Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Nauczyciel stażysta - "kontynuacja" stażu
strony: [ 1 ]
izael03-03-2019 08:46:57   [#01]

i nie czepiamy się kontynuacji:)

więc

nauczyciel stażysta zatrudniony od 1 września 2018r. rozpoczął staż

w lutym zmienia miejsce pracy, dostaje dobrą ocenę pracy za odbytą część stażu, i bez żadnej przerwy w zatrudnieniu rozpoczyna pracę np. 25 lutego 2019r. w nowej szkole

jak rozumiem otwieram mu staż zaliczając tę część z innej szkoły, tak?

................................................

pytam, bo mam szum informacyjny w tej sprawie:)))

MKJ03-03-2019 13:51:24   [#02]

Tak, ale dopiero 1 września. W tej chwili może być zatrudniony tylko na podstawie art. 10 ust. 7 KN (potrzeba wynikająca z organizacji nauczania). Nie można go zatrudnić na podstawie art. 10 ust. 2 KN, bo nie może rozpocząć stażu (art. 9d ust. 1KN).

izael04-03-2019 08:49:38   [#03]

ponieważ jest to zupełnie absurdalne, szczególnie gdy nauczyciel zaczyna pracować w nowej szkole w pierwszym półroczu

eeeh

przyjęłabym nauczyciela i jego wniosek o staż i natychmiast napisałabym do KO o odniesienie się do sprawy

gosiaes204-03-2019 08:52:24   [#04]

MKJ - dziękuję za świetny wykład na konferencji w Krakowie :)))

MKJ04-03-2019 09:12:27   [#05]

Izael, nie jest to absurdalne. Staż jest nierozerwalnie związany z pracą w danej szkole, plan rozwoju piszemy pod specyfikę konkretnej szkoły, zadania do realizacji ściśle odnoszą się do tej specyfiki etc. Zatem nie można tak po prostu kontynuować stażu rozpoczętego w innej szkole. Prowadziłoby to do absurdów przy zmianie np. szkoły na przedszkole, poradnię itp. Dlatego w nowej szkole nauczyciel zaczyna staż od początku, z nowym planem rozwoju. Być może zasadna byłaby zmiana w prawie, która pozwalałaby zacząć staż w dowolnym momencie roku szkolnego, ale w tej chwili art. 9d ust. 2 KN rozwiewa wszelkie wątpliwości.

Gosiaes2, dziękuję. :-)

izael05-03-2019 07:50:53   [#06]

MKJ, jak Cię lubię, tak się z Tobą nie zgodzę.

Nie z przepisami, które głupie są, jeśli tak je czytać, tylko z Twoim tokiem myślenia. Nauczyciel może w nowej szkole rozpocząć staż z zaliczeniem tego, co już zrobił i NIE POWINIEN czekać do 1 września. To jakiś absurd. Zaczyna czy kontynuuje to zabawa w słowa i nie mam zamiaru się tym ekscytować.

jak jest różnica czy rozpoczyna staż 1 września czy "rozpoczyna" w połowie roku z zaliczeniem stażu z innej szkoły?

nie rozumiem

stażysta, który zaczyna pracę w naszej szkole też pisze plan do szkoły, której nie zna i jakoś nikt z tego powodu nie rwie sobie włosów z głowy

:)

ceniąc Twoją skrupulatność w analizowaniu przepisów, pozwalam sobie jednak mysleć, że to kolejny bubel prawny i ktoś czegoś nie dopatrzył

wiele razy już to ćwiczyliśmy

gdybym miała taką sytuację na pewno zrobiłabym tak jak w #3 i tylko dlatego, by awans nauczyciela był bezpieczny

Władysław Ścianek05-03-2019 11:20:23   [#07]

WITAM !

Całkowicie popieram wypowiedź izael.  Moglibyśmy przyjąć stanowisko MKJ, gdyby nie było poniższego zapisu:

Art. 9f. 2. /od 1.01.2019/  Nauczycielom, którzy w okresie trwania stażu zmienili miejsce zatrudnienia, do stażu

o którym mowa  w art. 9c ust. 1, zalicza się okres dotychczas odbytego stażu, jeżeli podjęli zatrudnienie w szkole nie później niż w okresie 3 miesięcy  po ustaniu poprzedniego stosunku pracy i za okres dotychczas odbytego stażu otrzymali co najmniej dobrą ocenę pracy.

Pozdrawiam !

rzewa06-03-2019 08:23:13   [#08]

Owszem tak brzmi przepis ale trzeba go całego przeczytać i to we wskazanym w nim kontekście, czyli:

Art 9f. ust. 2. Nauczycielom, którzy w okresie trwania stażu zmienili miejsce zatrudnienia, do stażu, o którym mowa w art. 9c ust. 1, zalicza się okres dotychczas odbytego stażu, jeżeli podjęli zatrudnienie w szkole nie później niż w okresie 3 miesięcy po ustaniu poprzedniego stosunku pracy i za okres dotychczas odbytego stażu otrzymali co najmniej dobrą ocenę pracy.

