Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Rozpoczęcie stażu przez nauczyciela zastępujacego
strony: [ 1 ]
Zbig6031-08-2018 16:01:15   [#01]

Dzień dobry,

czy nauczyciel kontraktowy (akt nadania siedem lat temu, praca w międzyczasie na zastępstwa w różnych szkołach) obecnie w naszej placówce również zatrudniony na zastępstwo nauczyciela przebywającego na UDPZ (do końca czerwca) może rozpocząć staż na nauczyciela mianowanego?

Czy przyjmując wniosek, oraz plan rozwoju muszę zagwarantować mu zatrudnienie do końca stażu? Czy w odpowiedzi na wniosek, umożliwić mu rozpoczęcie stażu z informacją, że nie zapewniam mu kontynuacji rozpoczętego stażu i wystawię ocenę na koniec zatrudnienia, po przedstawieniu sprawozdania i propozycji oceny opiekuna? Nauczyciel świadomy, ze nie będzie tu ciągłości i liczy, że może podejmie za rok pracę w innej(ych) placówkach ...

rzewa31-08-2018 17:06:02   [#02]

n-l składa wniosek o rozpoczęcie stażu i Ty nie masz żadnej możliwości aby mu tego rozpoczęcia odmówić

oczywiście okres odbytego stażu będzie temu n-lowi zaliczony do stażu rozpoczętego w następnej szkole o ile przedstawi ocenę za ten okres - art 9f ust 2 KN

jeśli n-l ma pracować do końca zajęć to powinien być zatrudniony do 31.08.19 (jeśli szkoła) lub 30.06.19 (jeśli jednostka nieferyjna

Aleks31-08-2018 19:27:01   [#03]

Mam podobną sytuację, na zastępstwo zostanie zatrudniony nauczyciel rozpoczynający pracę (bez stopnia awansu zawodowego). Czy może rozpocząć staż jeśli umowa jest najpierw za nauczycielkę przebywającą na zwolnieniu lekarskim, a następnie przewidywany jest urlop macierzyński. Nie mam wiedzy czy dojdzie urlop wychowawczy i czy zastępujący nauczyciel dokończy staż.

Może wiecie czy powinien rozpocząć staż.

eleonora31-08-2018 19:52:58   [#04]

Pytałam o to w kuratorium. Powiedziano mi, że jeżeli dyrektor wyraża zgodę na rozpoczęcie stażu, to bierze na siebie odpowiedzialność za stworzenie warunków do jego ukończenia. Zatem, jeżeli stażysta zatrudniony jest na rok na zastępstwo, to zgodnie z opinią KO nie może rozpocząć stażu. Uważam, że jest to krzywdzące dla n-li.

W KO powiedziano mi też, że nic nie da oświadczenie n-la, że rozpoczyna staż na własne ryzyko. Jeżeli pójdzie do sądu - to wygra.

I bądź tu mądry...

elkap31-08-2018 20:33:11   [#05]

art. 10 ust 2.  Karty Nauczyciela (obowiązujący od 1.09.2018 r.)

Z osobą posiadającą wymagane kwalifikacje, rozpoczynającą pracę w szkole, stosunek pracy nawiązuje się na podstawie umowy o pracę na czas określony obejmujący 2 lata szkolne w celu odbycia stażu wymaganego do uzyskania awansu na stopień nauczyciela kontraktowego, z zastrzeżeniem ust. 7. W przypadkach, o których mowa w art. 9g ust. 8, w razie ustalenia dodatkowego stażu, z nauczycielem stażystą nawiązuje się stosunek pracy na czas określony na kolejny rok szkolny.

ust. 7. W przypadku zaistnienia potrzeby wynikającej z organizacji nauczania lub zastępstwa nieobecnego nauczyciela, w tym w trakcie roku szkolnego, z osobą rozpoczynającą pracę w szkole, z nauczycielem kontraktowym lub z nauczycielami, o których mowa w ust. 5, stosunek pracy nawiązuje się na podstawie umowy o pracę na czas określony.

Jak widać ust. 7 nic nie mówi o rozpoczynaniu stażu w takim przypadku. Ja rozumiem to tak, że zatrudnić można, ale stażu nie rozpoczyna, gdyż o kontynuacji stażu mówi art. 9f ust. 2. (obowiązujący od 1.09.2018r.):

Nauczycielowi kontraktowemu i nauczycielowi mianowanemu, którzy w okresie trwania stażu zmienili miejsce zatrudnienia, do stażu, o którym mowa wart. 9c ust. l pkt 2, zalicza się okres dotychczas odbytego stażu, jeżeli podjęli zatrudnienie w szkole nie później niż w okresie 3 miesięcy po ustaniu poprzedniego stosunku pracy i za okres dotychczas odbytego stażu otrzymali co najmniej dobrą ocenę pracy.

Jak czytamy powyżej, kontynuację stażu ustawodawca przewidział dla nauczycieli kontraktowych i mianowanych.

rzewa31-08-2018 21:03:45   [#06]

jak najbardziej rozpoczyna - wystarczy przeczytać art 9d ust 1 KN, natomiast art 10 ust 11 KN mówi wyraźnie, że jeśli n=l jest zatrudniony na podstawie art 10 ust 7 KN (zastępstwo i org. nauczania) to może nie rozpocząć stażu, o ile złoży taki wniosek

a dyrektor nie ma nic do gadania w sprawie rozpoczęcia stażu przez takiego n-la -> niezłożenie wniosku o jakim mowa w art 10 ust 11 KN jest równoznaczne z rozpoczęciem stażu

tyle

elkap31-08-2018 21:48:42   [#07]

Art. 9d. 1. Nauczyciel rozpoczyna staż z początkiem roku szkolnego, nie później jednak niż w ciągu 14 dni od dnia rozpoczęcia zajęć, na swój wniosek skierowany do dyrektora szkoły, z tym że nauczyciel stażysta rozpoczyna staż bez złożenia wniosku.

