Forum OSKKO - wątek

TEMAT: ważność wstępnych badań lekarskich
strony: [ 1 ]
barlink8004-09-2018 13:22:36   [#01]

Nauczyciel będący w zatrudnieniu od lutego do czerwca 2018r. *umowa na zastępstwo) przechodził wówczas wstępne badania lekarskie i otrzymał zaświadczenie o zdolności do pracy w datą ważności  do lutego 2021r.

Dzisiaj jest ponownie zatrudniany. Czy można nie wysyłać go na wstępne badania lekarskie i uznać ich ważność mimo, że przerwa w zatrudnieniu była w lipcu i sierpniu?

Proszę o pomoc.

ReniaB04-09-2018 14:04:56   [#02]

Ale nie wiesz co się działo te dwa miesiące, wg mnie wysłać

barlink8004-09-2018 14:20:10   [#03]

Dokładnie też jestem tego zdania, a n-l twierdzi, że badania ma ważne...

Znalazłam zapis Kodeksu pracy, który mówi:

Art. 229. § 1.  Wstępnym badaniom lekarskim, z zastrzeżeniem § 11, podlegają:

1) osoby przyjmowane do pracy;
2) pracownicy młodociani przenoszeni na inne stanowiska pracy i inni pracownicy przenoszeni na stanowiska pracy, na których występują czynniki szkodliwe dla zdrowia lub warunki uciążliwe.

§ 11 Wstępnym badaniom lekarskim nie podlegają osoby:

1) przyjmowane ponownie do pracy u tego samego pracodawcy na to samo stanowisko lub na stanowisko o takich samych warunkach pracy w ciągu 30 dni po rozwiązaniu lub wygaśnięciu poprzedniego stosunku pracy z tym pracodawcą;
2) przyjmowane do pracy u innego pracodawcy na dane stanowisko w ciągu 30 dni po rozwiązaniu lub wygaśnięciu poprzedniego stosunku pracy, jeżeli przedstawią pracodawcy aktualne orzeczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do pracy w warunkach pracy opisanych w skierowaniu na badania lekarskie, a pracodawca ten stwierdzi, że warunki te odpowiadają warunkom występującym na danym stanowisku pracy, z wyłączeniem osób przyjmowanych do wykonywania prac szczególnie niebezpiecznych.
Czyli ktoś z Was stosuje inne praktyki?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]