wyraźnie, jest wskazane, że chodzi o nowy staż -> gdyby miał to być nadal ten sam staż nie byłoby tego odwołania, bo nie ma go np. w art 9e, gdyż jest to nadal staż o jakim mowa w art. 9c i 9d, gdyż dotyczy tego samego stosunku pracy -> karta reguluje co do zasady jeden i ten sam stosunek pracy n-la. A kiedy wykracza poza ten zakres musi to być w niej wyraźnie zaznaczone -> czyli staż o jakim mowa w pierwszej części zdania nie jest tym samym stażem o jakim jest mowa w następnej jego części

jeden to jest staż, który n-l realizuje i w jego trakcie zmienia miejsce zatrudnienia (pracodawcę), a drugi: "staż, o którym mowa w art 9c ust. 1" to staż który rozpocznie w nowej szkole, który zostanie z tego powodu skrócony ("zalicza się okres dotychczas odbytego stażu" - stażu z tej pierwszej szkoły, bez odwoływania się do art 9c) o ile: 1. n-l podejmie nowe zatrudnienie nie później jak po 3 m-cach i przedstawi ocenę za okres odbytego stażu w poprzedniej szkole

Natomiast staż, ten drugi w nowej szkole, będzie podlegał tym samym zasadom, czyli:

Art. 9c. ust. 1. Staż, z zastrzeżeniem ust. 2, trwa w przypadku ubiegania się o awans na stopień:
1) nauczyciela kontraktowego - rok i 9 miesięcy;
2) nauczyciela mianowanego i nauczyciela dyplomowanego - 2 lata i 9 miesięcy.

będzie trwał tyle ile ma trwać, ale z powodu zaliczenia okresu zrealizowanego w czasie poprzedniego stażu, może faktycznie być realizowany w przez odpowiednio krótszy czas.

A także musi rozpocząć się jedynie w okresie wskazanym w art 9d, gdyż taka jest ogólna zasad rozpoczynania stażu i aby wątpliwości w tej materii nie było istnieje art 9d ust 2

Art. 9d. ust. 1. Nauczyciel rozpoczyna staż z początkiem roku szkolnego, nie później jednak niż w ciągu 14 dni od dnia rozpoczęcia zajęć, na swój wniosek skierowany do dyrektora szkoły, z tym że nauczyciel stażysta rozpoczyna staż bez złożenia wniosku.

ust. 2. W przypadku nawiązania stosunku pracy po upływie terminu, o którym mowa w ust. 1, nauczyciel nie rozpoczyna stażu do końca tego roku szkolnego.

izael06-03-2019 09:24:18   [#09]

dla mnie jest to absolutnie bałaganiarski język i tyle

a wnioski wysnute powyżej są nadmiarowe

ja czytam to tak

w trakcie trwania stażu zmienia pracę, więc ten staż TRWA i to co zrobił do tej pory i za co dostał ocenę dobrą zaliczam mu i jedziemy dalej

wcale w 9f ust. 2 nie czytam, że to jest NOWY STAŻ

a zresztą - możemy się różnić i to czasem piękne jest:)

aza06-03-2019 12:00:45   [#10]

całkowicie zgadzam się z Izael.

Inaczej to przecież paranoja jest!

Leszek06-03-2019 12:44:11   [#11]

niestety widzę to tak jak MKJ i rzewa

rozpoczyna staż, może uzyskać zaliczenie części...

dlatego radzę podczas szkoleń aby dyrektorzy prosili o wyjaśnienie miejscowego KO, jako nadzorującego proces awansu

pozdrawiam

rzewa06-03-2019 16:22:02   [#12]

iza, aza jak zakończył się stosunek pracy, to WSZYSTKO, co się z tym stosunkiem pracy wiązało zakończyło się, w tym również staż na kolejny stopień awansu - potwierdza to także art 9f ust 4 KN

tak naprawdę, w rozumieniu KN, nauczyciel w następnym dniu po rozwiązaniu lub wygaśnięciu stosunku pracy NIE JEST nauczycielem, zatem nie dotyczy go żaden z zapisów KN; aby pod jakikolwiek zapis tej ustawy podlegać musi być najpierw zatrudniony w jednostce wyszczególnionej w art 1 tej ustawy i na określonym tam stanowisku

post został zmieniony: 06-03-2019 16:25:10
Władysław Ścianek06-03-2019 17:58:55   [#13]

WITAM !

Pozwolę sobie jeszcze raz wyrazić swoje stanowisko w powyższej sprawie.

Zapowiadając najnowszą nowelizację art. 9f ust. 2 ustawy KN Pani Minister uzasadniała to stworzeniem możliwości nauczycielowi stażyście realizującemu staż na stopień nauczyciela kontraktowego do zmiany w trakcie stażu (liczba pojedyncza) miejsca zatrudnienia. Dotychczas musiał całość zrealizować u jednego pracodawcy. Gdybyśmy przyjęli interpretację MKJ, Leszka lub rzewy, to nie byłoby potrzeby zmieniać ww. zapisu.

