Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
uczeń sprawiający problemy na wycieczce |
bem | 29-04-2019 12:32:30 [#01] |
---|
Witajcie Państwo,
mam w szkole (ostatnia klasa gimnazjalna) ucznia stwarzającego problemy wychowawcze - dwa razy kogoś (niesprowokowany) uderzył w twarz - mocno! Chciałam, aby nie jechał na wycieczkę - niestety w KO dowiedziałam się, że nie ma takich możliwości.
Mamy w statucie zapis, że wycieczki i wyjścia (należą do przywilejów ucznia), a jedna z kar przewidywała, że przywileje można zawiesić. Wtedy nie pojechałby na wycieczkę. Niestety, okazało się, że jest to niezgodne z prawem. Z matką nie idzie się dogadać - co uczeń zrobi niewłaściwego, na następny dzień matka wskazuje, iż to uczniowie poszkodowani zawinili, a syn jest ofiarą (sprawdzałam - nie jest tak). Uważa ponadto, że syn na wycieczkę powinien jechać.
Jak w takim razie mam uczniom zapewnić bezpieczeństwo na wycieczce. Czy macie jakieś rady w tym zakresie?
Pozdrawiam bem
|
dariuszn7 | 29-04-2019 12:55:44 [#02] |
---|
Zawieszenie w prawach ucznia jest niezgodne z prawem?
U nas uczniowie sprawiający regularnie problemy wychowawcze, są zawieszani w prawach ucznia (różnych) najbardziej skuteczny jest zakaz udziału w zawodach sportowych. |
Skimir | 29-04-2019 22:01:34 [#03] |
---|
Zawieszenia w prawach ucznia jest niezgodne z prawem. To tak trochę amerykańskimi filmami „zalatuje” :-)
Uczniowi można ograniczyć jego przywileje - np. ”szczęśliwy numerek”, udział w dyskotece, możliwość reprezentowania szkoły w zawodach sportowych. Czy wycieczka jest przywilejem czy prawem? To zależy co jest celem tej wycieczki... jeśli jest to wycieczka przedmiotowa, podczas której realizowane są elementy podstawy programowej, to uniemożliwienie uczestnictwa w niej jest mocno dyskusyjne. Odmawiając uczniowi uczestnictwa w takiej wycieczce odmawiamy mu szansy na naukę (tak może to zostać zinterpretowane).
|
olaszyma | 30-04-2019 07:15:06 [#04] |
---|
Problem tkwi w tym że często myli się prawa ucznia (prawo do nauki, poszanowania godności, jawnej i umotywowanej oceny, ) z przywilejami uczniowskimi (czyli reprezentowaniem szkoły w zawodach i konkursach, udziałem w wycieczkach i imprezach, możliwością skorzystania z bycia nieprzygotowanym itp.) Te pierwsze są niezbywalne i nie można ich uczniom "zawiesić". Przywileje natomiast mogą zostać zawieszone, o ile w statucie taka kara jest zawarta.
Swoją drogą owe legendarne zawieszenie w prawach ucznia o którym czasem jest mowa w filmach i serialach "szkolnych" , w naszej polskiej rzeczywistości nie ma żadnego umotywowania.
Jeżeli macie tak zapisane to nikt nie powinien się przyczepić. Musicie mieć jednak udokumentowane przypadki destrukcyjnych i niebezpiecznych zachowań ucznia, dowody na działania prewencyjne - kontrakt zawarty z uczniem na okres próby itp.Wtedy udzielona kara ma szansę być elementem wychowania a nie tylko represją. Z drugiej strony gimnazjalista, 16 latek to już nieletni i za uderzenie innej osoby grozi mu coś więcej niż pogrożenie palcem i takie zdarzenie powinno być zgłoszone na policję.
|
bem | 30-04-2019 11:46:15 [#05] |
---|
Zgadzam się z tym, że praw nie można zawiesić, a przywileje tak. Jeżeli jednak uczeń uczestniczy w zajęciach szkolnych bez ograniczeń to ma PRAWO także do uczestniczenia wycieczce (opinia prawna, właśnie dostałam). Przywileje to "szczęśliwy numerek", zwolnienie z pracy domowej i inne podobne...
Można wymierzyć tylko karę regulaminową, a propos -macie jakieś mądre i zgodne z prawem kary oprócz uwagi, upomnienia i nagany? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|