Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
doradztwo zawodowe dla uczniów z n. int. w stop. um.i znacznym |
DorotaN | 31-08-2018 17:02:43 [#01] |
---|
Witam, czy nowe rozporządzenie w szkolach dla tych uczniów ( umiarkowani/znaczni) też obowiązuje? Przecież oni nigdy nie będą się uczyć zawodu.... |
DorotaN | 03-09-2018 18:22:46 [#02] |
---|
podnoszę |
DorotaN | 07-09-2018 10:01:04 [#03] |
---|
podnoszę |
Grzesiek | 09-09-2018 14:36:40 [#04] |
---|
Też czekałem na odpowiedź :-) To może przedyskutujmy.
Wg mnie tak, obowiązuje, gdyż mowa jest tam o szkole podstawowej. W perspektywie w podstawie programowej dla PdP jest też mowa m.in. o "kształtowanie umiejętności praktycznych do podjęcia zatrudnienia na otwartym lub chronionym rynku pracy". |
DorotaN | 09-09-2018 19:55:22 [#05] |
---|
no tak, tyle że nie w zawodzie....
w prawie oświatowym, najczęściej, jest tak: w szkole podstawowej ( w domyśle: ogólnodostępnej lub specjalnej dla lekkich) oraz....w szkole podstawowej dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualna w stopniu umiarkowanym/znacznym
bo zależy to od wspólnej podstawy programowej
|
Grzesiek | 09-09-2018 20:17:33 [#06] |
---|
Co do zawodu, w perspektywie "dzielenia" czynności wykonywanych przez robotnika wykwalifikowanego i opisania tego niekoniecznie na poziomie dokumentu "państwowego" np. przez cechy, że podam przykład obrazowy niekoniecznie prawdziwy: kucharz, pomocnik kucharza, obieracz ziemniaka (wiem, że tak się dzieje, są próby niekoniecznie z myślą o uczniach o których rozmawiamy), zaistnieje wg mnie działka do zagospodarowania uczniami niepełnosprawnymi intelektualnie w stopniu umiarkowanym.
Czy jednak nie należałoby przyjąć, że doradztwo zawodowe także obejmie "dostosowanie wymagań" w tym przypadku? |
DorotaN | 10-09-2018 17:00:52 [#07] |
---|
dostosowanie wymagań oczywiście być musi, z racji orzeczenia,...no ale...to wszystko... |
olaszyma | 11-09-2018 12:38:50 [#08] |
---|
Czy mi się wydaje , ale nie istniej podstawa programowa do doradztwa zawodowego. Są zajęcia w wymiarze 10 h /rok ale jest to twór do którego trudno napisać program bo nie można odnieść się do podstawy. Wymyślono zadanie do realizowania przez szkołę ale jego treść załatwia się rozporządzeniem a nie zapisem w podstawie programowej. Nie stawia się ocen, nie zaznacza się nigdzie (poza obecnością w dzienniku) faktu że uczeń uczestniczył w zajęciach, za to trzeba zgodnie z rozporządzeniem tworzyć harmonogramy i wypisywać terminy i odpowiedzialnych za realizację danych treści w poszczególnych klasach.
Ot żizń…. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|