Szanowni Państwo,
Mam zapytanie w sprawie przydziału godzin dyrektorskich. Otóż, wraz z nowym rozporządzeniem przyznałem w klasach I -III 3 godziny dyrektorskie wg następującego klucza: w klasach I A, I B i I C po 0,5 godziny (robotyka) dyrektorskiej (3 x 0,5=1,5) to daje 0,5 godziny z 3 do dyspozycji dyrektora, w klasie II A I II B przyznałem 0,5 godziny robotyki i 1 godzinę na zajęcia "myślę, rozumiem, wiem" - to daję 1,5 godziny z 3 dyrektorskich ( w sumie mam: 0,5+1,5=2 godziny z 3 dyrektorskich), w klasie III A, III B i III C po 1 (godzinie na zajęcia "myślę, rozumiem, wiem". Finał jest taki:
0,5 g (kl. I) +1,5 g (kl II) + 1 g (kl III) =3 g (kl. I-III)
Czy dobrze dokonałem obliczeń? Organ prowadzący nie chce mi zatwierdzić, uważając, że błędnie policzyłem godziny dyrektorskie. Sugestia organu prowadzącego jest taka, że skoro mam w oddziałach I - III osiem klas, to powinienem mieć 8 godzin dyrektorskich. W/g wyżej przedstawionego wyliczenia mi wychodzi 7,5 godziny. ( w oddziałach I 0,5 x 3= 1,5; w oddziałach II 2 x 1,5 = 3; w oddziałach III 3 x 1=3.
Mi się wydaje, że ja mógłbym przydzielić wszystkie 3 godziny dyrektorskie w klasach I. A ponieważ mam trzy klasy pierwsze, wówczas pula godzin dyrektorskich byłaby 9 godzin. W przypadku, gdybym te 3 godziny dyrektorskie przydzielił w klasach II wówczas pula godzin dyrektorskich byłaby 6 (mam dwie klasy drugie 2x3=6) wcale nie musi być tak - moim zdaniem, że jak mam 8 oddziałów w klasach I-III, to musi być 8 godzin dyrektorskich. Może być pomiędzy 6 a 9 w zależności jak tymi godzinami rozdysponuję.
Kto ma rację? dyrektor szkoły? czy Organ Prowadzący?
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi |