Forum OSKKO - wątek

TEMAT: dyrektorskie ze szkoły do przedszkola????
strony: [ 1 ]
KaPi03-09-2018 22:05:12   [#01]

mam taka sytuację:

dwie dyrektorskie zostały przyznane w szkole na zajęcia wokalno - muzyczne, dzisiaj okazuje się, że nauczyciel nie da rady robić u nas tych godzin, bo pracuje jeszcze w dwóch szkołach...

nie chciałabym tracić tych godzin, skoro są do wykorzystania...

w związku z tym, że jesteśmy zespołem sp + przedszkole to czy jest jakaś szansa, żeby te godziny przerzucić do przedszkola na zajęcia rytmiczne???

mam nauczycielkę z edukacji wczesnoszkolnej, która mogłaby je realizować...

nie jesteśmy szkołą samorządową i organ wyraziłby na to zgodę, tylko czy po względem prawnym da się to ogarnąć?

dariuszn706-09-2018 09:13:21   [#02]

Nie do końca rozumiem zasadę przydzielania tych godzin dyrektorskich, ale wydaje mi się, że nie można ich przydzielać w taki sposób jak robiło się to w latach przed rokiem 2012.(wtedy zajęcia klasy 8 przydzielało się np. na koło polonistyczne i chodzili wybrani uczniowie z klas 8, 7 czasami i młodszych, którzy chcieli rozwijać swoje umiejętności polonistyczne) Na chwilę obecną przydzieliłem te zajęcia do konkretnych klas i są normalnie w planie zajęć. (uczęszczają wszyscy uczniowie danej klasy), choć jak napisałem na początku nie do końca wiem czy to ustawodawca miał na myśli. Gdzieś na forum była o tym dyskusja.

Jeszcze w odpowiedzi uważam że nie wolno zajęć dla klasy sp przerzucić do przedszkola.

post został zmieniony: 06-09-2018 09:14:08
Jot07-09-2018 00:18:26   [#03]

Moim zdanie nowe godziny dyrektorskie, czyli rozwijające kreatywność uczniów należą się dokładnie tej klasie, dla której zostały wyszczególnione w ramowym planie nauczania. Czy musi chodzić na nie cała klasa- nie wiem,ale u nas będzie to cała- nie jest wielka. Jeśli byłaby taka możliwość  w planie lekcji to pewnie planowałabym , żeby skorzystali dodatkowo ucz też z innych klas. 

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]