Ewo, jesteś dla mnie niekwestionowanym autorytetem w zakresie prawa oświatowego, ale powyższy artykuł, który przywołałaś, mówi - w odniesieniu do stażysty - że rozpoczyna staż bez złożenia wniosku. Jednak art. 10 ust. 2 mówi o umowie na dwa lata w celu odbycia stażu. Jeśli ten warunek nie jest spełniony, to moim zdaniem, jednak nie rozpoczyna stażu. Zwłaszcza, że kontynuację stażu przepisy przewidują tylko dla kontraktowych i mianowanych. Co wcale nie oznacza, że ja te przepisy akceptuję.

elkap31-08-2018 22:14:55   [#08]

Ewo, znalazłam w innym wątku Twoją wypowiedź z dnia 31.08:

rzewa:  graża: takiego przepisu nie ma, ale... staż co do zasady odbywa się w konkretnej szkole (dyrektor konkretnej szkoły taki staż otwiera oraz go potem ocenia)

KN przewiduje tylko dla n-la kontraktowego i mianowanego możliwość zaliczenia części stażu zrealizowanego w poprzedniej szkole (art 9f ust 2 KN) - dla stażysty takiej możliwości brak

zatem nie ma pp by stażyście zaliczyć okres stażu odbytego w innej szkole do stażu, który realizuje w następnej jednostce

Więc jak interpretujesz przepisy?

rzewa31-08-2018 22:36:59   [#09]

ten n-l jest zatrudniony na podstawie art 10 ust 7 KN więc nie musi być zatrudniony na 2 lata

a z treści art 10 ust 2 KN wynika tylko tyle, że jeśli n-l jest zatrudniany na tej podstawie prawnej to nie może być zatrudniony na krócej niż 2 lata; w żadnym razie nie jest to przeszkodą w rozpoczęciu stażu przy zatrudnieniu na krótszy okres

art 10 ust 11 KN mówi wyraźnie kiedy n-l stażysta może nie realizować stażu -> w żadnym razie nie zależy to od dyrektora

owszem, jeśli zatrudniony na rok n-l stażysta nie złoży wniosku o jakim mowa w art 10 ust 11 KN, to realizuje staż ale może go nie móc ukończyć jeśli zatrudnienie nie będzie przedłużone na rok następny

ale jeśli złoży wniosek o jakim mowa w art 10 ust 11 KN, to gdyby w maju-sierpniu okazało się, że może dalej w danej szkole pracować to będzie szkoda, gdyż ten rok pracy dla stażu przepadnie, a co za tym idzie także ten drugi rok na nic się nie przyda

zatem decyzja należy do n-la, z tym, że składając wniosek o odstąpienie od awansu, moim zdaniem, ryzykuje bardziej

MKJ01-09-2018 15:24:34   [#10]

W całej rozciągłości zgadzam się z Rzewą.

Aleks01-09-2018 19:59:08   [#11]

Dziękuję za wasze opinie i podziwiam prcyzje odppowiedzi.

eleonora02-09-2018 21:35:01   [#12]

Myślałam dokładnie tak samo jak Rzewa. Pan z KO namieszał mi w głowie. Też uważam, że nie ma racji. Czyli reasumując:

nauczyciel stażysta, mimo, że zatrudniony zostaje na rok (bo na czas zastępstwa) może rozpocząć staż.

bardu02-09-2018 22:10:50   [#13]

to  jak postąpić  : nauczyciel pisze plan rozwoju na 2 lata?  jeżeli dyrektor podpisze ( a zastępstwo na rok) to  nie będzie konsekwencji jeżeli n-l pójdzie do sądu?

AnJa02-09-2018 22:53:51   [#14]

Na pewno namieszal MEN. 

Niezaleznie od mieszania moim zdaniem bliżej do racji jest panu z KO. A pytanie z #13 jak najbardziej zasadne  niezależnie od sądu.

Chyba że nauczyciel rozpoczyna staż a dyrektor nie zatwierdza mu planu z powodu logicznej sprzeczności między okresem stażu a zatrudnienia.

bosia03-09-2018 08:32:19   [#15]

Przepisy wyraźnie wskazują, że nauczyciel ma prawo rozpocząć staż na kontraktowego w przypadku zastępstwa, jeśli nie zrezygnuje na podstawie art. 10 ust. 11

i to przepis wskazuje, a nie dyrektor ma coś zagwarantować

a jeśli dyrektor nie zgodzi się na rozpoczęcie stażu na nauczyciela kontraktowego, nauczyciela, który nie chce skorzystać z ust. 11, to na jakiej podstawie? nauczyciel też może iść do sądu

przy wydłużeniu stażu na kontraktowego zapomnieli o kilku szczegółach

wystarczyłoby  w art. 9f ust. 2 dopisać stażystę i nie będzie problemu

rzewa03-09-2018 13:35:42   [#16]

właśnie

bak jest też pp do niezatwierdzenia PRZ - jeśli coś z planem jest nie tak, dyrektor może nakazać poprawę, ale niezatwierdzenie PRZ bije w dyrektora nie w nauczyciela - KN nie przewiduje sankcji dla n-la za niezatwierdzenie PRZ

AnJa03-09-2018 16:01:29   [#17]

Oczywiście, że poprawa planu dostosowująca jego wymagany prawem okres 2 lat realizacji do rocznego okresu zatrudnienia jest możliwa.

Wprawdzie nie wiem jak- ale jest.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]