Forum OSKKO - wątek

TEMAT: dokumentacja nauczyciela wrzesień
strony: [ 1 ]
Jot30-08-2018 06:24:01   [#01]

Uściślijcie proszę- jaka dokumentacja obowiązuje nauczyciela. Słyszałam na szkoleniu /każdy twierdzi co innego/, że wychowawca nie musi mieć  planu pracy wychowawcy - ważne, aby realizował program wychowawczo- profilaktyczny. A co z PZO, planem wynikowym? Co jest konieczne? Dostosowanie wymagań wiadomo, wymagania na poszczególne oceny śródroczne i roczne....

rzewa30-08-2018 07:39:52   [#02]

o wszystkim decyduje dyrektor - prawo mówi tylko tyle, że COŚ być powinno, gdyż w jakiś sposób nauczyciel powinien wykazać, że planuje proces dydaktyczno-wychowawczo-opiekuńczy...

izael30-08-2018 11:16:47   [#03]

dla mnie tak:

jak jest dobrze napisany program nauczania, a w nim rozplanowana w czasie realizacja, to dla mnie to jest wystarczający dokument; planom wynikowym. o ile to nie jest gotowiec, mówię NIE, bo pracy przy tym bardzo dużo, a przy tempie zmian w ostatnich latach, cała praca po chwili idzie do kosza

króciutki plan działań (do 4-5 zadań)do diagnozy profilaktyczno-wychowawczej, ale teraz to dopiero pod wrzesień/październik,

u nas wypracowane dla klas zestawy tematów/obszarów wychowawczo-profilaktycznych dla wychowawców, które należy wykonać (taka ściągawka, skrót z programu wychowawczo-profilaktycznego) - ale to było robione kilka lat temu przez zespoły, a teraz tylko wprowadzamy korekty, jeśli jest potrzeba i wychowawcy dostają gotowca; i to nie jest sztywny materiał, tam jest obszar na autonomię wychowawcy i jego decyzje w zależności od potrzeb zespołu klasowego

:)

post został zmieniony: 30-08-2018 11:20:18
Jot30-08-2018 17:28:17   [#04]

Dziękuję :-) 

DYREK31-08-2018 09:52:51   [#05]

przede wszystkim idziemy w kierunku zmniejszenia biurokracji;-)

AnJa31-08-2018 09:57:50   [#06]

Oczywiście, że idziemy w tym kierunku.

Opis dochodzenia do zmniejszania biurokracji oczywiście opisujemy w stosownej procedurze  wprowadzonej zgodnie z procedurą wprowadzania procedur.

AMS31-08-2018 16:29:08   [#07]

a ja odniosłabym się do wskaźników w kryteriach oceny pracy nauczyciela, właśnie go poszukuję i nie widzę "naprędce" aby miał robić np. plan wynikowy.

Jot31-08-2018 16:51:51   [#08]

Ja oczywiście też do tych należę w tym przypadku- tyle, ile konieczne. Każda Wasza wskazówka mile widziana:-) Dziękuje

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]