Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Kwestia zajęć płatnych w świetlicy
strony: [ 1 ]
Afraniuk30-08-2018 21:00:33   [#01]

Witam wszystkich ! 

Od września przejmuję szkołę podstawową i mam lekki zamęt w głowie :). 

Pytanie do bardziej doświadczonych koleżanek i kolegów mam następujące:

- jakie praktyki są w waszych szkołach jeśli chodzi o płatne zajęcia świetlicowe ? Z jednej strony fajne zajęcia, ciekawe - ale kwestia finansowania tych zajęć a przecież szkoła jest bezpłatna...  Na pierwszym spotkaniu z Rodzicami usłyszałem mnóstwo propozycji zajęć płatnych. Wiem, że nie muszę się zgodzić - ale z drugiej strony niektóre są naprawdę  fajne. Nie chciałbym jednak wchodzić w wątpliwe interesy - skoro za zajęci się płaci to co z dziećmi których nie stać na to ? W końcu szkołą jest bezpłatna... Proszę o wsparcie na początku drogi ....

AF 

Skimir30-08-2018 21:59:01   [#02]

Ja bym się w to nie pchał...

Może i zajęcia fajne ale zawsze się ktoś znajdzie kto nie będzie chciał zapłacić, kto zapyta czemu szkoła jest płatna, komu się nie spodoba to za co zapłacił i zacznie robić zamieszanie... No i w końcu, ktoś kto zapyta - ile na tym zarabiasz (i będzie to pytanie retoryczne).

No i kwestia formalna - co z nauczycielem świetlicy w czasie organizacji zajęć płatnych?

Same problemy...

elrym30-08-2018 22:09:09   [#03]

Też bym w to nie wchodziła.

Może trzeba pomyśleć nad formami pracy, ktore proponuje n-l świetlicy? Można z dziećmi robić cuda, kiedy się ma pomysł na swoją pracę: )))

Afraniuk30-08-2018 22:15:13   [#04]

Dlatego też wolałbym nie wprowadzać takich zajęć - tylko jak z tego umiejętnie wybrnąć ? Jak uzasadnić odmowę Rodzicom ? Jakieś sugestie ?

rzewa30-08-2018 22:43:36   [#05]

nie można w szkole publicznej wprowadzić odpłatnych zajęć gdyż nie ma podstawy prawnej na to pozwalającej

możesz odpowiedzieć rodzicom, że jak podadzą Ci przepis pozwalający na wprowadzenie takich zajęć, to je wprowadzisz

olaszyma31-08-2018 12:21:04   [#06]

Swoją droga jak to było za poprzednika? Jeżeli rodzice dają jakieś propozycje to znaczy że wcześniej były takie praktyki?

Ale w tym momencie, tak jak przedmówcy - odradzam. 

Afraniuk01-09-2018 11:30:30   [#07]

Poprzedniczka nie miała podstawówki i świetlicy - tylko gimnazjum :) . No i mam problem - kombinowałem już czy może jakoś pchnąć to poprzez Radę Rodziców - w sensie ona przejmuje rozliczenia z tymi od opłaty Niektórzy rodzice mieli fajne pomysły  - np wyjazd na basen (transport+opieka na basenie za relatywnie niskie opłaty) czy zajęcia z Roboklockami - brakuje mi doświadczenia jak to rozwiązać. Z jednej strony fajne zajęcia dla dzieciaków (atrakcyjne) a z drugiej te opłaty. Wiem że jako moje osobiste dziecko chodziło do świetlicy to w tamtej świetlicy mieli mnóstwo płatnych zajęć do wyboru i Rodzice bardzo się cieszyli .... i co z tym zrobić?? :)  

noe1902-09-2018 15:37:31   [#08]

# .... i co z tym zrobić?? :)  

poprzednicy już Ci powiedzieli to kilkakrotnie, a Ty ciągle kombinujesz

parafrazując "Afraniuk, nie idź tą drogą" :)

AnJa02-09-2018 17:43:40   [#09]

Możesz zrobić jak napisałaś czyli wynajac sale RR na ogólnych zasadach - i czekać aż ktos przyjdzie z pretensjami o komercjalizację.

Albo RR ogłosi że zbiera darowizny na organizację zajęć dodatkowych, po zebraniu przekazać kasę na konto wydzielone i z tej kasy zorganizować ogólnodostępne zajecia.

olaszyma03-09-2018 13:51:19   [#10]

Wyjazd na basen to nie zajęcia świetlicowe - na nie można uzyskać czasem środki z OP w ramach finansowania sportu w  gminie/mieście. Niech nauczyciele wf o tym pomyślą.

Afraniuk10-09-2018 21:59:40   [#11]

U nas OP funduje klasom trzecim basen - a tu chodzi o zajęcia dla klas 1,2 w czasie (albo zaraz po) świetlicy. Mam bardzo aktywnych Rodziców, z pomysłami. Z basenem chcę uciec w następujący sposób: organizacją i stroną finansową zajmuje się RR, dzieci są zabierane po skończonych zajęciach świetlicowych i wiezione na basen. Nie wiem tylko czy wuefista może im towarzyszyć - skoro organizuje to RR....  Kwestia druga: rodzice dopytują się  jakie są wymogi aby zorganizować dodatkowe zajęcia pozalekcyjne na terenie szkoły? (pomysły: Warcaby, Akrobatyka)...

Oczywiście część zajęć organizują moi Nauczyciele - tylko że mam ok 160 dzieci a tylko  6 zajęć świetlicowych...  Jak rozwiązujecie taki problem gdy chętnych dzieci jest za dużo - bo rodzice najchętniej wpisaliby je na wszystkie zajęcia. Zasada "kto pierwszy ten lepszy" - wydaje mi się tu najgorszym rozwiązaniem...

Proszę o pomoc bo nie mam żadnego pomysłu :(

olaszyma11-09-2018 12:22:23   [#12]

A tak poza tym to widać tu  szaleństwo zajęć dodatkowych (im bardziej oryginalne tym lepiej). A dzieciaki czasem padają na nos i chciałyby zwyczajnie pobawić się na podwórku.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]