Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Znowu kwalifikacje
strony: [ 1 ]
Danka28-06-2004 13:11:21   [#01]
Nauczyciel jest mgr biologii, ukonczył kurs z przygotowania pedagogicznego. Później uzyskał drugi tytuł - mgr zarządzania i marketingu. Czy musi konczyc następny kurs  przygotowania pedagogicznego jezeli mam dla niego przedmioty zawodowe a nie mam biologii?
Maryna28-06-2004 19:27:48   [#02]
Uważam, że kurs-przygotowanie pedagogiczne jest uniwersalny niezależnie od przedmiotu jaki będzie prowadził nauczyciel.
violka28-06-2004 19:29:21   [#03]
ma przygotowanie pedagogiczne
Danka28-06-2004 21:33:58   [#04]

Moje kuratorium uważa, że powinien mieć jeszcze kurs pedagogiczny związany z nauczaniem przedmiotów zawodowych.

Danka28-06-2004 22:47:54   [#05]
Chcą cofnąć jej kontraktowego. Pomocy!!!!! Wszystko przez to przygotowanie pedagogiczne, które ma, ale ponoć nie to. Musi mieć do przedmiotów zawodowych.
migotka28-06-2004 23:08:48   [#06]
Przygotowanie pedagogiczne dotyczy konkretnego przedmiotu. Konieczne jest ukończenie kursu.
Gocha28-06-2004 23:28:26   [#07]
Według mnie co innego jest przygotowanie pedagogiczne (które posiada), a co innego metodyczna strona do nauczania konkretnego przedmiotu. Kurs dał jej kwalifikacje - to ma przygotowanie pedagogiczne.
Ewa z Rz29-06-2004 07:15:51   [#08]

przygotowanie pedagogiczne

to przygotowanie pedagogiczne - nie dotyczy konkretnego przedmiotu.

Wynika to wprost z rozporządzenia o kwalifikacjach - aby mgr z p.p dowolnego przedmiotu miał kwalifikacje do nauczania zupełnie czego innego potrzeba i wystarcza ukończyć studia podyplomowe z zakresu tego innego przedmiotu. W ramach takich studiów nie jest przewidziane p.p. - studia podyplomowe nie są "nauczycielskie" albo "nienauczycielskie"

Czyli zgodnie z rozporządzeniem nie tylko nie potrzeba robic "specjalnego" p.p. ale równiez nie musi (do uznania kwalifikacji) taki n-l uzupełniać swojej wiedzy w zakresie metodyki i dydaktyki tego nowego przedmiotu.

Wg mnie MENiS założył, że taki n-l będzie te umiejetności zdobywał w ramach doskonalenia zawodowego.

Już nie mówię o językowcach - n-l ma kwalifikacje do języka obcego gdy go dobrze zna - ma zdany odpowiedni egzamin z wymienionych w rozporządzeniu (żaden z nich nie zawiera sprawdzenia przyg. metodyczno-dydaktycznego) - i ukończone jakiekolwiek studia z p.p.

Danka29-06-2004 07:39:23   [#09]
Tez tak uważam . Dzisiaj dzwonię do MENiS. Przekażę  informacje jakie otrzymam.
Danka29-06-2004 13:56:22   [#10]

Mam stanowisko MENiS. Ta pani ma odpowiednie kwalifikacje!!!!!!!!!!!!!!

Dzięki wszystkim :-)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]