Forum OSKKO - wątek

TEMAT: brak promocji i zamiana szkoły w klasie ósmej
strony: [ 1 ]
buwa08-08-2019 20:00:57   [#01]

Uczeń nie zdał w klasie ósmej i nie otrzymał świadectwa ukończenia szkoły. Teraz zmienia szkołę. Proszę o informację, czy arkusz z wpisem klasyfikacji rocznej tego ucznia będzie wystarczającym dokumentem do przyjęcia, czy może potrzebne będzie zaświadczenie o przebiegu nauczania w poprzedniej szkole. 

Wydaje mi się, że najpierw  zaświadczenie z poprzedniej szkoły, a dopiero po wydaniu potwierdzenia przyjęcia ucznia będzie można otrzymać arkusz.  Nie wiem czy dobrze myślę?

MKJ08-08-2019 20:26:03   [#02]

Nie. Uczeń jest przyjmowany na podstawie odpisu arkusza ocen, więc musi go dostać, żeby pokazać dyrektorowi nowej szkoły. Oczywiście, otrzymanie odpisu arkusza ocen nie oznacza rezygnacji z uczęszczania do szkoły. Dopiero jak rodzic złoży oświadczenie, że rezygnuje z uczęszczania dziecka do szkoły, dyrektor skreśla go z listy uczniów. Żadne zaświadczenie nie jest tu potrzebne, mało tego - dyrektor nie prawa żądać żadnego zaświadczenia od rodzica.

I teraz:

1) jeżeli stara szkoła nie była szkołą obwodową - dyrektor informuje w ciągu 14 dni dyrektora szkoły obwodowej o zaprzestaniu spełniania obowiązku szkolnego;

2) jeżeli stara szkoła była szkołą obwodową - dyrektor informuje rodzica, że jeżeli nie otrzyma informacji od dyrektora nowej szkoły o spełnianiu obowiązku, to może uruchomić egzekucje administracyjną.

Zaświadczenie o przebiegu nauczania wydaje się tylko przed zakończeniem pierwszego roku nauki w danym typie szkoły i zastępuje ono wówczas odpis arkusza ocen.

buwa09-08-2019 12:00:10   [#03]

Dziękuję :-)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]