Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Zajęcia rewalidacyjne.
strony: [ 1 ]
prezes12-03-2019 23:22:22   [#01]

Witam. Bardzo proszę o informację jakie nazewnictwo przyjeliście organizując zajęcia rewalidacyjne w szkole specjalnej, jak również nazewnictwo organizując pomoc psychologiczno -pedagogiczną. za pomoc z góry b. dziękuję.

Dyrka6913-03-2019 06:51:52   [#02]

W mojej szkole specjalnej-zespół szkół- mamy takie rewalidacje: usprawnianie zaburzonych funkcji, usprawnianie technik szkolnych, integracja sensoryczna, terapia reki, biblioterapia, rewalidacja przez sztukę, rewalidacja przez muzykę, dogoterapia, korekcyjne wad wymowy, korekcyjne wad postawy, Tomatis, ee-gbiofedback, hipoterapia,alternatywne metody komunikacji, zajęcia ruchowo-terapeutyczne, rozwijające umiejętności społeczne. Z pp: korekcyjno-kompensacyjne, dydaktyczno-wyrównawcze, logopedia.

sally13-03-2019 07:52:41   [#03]

Czy w ramowych planach do arkusza organizacji masz rewalidacja, czy rozpisane na te wymienione powyżej? Rozważałam wprowadzenie tytułów płatności do arkusza np. rewalidacja logopedyczna, rewalidacja rehabilitacyjna. Jak masz pomoc  pp ujętą w arkuszu? Otrzymujesz na nią dodatkowe środki z organu prowadzącego? Nasz organ twierdzi, ze skoro jest tyle rewalidacji to dodatkowo nie należy się nic. 

Dyrka6913-03-2019 08:36:13   [#04]

W szkolnych planach mam ogólną liczbę rewalidacji, ponieważ czasami zdarza się w ciągu roku zmiana  .Szczegółowo mam wprowadzone w arkuszu, wtedy operuję już naszymi nazwami. Zajęć z pp nie mam w arkuszu, nie mam dodatkowych godzin przyznanych. Sporo zajęć z pp realizuję z projektu unijnego, zamiast logopedii mam z rewalidacji korektę wad wymowy. Zajęcia rozwijające kompetencje emocjonalno-społeczne realizują pedagog i psycholog ze swoich godzin etatowych w ramach bieżącej pracy. Jeśli w ciągu roku szkolnego coś mi wpada, np. w tym roku uczennica z zagranicy- organ prowadzący przyznał dodatkowe środki na zaj. dydaktyczno-wyrównawcze.

noe1914-03-2019 11:07:03   [#05]

#AgaWie ja na Twoim miejscu jednak umieścił bym pomoc psych-pedag w arkuszu bo dostaniesz przy kontroli zalecenie ;)

arkusz kontroli MEN

1.Arkusz organizacji przedszkola/szkoły określał ogólną liczbę godzin pracy finansowanych ze środków przydzielonych przez organ prowadzący przedszkole/szkołę, w tym liczbę godzin zajęć  z  zakresu  pomocy  psychologiczno-pedagogicznej,  realizowanych  w  szczególności przez  pedagoga,  psychologa,  logopedę  i  innych  nauczycieli. (R3:  §  17  ust.1a  pkt  5 -przedszkole, § 17 ust. 2a pkt 4 -szkoła)

przy braku jest zalecenie :)

Dyrka6914-03-2019 12:46:17   [#06]

Dzięki. Dałeś mi konkretny argument, żeby wyszarpać dodatkowe godziny:) z OP

AnJa14-03-2019 13:51:25   [#07]

Efektem szarpania jest zazwyczaj zapis: "20 godzin pedagog, w tym 20 godzin w ramach ppp" w miejsce: "20 godzin pedagog"
Co ma o tyle sens, że niby po co pedagog jesli nie do ppp?

rzewa15-03-2019 19:26:01   [#08]

WSZYSTKIE godziny pedagoga, psychologa, logopedy, terapeuty pedagogicznego to godziny ppp

ergo16-03-2019 18:17:57   [#09]

Zgadzam się, że wszystkie godziny pensum  pedagoga mieszczą się w zakresie pomocy pp, ale nie wszystkie to są zajęcia bezpośrednio z uczniami ale także na ich rzecz.

§ 24. Do zadań pedagoga i psychologa w przedszkolu, szkole i placówce należy w szczególności:

1) prowadzenie badań i działań diagnostycznych uczniów, w tym diagnozowanie indywidualnych potrzeb rozwojowych i edukacyjnych oraz możliwości psychofizycznych uczniów w celu określenia mocnych stron, predyspozycji, zainteresowań i uzdolnień uczniów oraz przyczyn niepowodzeń edukacyjnych lub trudności w funkcjonowaniu uczniów, w tym barier i ograniczeń utrudniających funkcjonowanie ucznia i jego uczestnictwo w życiu przedszkola, szkoły i placówki;

2) diagnozowanie sytuacji wychowawczych w przedszkolu, szkole lub placówce w celu rozwiązywania problemów wychowawczych stanowiących barierę i ograniczających aktywne i pełne uczestnictwo ucznia w życiu przedszkola, szkoły i placówki;

3) udzielanie uczniom pomocy psychologiczno-pedagogicznej w formach odpowiednich do rozpoznanych potrzeb;

4) podejmowanie działań z zakresu profilaktyki uzależnień i innych problemów dzieci i młodzieży;

5) minimalizowanie skutków zaburzeń rozwojowych, zapobieganie zaburzeniom zachowania oraz inicjowanie różnych form pomocy w środowisku przedszkolnym, szkolnym i pozaszkolnym uczniów

6) inicjowanie i prowadzenie działań mediacyjnych i interwencyjnych w sytuacjach kryzysowych; 7) pomoc rodzicom i nauczycielom w rozpoznawaniu i rozwijaniu indywidualnych możliwości, predyspozycji i uzdolnień uczniów;

8) wspieranie nauczycieli, wychowawców grup wychowawczych i innych specjalistów w:

a) rozpoznawaniu indywidualnych potrzeb rozwojowych i edukacyjnych oraz możliwości psychofizycznych uczniów w celu określenia mocnych stron, predyspozycji, zainteresowań i uzdolnień uczniów oraz przyczyn nie-powodzeń edukacyjnych lub trudności w funkcjonowaniu uczniów, w tym barier i ograniczeń utrudniających funkcjonowanie ucznia i jego uczestnictwo w życiu przedszkola, szkoły i placówki,

b) udzielaniu pomocy psychologiczno-pedagogicznej.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]