Forum OSKKO - wątek

TEMAT: wypowiedzenie
strony: [ 1 ]
tama28-06-2004 21:21:50   [#01]
8 czerwca dyrektor wrączył mi wypowiedzenie na podstawie art.27 KN (trzymiesięczny okres) uzasadniając polityką kadrową organu prowadzącego.
24 czerwca odwołując się do art36 ust.1 Kp skrócił mi okres wypowiedzenia do dwóch miesięcy. Czy postąpił zgodnie z literą prawa?
Rycho29-06-2004 02:27:38   [#02]

:-(

niestety nie

Art. 27. 1. Rozwiązanie umowy o pracę zawartej z nauczycielem na czas nie określony następuje z końcem roku szkolnego, za trzymiesięcznym wypowiedzeniem.

to oznacza, że dyrektor powinien wręczyć wypowiedzenie najpóźniej do 31 maja.

Natomiast przepisy KP nie mają tu w tym przypadku zastosowania. Ponieważ sprawy zatrudniania nauczycieli reguluje KN. W art 27 nie ma odwołania do mozliwości zastosowania skróconego okresu wypowiedzenia na podstawie KP.

Ewa z Rz29-06-2004 07:05:16   [#03]

skrócenie okresu wypowiedzenia

jest mozliwe jedynie przy wypowiedzeniu z przyczyn zawartych w art 20 KN.

Ale twoje wypowiedzenie wręczone ci 8 czerwca też mogło nie być skuteczne, gdybyś się od niego odwołała w ustawowym terminie (7 dni) - n-la na podstawie art 27 KN można zwolnić jedynie z końcem roku szkolnego (w placówce feryjnej), zatem wypowiedzenie musi zostać wręczone do końca maja. - jak pisze Rycho.

Od tego drugiego wypowiedzenia koniecznie wnieś odwołanie do Sądu Pracy i jednocześnie porusz sprawę niewłaściwości terminu tego pierwszego - może coś z tego wyjdzie...

tama29-06-2004 20:58:28   [#04]

wypowiedzenie

Ewa z Rz i Rycho , jestem co prawda  bardzo krótko w waszym towarzystwie , ale już wiem jakże doborowym.  Nie piszę tego, dlatego,że daliście takie odpowiedzi . Wolę prawdę, niż bujanie w obłokach. Zdążyłam już wcześniej przekonać się o Waszej dużej wiedzy. Ewa możesz być spokojna oddałam pierwsze wypowiedzenie do sądu , czy w takim razie mogę dolączyć do niego to drugie?
Ewa z Rz30-06-2004 06:01:26   [#05]

:-)

owszem.
tama30-06-2004 16:35:17   [#06]

:-)

dziękuję za wiadomość
bbasia30-06-2004 23:33:22   [#07]

pedagog szkolny

Bardzo proszę o pomoc.

Jaki wymiar czasu pracy w szkole /gimnazjum/ powinien mieć pedagog szkolny?

Kto ten wymiar ustala? /chyba organ prowadzący/.

Proszę też o przykładowy zakres obowiązków dla pedagoga w gimnazjum.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]