Forum OSKKO - wątek

TEMAT: efektywność energetyczna - petycja ;(
strony: [ 1 ]
gosiaes229-08-2018 20:39:30   [#01]

Poratujcie,

jak udzielić odpowiedzi na ten miszmasz...?

Poppy29-08-2018 22:21:45   [#02]

A czemu chcesz odpowiadać na petycję?

ola 1330-08-2018 09:20:31   [#03]

Bo taki jest obowiązek ustawowy.

Marek Pleśniar30-08-2018 10:56:58   [#04]

a możecie zdradzić tajemnicę jaki to obowiązek ustawowy? I czyj?

Danusia30-08-2018 11:39:49   [#05]

Ta petycja zawiera w swojej treści także "Wniosek o udzielenie informacji publicznej w przedmiocie...". A na to trzeba odpowiedzieć. Ja nigdy się nad tym bełkotem nie roztkliwiam. Odpowiadam w kilku zdaniach (bez paragrafów itp.), które w moim odczuciu mają cokolwiek wspólnego z tym bełkotem i tyle. Informacja udzielona. Obowiązek spełniony.

ola 1330-08-2018 14:36:28   [#06]

Marku, oczywiście. 

Ustawa o dostępie do informacji publicznej:
https://ssdip.bip.gov.pl/artykuly/ustawa-o-dostepie-do-informacji-publicznej.html

Art. 4. 1. Obowiązane do udostępniania informacji publicznej są władze publiczne oraz inne podmioty wykonujące zadania publiczne, w szczególności:

1)  organy władzy publicznej,

2)  organy samorządów gospodarczych i zawodowych,

3)  podmioty reprezentujące zgodnie z odrębnymi przepisami Skarb Państwa,

4)  podmioty reprezentujące państwowe osoby prawne albo osoby prawne samorządu terytorialnego oraz podmioty reprezentujące inne państwowe jednostki organizacyjne albo jednostki organizacyjne samorządu terytorialnego,

5)  podmioty reprezentujące inne osoby lub jednostki organizacyjne, które wykonują zadania publiczne lub dysponują majątkiem publicznym, oraz osoby prawne, w których Skarb Państwa, jednostki samorządu terytorialnego lub samorządu gospodarczego albo zawodowego mają pozycję dominującą w rozumieniu przepisów o ochronie konkurencji i konsumentów.

2. (3) Obowiązane do udostępnienia informacji publicznej są organizacje związkowe i pracodawców reprezentatywne, w rozumieniu ustawy z dnia 6 lipca 2001 r. o Trójstronnej Komisji do Spraw Społeczno-Gospodarczych i wojewódzkich komisjach dialogu społecznego (Dz. U. Nr 100, poz. 1080, z późn. zm.), oraz partie polityczne.

3. Obowiązane do udostępniania informacji publicznej są podmioty, o których mowa w ust. 1 i 2, będące w posiadaniu takich informacji.

Uzupełnienie: Chociaż w poście jest słowo petycja, to wiadomo, co dla szkół takie petycje oznaczają. 
No poszłam na skróty. :-)

post został zmieniony: 30-08-2018 14:37:42
AMS30-08-2018 14:59:37   [#07]

jeśli to ta sama petycja co u mnie to mają rację. na mocy  Art. 10 USTAWY z dnia 15 kwietnia 2011 r. o efektywności energetycznej (t.j. Dz. U. z 2015 r. poz. 2167, 2359, z 2016 r. poz. 266, 1250.), na Dyrektorze spoczywa obowiązek informowania o stosowanych środkach poprawy efektywności energetycznej np. nabywa nowe urządzenia, charakteryzujące się niskim zużyciem energii oraz niskimi kosztami eksploatacji oraz dokonuje wymiany eksploatowanych urządzeń, na urządzenia, o których mowa w pkt. 2, albo ich modernizacji. dobrze jest, kiedy w ogóle Szkoła posiada Świadectwo Energetyczne budynku. natomiast ja nie przychyliłam się do sugestii, aby zrobić analizę co do założenia w przyszłości "fotowoltaiki". uzasadnić można, że analiza wiąże się z przeprowadzeniem audytu energetycznego, a ten jest ograniczony tylko do przedsiębiorstw biorących udział w przetargu organizowanym przez Prezesa URE, zatrudniających średniorocznie więcej niż 250 pracowników albo osiągających roczny obrót netto przekraczający równowartości 50 milionów euro lub posiadających sumę aktywów bilansu przekraczającą równowartość 43 milionów euro. (tu info z rozp. coś z budownictwem związane -nie pamiętam). albo można zrobić analizę wykorzystując tzw. model 2, który jest bezpłatny, ale wiadomo że wynik analiz będzie mocno skłąniał do zakupów, montaży itp.

