Forum OSKKO - wątek

TEMAT: przyroda- kwalifikacje
strony: [ 1 ]
cynamonowa27-06-2004 21:51:54   [#01]
 znów powrócę do przyrody. mam świetnego biologa ( zespół szkół) W gimnazjum uczy biologii i jest ok. W arkuszu przydzieliłam Mu 6 godzin przyrody no i zaczęły się schody z KO. każą oczywiscie robić podyplomówkę bo kurator zbliżoności nie uznał. zastanawia mnie fakt, szczególnie po rozmowie z kimś waznym z uczelni. czy nie jest dziwne, że aby uczyć przyrody w sp trzeba ukończyć najpierw studia mgr z bioli, geografii, fizyki lub chemii a dopiero potem podyplomówkę z przyrody. Bo jeśli wiem nie ma przecież studiów mgr dla nauczycieli przyrody. Co sadzicie?
Elusia27-06-2004 21:53:10   [#02]
Umnie uczy biolog. Nikt się nie czepia.
cynamonowa27-06-2004 21:59:25   [#03]
 A u mnie tak. każą jeszcze przypominać historykom, że niebawem trzeba mieć kwalifikacje do WOS-u (2006r. )
violka28-06-2004 00:33:31   [#04]

może to Ci się przyda

Kurator już nie decyduje

Przepisy rozporządzenia MENiS w sprawie kwalifikacji nauczyciela, upoważniające kuratorów oświaty do ustalania, czy kierunek ukończonych studiów jest zbliżony z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć są sprzeczne z Kartą Nauczyciela i z konstytucją. Tak orzekł 12 maja Trybunał Konstytucyjny.

Orzeczenie Trybunału jest ostateczne. Przepisy uznane za sprzeczne z konstytucją stracą moc z dniem ogłoszenia sentencji orzeczenia w Dzienniku Ustaw.

Zdaniem Rzecznika Praw Obywatelskich, który złożył skargę, szczegółowe kwalifikacje wymagane od nauczycieli powinny wynikać z przepisów powszechnie obowiązującego prawa - w tym przypadku z przepisów rozporządzenia - a nie z indywidualnej decyzji kuratora. Wnioskodawca uważał także, że formułując zaskarżone przepisy rozporządzenia minister edukacji wykroczył poza granice upoważnienia ustawowego, gdyż uregulował nie tylko wskazaną w upoważnieniu materię kwalifikacji wymaganych od nauczycieli, lecz także tryb postępowania mający na celu ustalenie tych kwalifikacji.

Trybunał Konstytucyjny przypomniał w uzasadnieniu wyroku, że każde rozporządzenie winno być wydane na podstawie wyraźnego, szczegółowego upoważnienia ustawowego. Stwierdził także, że w żadnym miejscu Karty Nauczyciela nie jest zapisane, że minister edukacji ma upoważnienie do poszerzenia zakresu kompetencji kuratora oświaty o dokonywanie ustaleń w zakresie zbieżności ukończonego przez nauczyciela kierunku studiów z przedmiotem nauczania.

Dyrektor departamentu kształcenia i doskonalenia nauczycieli MENiS Anna Dakowicz-Nawrocka wyjaśniła podczas rozprawy, że zaskarżone przepisy pochodzą z lat osiemdziesiątych, gdy brakowało nauczycieli. Umożliwiały one wówczas np. absolwentom uczelni technicznych uczyć w szkołach podstawowych przedmiotów ścisłych, a absolwentom uczelni rolniczych - biologii. Wówczas kuratorzy wydawali bardzo dużo takich decyzji. Obecnie są one wydawane sporadycznie.

Dakowicz-Nawrocka poinformowała także, że resort edukacji zakończył już prace nad projektem nowego rozporządzenia w sprawie kwalifikacji nauczycieli. Z kolei przewodniczący rozprawie sędzia Marek Mazurkiewicz dodał, że przedmiotem prac Sejmu jest projekt nowelizacji Karty Nauczyciela, w którym zaproponowano nowy tekst upoważnienia ministra edukacji do wydania rozporządzenia w sprawie kwalifikacji.

PAP

Jersz28-06-2004 11:25:51   [#05]

Są studia dzienne przygotowujące n-li przyrody

Są takie studia, są, np. na UAM w Poznaniu

PEDAGOGIKA  specjalność  pedagogika z przyrodoznawstwem –

3 - letnie studia dzienne zawodowe (licencjackie) 

realizowane w Poznaniu oraz w Ośrodku  Zamiejscowym w Wągrowcu i Kościanie. http://main.amu.edu.pl/~wse/rekrut.html

GregWeb28-06-2004 12:31:30   [#06]
Mam u siebie nauczyciela, który jest mgr biologii (specjalność nauczycielska), oraz ma ukończone studia podyplomowe, także z biologii. Wszystko było ok. do tego roku. Kuratorium się "przyczepiło" i twierdzi, że brak mu uprawnień do nauczania przyrody. Moje pytanie jest takie: jeżeli MENiS nie "wyrobi" się przed 1 września z nowym rozp. dotyczącym kwalifikacji to co w tej sytuacji mam zrobić jako dyrektor. Dopuścić do wykonywania pracy mimo zastrzeżeń KO, czy też nie i czekać na nowe rozp. A co z nauczycielami, którzy mimo wejścia nowego rozporządzenia nie znajdą tam oczekiwanej regulacji o uznaniu ich kwalifikacji do nauczanego przedmiotu, np: jak mój biolog.
Jolanta Szuchta28-06-2004 13:27:07   [#07]

U mnie

zarowno fizyk jak i geograf robili podyplomówki z przyrody.

Ja tez pomimo ze mam skończoną biologię i podyplomowke z geografii.

To w tym roku jakies wariactwo z tymi kwalifikacjami,nikt wczesniej się nie czepial.

Czy ma to służyć zwolnieniom nauczycieli z duzym stażem a zatrudnianiu młodych??

cynamonowa28-06-2004 20:51:54   [#08]
o własnie a co zrobić jesli rozporządzenie nie wyjdzie do 1 wrzesnia?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]