Forum OSKKO - wątek

TEMAT: I klasa z 26 uczniami
strony: [ 1 ]
parkerpl27-08-2018 18:45:34   [#01]

Czy przed 1.09 można zatwierdzić aneks do arkusza organizacyjnego z I klasą liczącą 26 osób czy też trzeba ją podzielić na 2 klasy?

Jot27-08-2018 19:51:56   [#02]

W rozporządzeniu w sprawie organizacji z 17 marca 2017 jest napisane, że w przypadku przyjęcia ucznia zamieszkałego w obwodzie szkoły  w okresie od rozpoczęcia do zakończenia roku szkolnego w I-III dyrektor po poinformowaniu rady oddziałowej dzieli klasę. Jeśli za zgodą organu prowadzącego na wniosek rady oddziałowej dyrektor nie dokona podziału i pozostawi większą liczbę uczniów /max 27/ to musi zatrudnić asystenta. Tak było, ale nie wiem, czy nie ma zmian dotyczących asystenta? Zgodnie z powyższym rok szkolny jeszcze się nie zaczął, więc nie może być w klasie planowane więcej, jak 25. Nie ma też jeszcze rady oddziałowej. Mogę się mylić, bo to trochę inny przypadek, który każdemu zdarzyć się może...Może  ktoś bardziej doświadczony się jeszcze wypowie:-)

Roman Langhammer27-08-2018 19:54:41   [#03]

Była zmiana i asystenta z tego rozporządzenia usunięto... ale faktycznie został przepis, że od "rozpoczęcia do zakończenia"... zajęcia się nie rozpoczęły, więc wg mnie, nie można zaplanować oddziału 26-osobowego. Widzę dwa wyjścia:

1. zaplanować podział od 1 września - czyli 2 oddziały

2. przyjąć ucznia do oddziału 3 września...;) 

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]