gosiaes230-08-2018 15:35:46   [#08]

dziękuję, to ten sam wniosek ...

ale w nawale obowiązków związanych z organizacją, nawet nie mam czasu tego dotknąć :(

zinka30-08-2018 17:20:30   [#09]

do mnie przyszło to samo i nie wiem jak się do tego zabrać

może podzielicie się odpowiedzią:)

gosiaes230-08-2018 18:22:22   [#10]

1. dyrektor nie udostępnił na stronie www

2. protokoły są aktualne

3. nie jesteśmy zainteresowani...

AMS31-08-2018 19:10:21   [#11]

tak myślę, może jestem w błędzie:

w myśl U S TAWY z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (t.j. Dz. U. z 2018 r. poz. 1330.) 

Art. 4. 1. Obowiązane do udostępniania informacji publicznej są władze publiczne oraz inne podmioty wykonujące zadania publiczne, w szczególności: 1) organy władzy publicznej; 2) organy samorządów gospodarczych i zawodowych; 3) podmioty reprezentujące zgodnie z odrębnymi przepisami Skarb Państwa; 4) podmioty reprezentujące państwowe osoby prawne albo osoby prawne samorządu terytorialnego oraz podmioty reprezentujące inne państwowe jednostki organizacyjne albo jednostki organizacyjne samorządu terytorialnego; 5) podmioty reprezentujące inne osoby lub jednostki organizacyjne, które wykonują zadania publiczne lub dysponują majątkiem publicznym, oraz osoby prawne, w których Skarb Państwa, jednostki samorządu terytorialnego lub samorządu gospodarczego albo zawodowego mają pozycję dominującą w rozumieniu przepisów o ochronie konkurencji i konsumentów. 

Art. 7. 1. Udostępnianie informacji publicznych następuje w drodze: 1) ogłaszania informacji publicznych, w tym dokumentów urzędowych, w Biuletynie Informacji Publicznej, o którym mowa w art. 8; 2) udostępniania, o którym mowa w art. 10 i 11; 3) wstępu na posiedzenia organów, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 3, i udostępniania materiałów, w tym audiowizualnych i teleinformatycznych, dokumentujących te posiedzenia; 4) udostępniania w centralnym repozytorium. 

Dyrektor nie może nie udostępnić informacji, która zawiera obowiązki dyrektora wynikające z Art 10 (USTAWA z dnia 15 kwietnia 2011 r. o efektywności energetycznej (t.j. Dz. U. z 2015 r. poz. 2167, 2359, z 2016 r. poz. 266, 1250.)

Zadania jednostek sektora publicznego w zakresie efektywności energetycznej
Art. 10. 1. Jednostka sektora publicznego, realizując swoje zadania, stosuje co najmniej dwa ze środków poprawy efektywności energetycznej, o których mowa w ust. 2. 2. Środkiem poprawy efektywności energetycznej jest: 1) umowa, której przedmiotem jest realizacja i finansowanie przedsięwzięcia służącego poprawie efektywności energetycznej; 2) nabycie nowego urządzenia, instalacji lub pojazdu, charakteryzujących się niskim zużyciem energii oraz niskimi kosztami eksploatacji; 3) wymiana eksploatowanego urządzenia, instalacji lub pojazdu na urządzenie, instalację lub pojazd, o których mowa w pkt 2, albo ich modernizacja; 4) nabycie lub wynajęcie efektywnych energetycznie budynków lub ich części albo przebudowa lub remont użytkowanych budynków, w tym realizacja przedsięwzięcia termomodernizacyjnego w rozumieniu ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów (Dz. U. z 2014 r. poz. 712); 5) sporządzenie audytu energetycznego w rozumieniu ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów eksploatowanych budynków w rozumieniu ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. – Prawo budowlane (Dz. U. z 2013 r. poz. 1409, z późn. zm.7)), o powierzchni użytkowej powyżej 500 m2, których jednostka sektora publicznego jest właścicielem lub zarządcą.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]