Forum OSKKO - wątek

TEMAT: ile dni w pracy nauczyciel niepełnozatrudniony
strony: [ 1 ]
Jot02-07-2019 17:06:29   [#01]

Wiem, że gdzieś był poruszany ten temat, ale nie mogę znaleźć.

Nauczyciel kontraktowy zatrudniony na umowie o pracę wystąpił z wnioskiem o obniżenie wymiaru zatrudnienia na przyszły rok szkolny z pełnego etatu na 15/18 z powodów rodzinnych. Czy ten nauczyciel może realizować 16 godzin dydaktycznych w cztery dni? Czy to, że będzie zatrudniony na niepełny wymiar daje taką możliwość? Czy w dzień wolny od prowadzenia zajęć dydaktycznych można wymagać od niego obecności na zebraniach rady pedagogicznej lub realizacji innych zadań np opieki na wycieczkach/jest wychowawcą/?

AnJa02-07-2019 18:09:37   [#02]

Czyli poprosił o rozwiązanie umowy zawartej na etat i nawiązanie umowy w niepełnym wymiarze?

Sposób organizacji jego tygodnia pracy zależy od dyrektora - jesłi jest to tydzień 4.dniowy to 5 dzień jest dla niego wolnym od zajęc. Moim zdaniem także od realizacji innych obowiązków- w tym udziału w posiedzeniach RP.
Ale u nas na takie wyjątkowe wydarzenia przychodzili.

Jot02-07-2019 18:23:14   [#03]

Dzięki AnJa
Nie ma w tym przypadku możliwości obniżenia tego wymiaru zatrudnienia na rok szkolny z kodeksu pracy? Gdzieś czytałąm o takim rozwiązaniu..Nie jest to nauczyciel zatrudniony przez mianowanie.. Jak to prawnie wygląda? Może być to porozumienie stron?

AnJa02-07-2019 18:27:17   [#04]

Jeśłi obie strony mają taka wolę- to oczywiście.

Jot02-07-2019 19:57:39   [#05]

Zależy mi, żeby wróciła do pełnego etatu za rok, więc  to chyba najlepsze możliwe wyjście..

DYREK03-07-2019 09:16:34   [#06]

nauczyciel napisał pismo

dyrektor (jeżeli wyraża zgodę) przygotowuje porozumienie zmieniające (aneks do umowy)

nauczyciel i dyrektor podpisują

nowe warunki umowy obowiązują przez okres określony w porozumieniu

wzory porozumienia zmieniającego -> "google"

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]