Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Opieka stomatologiczna nad uczniami |
Roman Langhammer | 22-08-2019 04:58:46 [#01] |
---|
Dzień dobry.
Jak rozwiązywane są u Was sprawy związane z art. 12 ust. 1 pkt 2 lub ust. 3 ustawy z dnia 12 kwietna 2019 r. o opiece zdrowotnej nad uczniami?
http://orka.sejm.gov.pl/proc8.nsf/ustawy/3297_u.htm
Czy w Waszych szkołach są gabinety dentystyczne albo Wasze OP zawarły odpowiednie umowy? Co z tym faktem zrobić? |
izael | 22-08-2019 09:19:12 [#02] |
---|
nie ma gabinetu
nie ma umowy
...
nie ma sprawy... |
AnJa | 22-08-2019 10:46:57 [#03] |
---|
Sprawa jest- bo jest sprawozdawczość.
Ciekawe na ile temat zna NFZ - bo umowy mogą być tylko z gabinetami mającymi umowy z NFZ.
Mozłiwe, ze nawet tylko tymi, które mają w zakresie stomatologię dziecięcą. |
joszka | 22-08-2019 15:54:06 [#04] |
---|
W temacie Marioli...
W każdym gabinecie stomatologicznym przyjmowana jest młodzież w ramach kontraktu.Więcej,lekarz dentysta za pacjenta poniżej 18 roku życia otrzymuje bonus.Inną sprawą jest to,że ilość przyznanych punktów na świadczenia jest tak mała,że trudno się do gabinetu dostać."Mój" gabinet pracuje tylko 20 godzin w tygodniu i ma wypracowany limit ponad normę dwóch miesięcznych kontraktów.Ponadwykonań NFZ nie chce płacić.Gabinety w związku z niskimi kontraktami świadczą oprócz usług dla NFZ odpłatne prywatne usługi, w ramach których mogą np dorosłych leczyć kanałowo, używać droższych, lepszych światłoutwardzalnych wypełnień,wykonywać mosty i korony w nowoczesnych technologiach .
Mamy jeszcze super-niewypał-to na odpowiedzialność lekarzy - dentobusy.Wg ich opinii to wcale nie rozwiązało problemu.
Jestem za tym, aby gabinety stomatologiczne wróciły do szkół.
http://www.infodent24.pl/lexdentpost/opieka-stomatologiczna-w-szkole-jakos-to-bedzie,111932.html |
Zwojka | 05-09-2019 20:54:59 [#05] |
---|
podzielcie się doświadczeniami w tym temacie? Jak to u Was funkcjonuje? |
Zwojka | 06-09-2019 20:58:07 [#06] |
---|
wiem, że to nudny temat ;-) , ale może ktoś już jest po zebraniu z rodzicami i może się podzielić jakimiś informacjami ?;-) |
noe19 | 08-09-2019 10:55:53 [#07] |
---|
u mnie OP walczy z rozwiązaniem tego problemu :)
na 7 stomatologów w gminie, nikt nie jest zainteresowany współpracą :)
przekaz do rodziców - "Organ prowadzący pracuje nad wprowadzeniem zapisów ustawy ..." :) |
AnJa | 08-09-2019 10:59:39 [#08] |
---|
Też szukamy. Stomatologów mamy całe mnóstwo- ale tylko 3 z kontraktem z NFZ.
I raczej nie zgłoszą się - bo nie są w stanie "orzerobić" takiej liczby potencjalnych pacjentów.
|
ola 13 | 18-02-2020 13:07:18 [#09] |
---|
Wracam do zębnego tematu.
Gmina podpisała porozumienie z poradnią stomatologiczną i teraz wymaga od dyrektora (zgodnie z ustawą) do przyjęcia na siebie odpowiedzialności za organizację tejże opieki stomatologicznej:
Art. 11. Dyrektor szkoły w celu zapewnienia warunków organizacyjnych opieki zdrowotnej nad uczniami współpracuje z:
1) podmiotami sprawującymi opiekę zdrowotną nad uczniami;
2) rodzicami w przypadku wystąpienia problemów zdrowotnych lub higienicznych, w oparciu o procedury organizacyjne postępowania.
Czy to zapewnienie warunków organizacyjnych sprowadza się do:
- przekazania informacji, pozbierania zgód/niezgód?
czy też
- zapewnienia opieki nauczyciela, który z dziećmi będzie odwiedzał ten gabinet gdzieś w mieście, bo w szkole go nie ma? Odległość na piechotę 1h, środkami komunikacji miejskiej 45 min, czyli mamy coś na kształt wycieczki do dentysty. ;)
|
mika | 19-02-2020 09:34:55 [#10] |
---|
Olu, nie rozumiem czemu się dziwisz. Jaki młoda nauczyciela zbiorczego wiejskiego gimnazjum prowadzam moją nastoletnią klasę na szczepienia do ośrodka zdrowia (w czasie lekcji). I nikt się nie zastanawiał czy mam iść, czy nie, jaka to odległość itd. Wróciły ośmioletnie szkoły podstawowe, wracają i inne dobre rozwiązania. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|