Forum OSKKO - wątek

TEMAT: wydłużenie stażu o czas urlopu tacierzyńskiego- KIEDY
strony: [ 1 ]
graga16-11-2018 11:11:57   [#01]

mam wątpliwość w interpretacji przepisu 5a KN, który mówi o tym, że w przypadku przerwy wynikającej z urlopu macierzyńskiego (tacierzyńskiego) trwającej dłużej niż 1.5 roku staż podlega powtórzeniu. I tutaj jest jasne.

Nie dość jasne dla mnie jest ( i z różnymi interpretacjami się spotkałam) czy każda przerwa w stażu wynikająa z w/w powodu np. 2 x po 1 tygodniu (rozdzielne) jest powodem wydłużenia stażu o 2 tygodnie, czy tak jak w przypadku np. L4 gdy nieobecność nieprzerwanie trwa ponad miesiąc?

izael16-11-2018 12:38:21   [#02]

1,5 roku nieprzerwanej nieobecności :)

KN Art.9d

5a.  W przypadku nieobecności nauczyciela w pracy z powodu urlopu macierzyńskiego, urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, urlopu rodzicielskiego lub urlopu ojcowskiego, staż ulega przedłużeniu o czas trwania tej nieobecności. W przypadku gdy łączny czas nieprzerwanej nieobecności w pracy z przyczyn, o których mowa w zdaniu pierwszym oraz w ust. 5, jest dłuższy niż rok i 6 miesięcy, nauczyciel jest obowiązany do ponownego odbycia stażu w pełnym wymiarze.

rzewa16-11-2018 21:46:04   [#03]

tak, w przypadku urlopu ojcowskiego staż ulega przedłużeniu o czas trwania tego urlopu tj. o 2 tygodnie

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]