Forum OSKKO - wątek
KaPi | 19-12-2018 17:05:01 [#01] |
---|
jakie kroki podejmujecie jak już się dowiecie, że dzieciaki (4 klasa) obsmarowały się w sieci, w sumie to grupa dziewczynek napadła na jedną... jutro mama tej poszkodowanej ma mi przynieść zdjęcia tego, co wypisywały... |
dorotagm | 19-12-2018 19:00:12 [#02] |
---|
Sama jestem ciekawa interpretacji - przecież to pozaszkolny zakres - co o tym sądzicie? |
alis | 19-12-2018 19:43:26 [#03] |
---|
Też jestem ciekawa rozwiązania sprawy, miałam podobny przypadek. |
KaPi | 19-12-2018 19:50:33 [#04] |
---|
alis jak go rozwiązałaś?
|
elkap | 19-12-2018 21:07:17 [#05] |
---|
Jeśli dzieciaki zrobiły to w czasie zajęć szkolnych, to szkoła ponosi za to odpowiedzialność. Jeśli było to w czasie pozalekcyjnym to odpowiedzialność ponoszą rodzice, wówczas rodzice poszkodowanej uczennicy powinni to zgłosić policji (zakładam, że to "obsmarowanie" stanowi istotne naruszenie dóbr osobistych). Inną sprawą jest podjęcie przez szkołę działań o charakterze wychowawczym i profilaktycznym, dotyczących cyberprzemocy oraz niezwłoczne udzielenie pomocy psychologiczno - pedagogicznej poszkodowanej dziewczynce. Radzę te działania udokumentować. |
KaPi | 19-12-2018 21:15:06 [#06] |
---|
oczywiście wszystko działo się z domowych komputerów...
już dzisiaj była rozmowa z uczennicą i jej mamą na temat zdarzenia, potem rozmowa z wychowawcą, jutro akurat godzina wychowawcza, więc materiał już przygotowany
matka pokrzywdzonej uczennicy wie, że może sprawę zgłosić na policje, ale nie wiem, czy będzie chciała... raczej poprosi o zebranie rodziców...
sęk w tym, że obrażana dziewczynka jest faktycznie "trochę" uciążliwa (nie wiem, czy to dobre słowo, ale tak to wygląda...) dla swoich koleżanek... narzuca im się bardzo, na odmowę reaguje brzydkim słownictwem, nie przyjmuje odmowy... wiele rozmów niewiele zmienia... |
alis | 19-12-2018 22:00:48 [#07] |
---|
U mnie też były wydruki ,,rozmów" prowadzonych przez dzieciaki z domowych komputerów, były tam wulgaryzmy i wzajemne obrażanie się. Poinformowaliśmy rodziców, że sprawę mogą zgłosić na policję.
Wychowawca przeprowadził rozmowy indywidualne z rodzicami dzieciaków obrażających swojego kolegę, dodam, że niektórzy rodzice w szoku byli widząc, co ich dzieci wypisują.
Zorganizowaliśmy warsztaty z psychologiem i umówiony jest na styczeń kurator sądowy na pogadankę z młodzieżą.
Póki co uspokoiło się, chyba dzieci (albo rodzice) przestraszyły się zapowiedzianej wizyty kuratora;)
|
Marek Pleśniar | 19-12-2018 23:38:10 [#08] |
---|
przenieść to na grunt szkolny i uczynić powodem do porządnych lekcji - sugeruję:-) |
ReniaB | 20-12-2018 07:46:12 [#09] |
---|
Moja koleżanka poprosiła winowajczynie o przeczytanie głośno tego co napisały | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|