okrutnie, czegoś tam nie obsługują, wejście to czasami tortura.
Natomiast porównując funkcjonowanie naszych miejskich sieci ( w tym i ceny - pon.50 zł i też coś tam w pakiecie dają) nie mam wątpliwości - neostrada. |
Leszek | 01-07-2004 19:54:54 [#35] |
---|
Na neo pisze 786 kb/s , czy to mozliwe? pozdrawiam |
Marek Pleśniar | 09-07-2004 18:58:06 [#36] |
---|
ponieważ uległem radom pewnego tu forumowicza to choć niech będzie ze mnie pożytek - w kwestii sieci w domu - z neostrady czyli reklama;-) Około 300zł kosztuje modemo-router-switch na 4 kompki - SMC ADSL Barricade SMC-7204BRA działa od razu, przy instalacji tylko trzeba znać swoją nazwę i hasło reszta tajemniczości załatwiona sama:-) Tylko podłączać kablami sieciowymi kompki. Ten sobie zostawię bo działa świetnie Oddaję do sklepu drugi, droższy o prawie 100zł - Intellinet. Beznadzieja i odradzam. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|