Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Ocena pracy po stażu na nauczyciela mianowanego
strony: [ 1 ]
poek10-04-2019 07:18:02   [#01]

Nauczycielka kontraktowa 1.09.2015 rozpoczęła staż na nauczyciela mianowanego. Staż przedłużył jej się ze względu na urodzenie dziecka i zakończyła go teraz. W jaki sposób dokonać oceny? Wg. wszelkich informacji znalezionych w internecie wynika że według nowych przepisów. Jednak nie znalazłem jednoznacznej podstawy prawnej. Jeśli po nowemu, to jak odnieść się do obowiązków nauczyciela kontraktowego robiącego awans na mianowanie, których nie było w momencie rozpoczynania stażu?

Dorota K12-04-2019 17:07:42   [#02]

Nauczycielka pisze sprawozdanie z planu rozwoju według starych przepisów (rozp. z 1.03.2013)

Oceniasz ją według obowiązujących obecnie kryteriów oceny pracy (stażysta + kontraktowy) dorzucając kryterium "stopień realizacji planu rozwoju zawodowego" (według starych wymagań).

Nauczycielka dopiero na etapie postępowania egzaminacyjnego przygotowuje się według nowych przepisów.

Pozdrawiam

Dorota

link12308-05-2019 11:53:28   [#03]

Jeszcze chciałem się upewnić: Kryteria oceny pracy nauczyciela mianowanego dokonywanej po zakończeniu stażu na stopień nauczyciela dyplomowanego obejmują także stopień realizacji planu rozwoju zawodowego. Nauczyciel kończy staż 31.05.2019 - stopień realizacji prz na podstawie starych przepisów?

sońka09-05-2019 21:45:42   [#04]

Ponowię pytania, które już się w tym wątku pojawiły:

Jeśli w maju 2019 nauczyciel kończy staż na mianowanie/dyplomowanie to:

1. na mianowane opiekun stażu pisze opinię o stażu, a nie projekt oceny dorobku?

2. dostaje ocenę pracy?

3. zdaje egzamin / ma rozmowę kwalifikacyjną na podstawie nowego rozporządzenia? Czyli egzamin / rozmowa wygląda po nowemu? M.in. wykonanie zadania z użyciem narzędzi multimedialnych (mianowanie)?

Jaką wpisać podstawę prawną?

sońka09-05-2019 21:46:37   [#05]

pytania pojawiły się w wątku "Ocena pracy po nowemu", ale przejrzałam cały i mam mętlik

sońka09-05-2019 22:07:25   [#06]

Na stronie KO Szczecin jest taka podstawa w sprawie awansu:

1. Podstawa prawna.  

1)      Ustawa z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela (Dz. U. z 2018 r., poz. 967)

2)      Ustawa z dnia 14 czerwca 1960r. – Kodeks postępowania administracyjnego
(j. t. Dz. U. z 2017 r.,  poz. 1257 z późn.zm.)

3)      Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 1 marca 2013 r. w sprawie uzyskiwania stopni awansu zawodowego przez nauczycieli  (Dz.U. z 2013 r., poz. 393).

4)      Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 26 lipca 2018 r. w sprawie uzyskiwania stopni awansu zawodowego przez nauczycieli (Dz.U. z 2018 r. poz. 1574).

Czy nic się  nie zmieniło?

Macia10-05-2019 14:42:46   [#07]

Dorotko K a czemu sprawozdanie pisze wg starych wymagań  przecież nie ma takiego wymogu. Może napisać wg nowych. Nie ma określonej formy pisania sprawozdania. Wydaje mi się, ze jeśli napisze wg nowych to jednocześnie pomoże mu to w przygotowaniu się do postępowania egzaminacyjnego.

sońka - opiekun stażu pisze opinię o dorobku zawodowym za okres stażu, dyrektor robi ocenę pracy i nauczyciel kopię oceny dołącza do dokumentacji składanej  z wnioskiem o wszczęcie postępowania

Egzamin po nowemu

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]