JarTul, być może:)
to co napisałam bierze się z zasady, która jest dla mnie ważna - jeśli proszę nauczycieli o samochwałki, to czytam je i odnoszę się do nich
więc
jeśli w szkole jest 60 nauczycieli, to...
dla nas lepiej, by nauczyciel ten czas poświęcił dzieciom albo po prostu sobie
no i ja wolę jednak znaleźć czas na kryminał
fascynującą lekturę samochwałek zostawiam sobie na koniec roku albo wiążę je z terminami oceniania
a na budowanie świadomości wybieram inne formy:)
ale oczywiście są różne szkoły, mamy różne doświadczenia i tu mogę pisać tylko z perspektywy tego, co mam
--------------
KaPi, tak sobie myślę, że najlepiej by samochwałka w tej sytuacji była mocno powiązana z kryteriami oceny - jeśli to ma dać nauczycielowi i dyrektorowi spojrzenie na wywiązywanie się z zadań w tym zakresie
czyli
Kryterium
|
Zadania/sposób realizacji/terminy...
|
1)poprawność merytoryczną i metodyczną prowadzonych zajęć dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych;
|
|
2) dbałość o bezpieczne i higieniczne warunki nauki, wychowania i opieki;
|
|
3) znajomość praw dziecka, w tym praw określonych w Konwencji o prawach dziecka, przyjętej dnia 20 listopada 1989 r., ich realizację oraz kierowanie się dobrem ucznia i troską o jego zdrowie z poszanowaniem jego godności osobistej;
|
|
4) wspieranie każdego ucznia, w tym ucznia niepełnosprawnego, w jego rozwoju oraz tworzenie warunków do aktywnego i pełnego uczestnictwa ucznia w życiu szkoły oraz środowiska lokalnego;
|
|
……
|
|
|
|
post został zmieniony: 30-04-2019 10:57:45 |