Forum OSKKO - wątek

TEMAT: wniosek waloryzacyjny na świadczenie usług restauracyjnych w SP
strony: [ 1 ]
Afraniuk04-02-2019 12:50:50   [#01]

Witam - otrzymałem dzisiaj pismo od firmy cateringowej z wnioskiem o zwiększenie dotychczasowego miesięcznego wynagrodzenia o konkretną kwotę - wyliczoną w oparciu o zwiększenie stawki godzinowej (na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie minimalnego wynagrodzenia za pracę). W związku z tym mam 3 pytania

1- czy mogę nie zgodzić się na taką waloryzację ? czy jednak muszę ?

2-   firma cateringowa podała mi wyliczenia dla 4 pracowników - chociaż to nie ja decyduję kto pracuje przy jedzeniu dla mojej szkoły, czy mogę zakwestionować wysokość waloryzacji?

3 - jeśli zgodzę się na wniosek firmy cateringowej to muszę wystąpić o zmianę budżetu?

żeby nie było - próbowałem dodzwonić się do prawników ale telefon uparcie milczy - pewnie zrobili sobie ferie :)

pozdrawiam

af

BeaBor04-02-2019 13:38:19   [#02]

A jaką masz z nimi umowę??? i do kiedy??

AnJa04-02-2019 13:42:52   [#03]

Najpierw pytanie ogólne: a za jedzonko to nie rodzice płacą?

A teraz bliżej:
1. sprawdź co masz w umowie - tzn. czy i w jakich przypadkach dopuszczono renegocjację ceny dostawy posiłków?
2. jeśli nie masz- i tak masz prawo się zgodzić na renegocjację- choć jesłi dostawca wyłoniony w procedurze z zamówień publicznych to ktoś w ramach kontroli może się przyczepić
3. cena jest umowna - czyli negocjujecie a nie przyjmujesz narzuconą przez dostawcę. Jego kalkulacje też Cięnie dotycza.
4. jesłi się nie porozumiecie- jest obawa, że dostawca wypowie umowę - znów warto sprawdzić zapisy umowne czy i jak może to zrobić,
5. jeśli posiłki finansowane z budżetu a kwota wyliczona "po poznańsku"- to najpierw uzgadniacie cenę, potem zmiana w budżecie a potem podpisanie aneksu do umowy (no bo jednak umowy na kwotę przewyższającą to co w planie podpisywać nie można)

Afraniuk04-02-2019 14:43:14   [#04]

Umowa do końca lipca 2019 (z powodu zerówki), nie ma słowa o renegocjacji ceny dostaw posiłków (jest zapis że"powyższe ceny nie ulegną zmianie przez okres trwania umowy" ). Oczywiście ze było to w ramach zamówień publicznych (ale nie było kontrkandydatów). W umowie mam, że "do obowiązków Wykonawcy należy zatrudnienie na podstawie umowy o pracę2 osób uczestniczących w realizacji" - tymczasem firma wyliczyła mi wzrost płacy minimalnej za 4 pracowników.....

Jeśli chodzi o wypowiedzenie umowy "każda ze stron może rozwiązać umowę bez zachowania okresu wypowiedzenia w przypadku rażącego naruszenia jej postanowień przez drugą stronę". Czyżby tylko jedna firma musiała podnieść płace minimalne  pracownikom ?? W innych szkołach nie ma takich roszczeń?

AnJa04-02-2019 15:54:54   [#05]

Przy takiej konstrukcji umowy obawiałbym się jej zmiany, choćby dlatego że jeśli to umowa roczna to we wrześniu skala podwyżki płacy minimalnej była już znana.
Na pewno brak zgody na zmianę ceny nie jest rażącym naruszeniem warunków umowy- więc jeśli nawet rozwiązanie umowy będzie to za wypowiedzeniem.
A to daje szanse na poszukanie nowego dostawcy- o ile taki jest zainteresowany.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]