Od początku istnienia awansu zawodowego nauczycieli (2000 r.), jako wizytator małopolskiego kuratorium oświaty organizowałem postępowanie kwalifikacyjne na stopień nauczyciela dyplomowanego i nigdy przypadki kontynuowania stażu w kolejnym miejscu zatrudnienia (po sporządzeniu i zatwierdzeniu przez dyrektora aneksu do planu rozwoju) nie budziły zastrzeżeń. Przejrzałem zapisy prawa od roku 2000 i stwierdzam, że zmieniło się sporo, lecz ten problem nie uległ zmianie.

W powyższej dyskusji skupiamy się na analizie zapisów w ustawie KN. Poniżej wklejam fragmenty rozporządzenia MEN, w którym też mamy jasny zapis odnoszący się kontynuowania rozpoczętego stażu w kolejnej szkole.

§ 9.

1. Do wniosku o podjęcie postępowania egzaminacyjnego dołącza się:

1)  ………..

2) zaświadczenie dyrektora szkoły o:

a) wymiarze zatrudnienia nauczyciela oraz nauczanym przez niego przedmiocie lub rodzaju prowadzonych zajęć w dniu wydania zaświadczenia oraz w okresie odbywania stażu, ze wskazaniem wszystkich szkół, w których nauczyciel odbywał staż.

4. W przypadku nauczyciela, o którym mowa w art. 9e ust. 5 Karty Nauczyciela [dyrektor, który przed powołaniem odbywał staż], do wniosku o podjęcie postępowania  egzaminacyjnego lub kwalifikacyjnego dołącza się odpowiednio dokumenty, o których mowa w ust. 3 pkt 1–4, oraz:

1) zaświadczenie dyrektora szkoły o wymiarze zatrudnienia nauczyciela oraz nauczanym przez niego przedmiocie lub rodzaju prowadzonych zajęć w okresie odbywania stażu; w przypadku nauczyciela, który w okresie odbywania stażu zmienił miejsce zatrudnienia, oraz nauczyciela zatrudnionego w kilku szkołach,  w każdej w wymiarze niższym niż  połowa obowiązkowego wymiaru zajęć, łącznie w wymiarze co najmniej połowy obowiązkowego wymiaru zajęć,  należy dołączyć zaświadczenia ze wszystkich szkół, w których nauczyciel był zatrudniony w okresie odbywania stażu;

Pozdrawiam !

rzewa06-03-2019 21:13:01   [#14]

to niczego nie zmienia - przytoczone zapisy nie są argumentami przeczącymi podanej przeze mnie interpretacji, jak najbardziej wpisują się w to co napisałam w #08

post został zmieniony: 06-03-2019 21:13:21
MKJ07-03-2019 12:18:57   [#15]

Myślę, że najwięcej zamieszania wprowadziło pojęcie "kontynuacja staż", które w art. 9f w ogóle nie występuje i nigdy nie występowało. Z tego, co pisze Władysław Ścianek, nawet kuratoria uległy tej dezinformacji i nie stosowały prawa.

Kontynuacja stażu ma miejsce tylko w przypadku przeniesienia nauczyciela na podstawie art. 18 KN, a tymczasowo także w przypadku art. 228 "specustawy". W każdym innym przypadku rozwiązanie stosunku pracy oznacza zakończenie stażu, jak słusznie zauważyła Rzewa.

Władysławie, zmiana w art. 9f ust. 2 KN była konieczna, ponieważ po wydłużeniu stażu nauczyciela stażysty, ten nauczyciel przestał mieć możliwość zaliczenia odbytego stażu w poprzedniej szkole do stażu, który rozpoczął w nowej, czyli musiałby realizować staż w pełnym wymiarze roku i 9 miesięcy. Po zmianie już tak nie jest. Absolutnie nie ma to nic wspólnego z tym, o czym piszę ja, Rzewa i Leszek.

Marla26-04-2019 10:46:50   [#16]

proszę potwierdźcie mój tok myślenia

przeczytałam cały wątek i wychodzi mi, że:

nauczyciel zatrudniony 1 września 2018 r. tylko na umowę na zastępstwo - za nauczyciela przebywającego na urlopie dla poratowania zdrowia - do końca zajęć dydaktyczno - wychowawczych i który rozpoczął staż, powinien otrzymać w czerwcu 2019 r. co najmniej dobrą ocenę pracy, bo rozwiązuje się z nim stosunek pracy.

i jeśli znajdzie sobie pracę od 1 września 2019 w jakiejś szkole to może tam znowu rozpocząć staż i wliczy mu się ten okres odbytego w poprzedniej szkole stażu.

czy dobrze rozumiem?

post został zmieniony: 26-04-2019 10:47:43
Macia26-04-2019 13:25:17   [#17]

Marla dobrze rozumiesz

do izael: Ja bym napisała do kuratora podając swój tok rozumowania z prośbą o potwierdzenie jego słuszności. Uchroni to nauczyciela przed kłopotami gdyby w trakcie posiedzenia komisji ktoś z KO się czepił

Marla26-04-2019 13:59:50   [#18]

i jeszcze zapomniałam dopytać

czy opisana przeze mnie sytuacja w #16 dotyczy również nauczycieli stażystów?

MKJ26-04-2019 16:08:12   [#19]

Tak, zgodnie ze zmienionym art. 9f ust. 2 KN.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]