Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Zajęcia rewalidacyjne. |
prezes | 12-03-2019 23:22:22 [#01] |
---|
Witam. Bardzo proszę o informację jakie nazewnictwo przyjeliście organizując zajęcia rewalidacyjne w szkole specjalnej, jak również nazewnictwo organizując pomoc psychologiczno -pedagogiczną. za pomoc z góry b. dziękuję. |
Dyrka69 | 13-03-2019 06:51:52 [#02] |
---|
W mojej szkole specjalnej-zespół szkół- mamy takie rewalidacje: usprawnianie zaburzonych funkcji, usprawnianie technik szkolnych, integracja sensoryczna, terapia reki, biblioterapia, rewalidacja przez sztukę, rewalidacja przez muzykę, dogoterapia, korekcyjne wad wymowy, korekcyjne wad postawy, Tomatis, ee-gbiofedback, hipoterapia,alternatywne metody komunikacji, zajęcia ruchowo-terapeutyczne, rozwijające umiejętności społeczne. Z pp: korekcyjno-kompensacyjne, dydaktyczno-wyrównawcze, logopedia. |
sally | 13-03-2019 07:52:41 [#03] |
---|
Czy w ramowych planach do arkusza organizacji masz rewalidacja, czy rozpisane na te wymienione powyżej? Rozważałam wprowadzenie tytułów płatności do arkusza np. rewalidacja logopedyczna, rewalidacja rehabilitacyjna. Jak masz pomoc pp ujętą w arkuszu? Otrzymujesz na nią dodatkowe środki z organu prowadzącego? Nasz organ twierdzi, ze skoro jest tyle rewalidacji to dodatkowo nie należy się nic. |
Dyrka69 | 13-03-2019 08:36:13 [#04] |
---|
W szkolnych planach mam ogólną liczbę rewalidacji, ponieważ czasami zdarza się w ciągu roku zmiana .Szczegółowo mam wprowadzone w arkuszu, wtedy operuję już naszymi nazwami. Zajęć z pp nie mam w arkuszu, nie mam dodatkowych godzin przyznanych. Sporo zajęć z pp realizuję z projektu unijnego, zamiast logopedii mam z rewalidacji korektę wad wymowy. Zajęcia rozwijające kompetencje emocjonalno-społeczne realizują pedagog i psycholog ze swoich godzin etatowych w ramach bieżącej pracy. Jeśli w ciągu roku szkolnego coś mi wpada, np. w tym roku uczennica z zagranicy- organ prowadzący przyznał dodatkowe środki na zaj. dydaktyczno-wyrównawcze. |
noe19 | 14-03-2019 11:07:03 [#05] |
---|
#AgaWie ja na Twoim miejscu jednak umieścił bym pomoc psych-pedag w arkuszu bo dostaniesz przy kontroli zalecenie ;)
arkusz kontroli MEN
1.Arkusz organizacji przedszkola/szkoły określał ogólną liczbę godzin pracy finansowanych ze środków przydzielonych przez organ prowadzący przedszkole/szkołę, w tym liczbę godzin zajęć z zakresu pomocy psychologiczno-pedagogicznej, realizowanych w szczególności przez pedagoga, psychologa, logopedę i innych nauczycieli. (R3: § 17 ust.1a pkt 5 -przedszkole, § 17 ust. 2a pkt 4 -szkoła)
przy braku jest zalecenie :) |
Dyrka69 | 14-03-2019 12:46:17 [#06] |
---|
Dzięki. Dałeś mi konkretny argument, żeby wyszarpać dodatkowe godziny:) z OP |
AnJa | 14-03-2019 13:51:25 [#07] |
---|
Efektem szarpania jest zazwyczaj zapis: "20 godzin pedagog, w tym 20 godzin w ramach ppp" w miejsce: "20 godzin pedagog" Co ma o tyle sens, że niby po co pedagog jesli nie do ppp? |
rzewa | 15-03-2019 19:26:01 [#08] |
---|
WSZYSTKIE godziny pedagoga, psychologa, logopedy, terapeuty pedagogicznego to godziny ppp |
ergo | 16-03-2019 18:17:57 [#09] |
---|
Zgadzam się, że wszystkie godziny pensum pedagoga mieszczą się w zakresie pomocy pp, ale nie wszystkie to są zajęcia bezpośrednio z uczniami ale także na ich rzecz.
§ 24. Do zadań pedagoga i psychologa w przedszkolu, szkole i placówce należy w szczególności:
1) prowadzenie badań i działań diagnostycznych uczniów, w tym diagnozowanie indywidualnych potrzeb rozwojowych i edukacyjnych oraz możliwości psychofizycznych uczniów w celu określenia mocnych stron, predyspozycji, zainteresowań i uzdolnień uczniów oraz przyczyn niepowodzeń edukacyjnych lub trudności w funkcjonowaniu uczniów, w tym barier i ograniczeń utrudniających funkcjonowanie ucznia i jego uczestnictwo w życiu przedszkola, szkoły i placówki;
2) diagnozowanie sytuacji wychowawczych w przedszkolu, szkole lub placówce w celu rozwiązywania problemów wychowawczych stanowiących barierę i ograniczających aktywne i pełne uczestnictwo ucznia w życiu przedszkola, szkoły i placówki;
3) udzielanie uczniom pomocy psychologiczno-pedagogicznej w formach odpowiednich do rozpoznanych potrzeb;
4) podejmowanie działań z zakresu profilaktyki uzależnień i innych problemów dzieci i młodzieży;
5) minimalizowanie skutków zaburzeń rozwojowych, zapobieganie zaburzeniom zachowania oraz inicjowanie różnych form pomocy w środowisku przedszkolnym, szkolnym i pozaszkolnym uczniów
6) inicjowanie i prowadzenie działań mediacyjnych i interwencyjnych w sytuacjach kryzysowych; 7) pomoc rodzicom i nauczycielom w rozpoznawaniu i rozwijaniu indywidualnych możliwości, predyspozycji i uzdolnień uczniów;
8) wspieranie nauczycieli, wychowawców grup wychowawczych i innych specjalistów w:
a) rozpoznawaniu indywidualnych potrzeb rozwojowych i edukacyjnych oraz możliwości psychofizycznych uczniów w celu określenia mocnych stron, predyspozycji, zainteresowań i uzdolnień uczniów oraz przyczyn nie-powodzeń edukacyjnych lub trudności w funkcjonowaniu uczniów, w tym barier i ograniczeń utrudniających funkcjonowanie ucznia i jego uczestnictwo w życiu przedszkola, szkoły i placówki,
b) udzielaniu pomocy psychologiczno-pedagogicznej. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|