Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
zindywidualizowana ścieżka kształcenia |
BeataGie | 05-09-2019 22:09:51 [#01] |
---|
Ile godzin powinien mieć uczeń , który ma realizować zindywidualizowaną ścieżkę kształcenia? Czy suma godzin indywidualnych i z klasą powinna być dokładnie taka sama, jaka wynika z planu nauczania dla danej klasy? |
rzewa | 05-09-2019 22:23:38 [#02] |
---|
musi mieć tyle godzin ile mu jest potrzebne, ale... powinno być ich mniej niż przewiduje rozporządzenie dotyczące NI - skoro np. 6 godz/tyg wystarcza na NI by zrealizować podstawę programową, to nie ma potrzeby dawania tylu godzin (czy więcej) w ramach zindywidualizowanej ścieżki, skoro rozp. mówi, że część zajęć (nie wszystkie) ma być w tym trybie realizowana
organizując tydzień pracy takiemu uczniowi, musimy również pamiętać o tym, że nie można przymuszać go do przebywania w szkole większej liczby godzin, niż mają obowiązek jego koledzy z oddziału
z drugiej strony, jeśli tygodniowa liczba godzin zajęć takiego ucznia będzie mniejsza niż liczba zajęć obowiązkowych jego oddziału, to szkoła ma obowiązek zapewnić mu opiekę co najmniej przez tyle godzin ile ta różnica wynosi |
BeataGie | 05-09-2019 22:47:23 [#03] |
---|
Dzięki rzewo. Dokładnie tak interpretowałam i organizowałam ZŚK. Dzisiaj edukatorka - znawczyni prawa oświatowego zaprzeczyła temu twierdząc, ze uczeń musi mieć dokładnie tyle godzin, ile ma klasa. Czy znajdę gdzieś opinię prawnika w tym zakresie? |
rzewa | 05-09-2019 22:52:03 [#04] |
---|
a po co Ci taka opinia? Tylko jeden prawnik może wydać opinię ważniejszą dla Ciebie niż inne - tym prawnikiem jest prawnik Twojego OP
ciekawam tej znawczyni... |
Ewi | 19-08-2020 07:45:52 [#05] |
---|
Mam pytanie : jeśli 2 uczniów z tej samej klasy ma opinie dotyczące organizacji ścieżek, czy można zorganizować razem czy trzeba koniecznie oddzielnie ? Dodam, że chłopcy mają podobne opisy wskazane przez PPP. |
Ewi | 19-08-2020 07:56:49 [#06] |
---|
I jeszcze :
1.Czy nauczyciel mający wykształcenie : filologia polska - bibliotekoznawstwo może prowadzić ścieżkę z j.polskiego ?
2.Ile godzin przyznać uczniowi, który z PPP otrzymał w opinii wskazania do realizacji ścieżek z 10 przedmiotów (klasa 7) ? - zapis dokładny : uczeń wspólnie z zespołem szkolnym nie może brać udziału w zajęciach z .... i tutaj pojawia się 10 przedmiotów - gdyby zorganizować poza klasą to aż 25 h !!! |
rzewa | 19-08-2020 09:54:40 [#07] |
---|
2. patrz post #02
1. nie ma czegoś takiego jak "ścieżka z j. polskiego" - indywidualne zajęcia w ramach ZŚK może prowadzić każdy n-l
post #05: moim zdaniem nie ma przeszkód by czasem mieli oni zajęcia razem - nawet przy takich samych opiniach potrzeby do zrealizowania w ramach ZŚK mogą być różne, zwłaszcza z uwagi na dynamikę tego procesu | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|