Forum OSKKO - wątek

TEMAT: obsługa prawna szkoły
strony: [ 1 ]
Dubois30-04-2019 13:21:10   [#01]

mam takie pytanie, OP zatrudnia kancelarię prawną X, czy dyrektor szkoły ma prawo/możliwość wynajęcia do obsługi szkoły kancelarię Y?

proszę o pomoc i ewentualne materiały potwierdzające. Dzięki i miłego weekendu wszystkim :)

an30-04-2019 14:09:01   [#02]

Jeśli ma na to środki...czemu nie

DYREK30-04-2019 17:54:18   [#03]

szkoła nie ma osobowości prawnej -> dyrektor musi uzyskać pełnomocnictwo od OP do zawarcia umowy 

ponadto z art. 10. ust.1 pkt 4 ustawy Prawo oświatowe wynika, że zapewnienie obsługi prawnej to zadanie OP  

jasza6602-05-2019 20:34:54   [#04]

A ja dostałem dzisiaj z OP prośbę/pytanie o podanie podstawy prawnej dla której nie ograniczam zatrudnienia dwóm nauczycielom, bo tak by było sprawiedliwie, a tylko jednemu. Dlaczego jednemu zapewniam pełny etat a drugiemu ograniczam zatrudnienie zamiast ograniczyć zatrudnienie 2 nauczycielom. Mamy oddziały gimnazjalne w SP. Nie wiem co odpisać... Zgotowałem się nieco. 

MKJ03-05-2019 09:28:16   [#05]

Art. 22 ust. 2 KN - ograniczenie zatrudnienia można zastosować tylko wtedy, gdy z przyczyn określonych w art. 20 ust. 1 KN nie ma możliwości zatrudnienia nauczyciela w pełnym wymiarze zajęć. Skoro masz cały etat z kawałkiem, to znaczy, że możesz zatrudnić jednego nauczyciela w pełnym wymiarze zajęć. Jeśli masz dwóch, to musisz dokonać wyboru zgodnie z przyjętymi kryteriami.

jasza6604-05-2019 16:04:51   [#06]

Dziękuję MKJ.  Nie byłem dość precyzyjny.

Opiszę precyzyjniej i przepraszam za numerację w opisie:

To jest taka sytuacja, że nauczycielowi mianowanemu Nr 1 mogę zapewnić pełny etat a nauczycielowi Nr2 nie mogę. Jeśli zabrałbym Nr 1 godziny, do których kwalifikacje ma Nr 2, to zarówno Nr 1 jak i Nr 2 nie będą mieli pełnego etatu. Moim zdaniem w tym przypadku nie mam wyboru - powinienem zapewnić etat temu Nr 1 a Nr 2 mogę zaproponować ograniczenie. 

W przypadku szkoły, w której funkcjonują oddziały gimnazjalne art. 20 KN jest zawieszony z powodu (ustawy przepisy wprowadzające ustawę prawo oświatowe) Art. 227. W latach szkolnych 2017/2018 i 2018/2019 do nauczycieli, o których mowa w art. 225 ust. 1 i 12 oraz art. 226 ust. 1, nie stosuje się art. 20 ustawy - Karta Nauczyciela

W związku z powyższym widziałbym to tak: 

Na podstawie Art. 225. ust. 2 (Ustawy Przepisy wprowadzające ustawę - Prawo oświatowe) w związku z art.  Art. 227 mogę ograniczyć etat tylko nauczycielowi Nr 2 ponieważ nauczycielowi Nr 1 mogę zapewnić etat.

Propozycja ograniczania etatu dla dwóch nauczycieli mogłoby skutkować:

1. Skutecznym odwołaniem do sądu pracy nauczyciela Nr 1 ponieważ jego dalsze zatrudnienie w pełnym wymiarze jest jednak możliwe.

2. W przypadku, gdyby żaden z nauczycieli nie przyjął propozycji ograniczenia etatu, to należałoby wypłacić dwie odprawy - a to byłaby niegospodarność i naruszenie dyscypliny finansów publicznych.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]