Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Uchwały Rady pedagogicznej
strony: [ 1 ]
sulemar23-08-2018 22:34:38   [#01]

1. Czy Rada Pedagogiczna podejmuje uchwałę o wykorzystaniu wniosków z nadzoru pedagogicznego?

Dyrektor przedstawia na zebraniu RP wyniki i wnioski z nadzoru. Czy nauczyciele tylko przyjmują do wiadomości i wykorzystuje się je do dalszej pracy szkoły, czy musi być w tym temacie uchwała?

2. Został opracowany i uaktualniony Regulamin dyżurów nauczycieli (przez wicedyr.). Czy Rada Pedagogiczna tylko go opiniuje i dyr. wprowadza regulamin w życie zarządzeniem, czy powinna być w tym zakresie uchwała RP?

Już z góry dziękuję za pomoc, bo mam mętlik w głowie :( 

Roman Langhammer24-08-2018 08:07:02   [#02]

ad 1)

Art. 70. 1. Do kompetencji stanowiących rady pedagogicznej należy:

6) ustalanie sposobu wykorzystania wyników nadzoru pedagogicznego, w tym sprawowanego nad szkołą lub placówką przez organ sprawujący nadzór pedagogiczny, w celu doskonalenia pracy szkoły lub placówki.

Kompetencje stanowiące - czyli uchwała.

ad 2)

Rada Pedagogiczna się zapoznaje (u mnie poprzez podpisanie), a sam regulamin wprowadza dyrektor zarządzeniem.

noe1924-08-2018 08:09:56   [#03]

Art. 70. 1. Do kompetencji stanowiących rady pedagogicznej należy:

1) zatwierdzanie planów pracy szkoły lub placówki po zaopiniowaniu przez radę szkoły lub placówki;
2) podejmowanie uchwał w sprawie wyników klasyfikacji i promocji uczniów;
3) podejmowanie uchwał w sprawie eksperymentów pedagogicznych w szkole lub placówce, po zaopiniowaniu ich projektów przez radę szkoły lub placówki oraz radę rodziców;
4) ustalanie organizacji doskonalenia zawodowego nauczycieli szkoły lub placówki;
5) podejmowanie uchwał w sprawach skreślenia z listy uczniów;
6) ustalanie sposobu wykorzystania wyników nadzoru pedagogicznego, w tym sprawowanego nad szkołą lub placówką przez organ sprawujący nadzór pedagogiczny, w celu doskonalenia pracy szkoły lub placówki.
sulemar24-08-2018 10:08:26   [#04]

Dziękuję. Super, że mamy takie Forum

mika24-08-2018 13:49:14   [#05]

A może ktoś już ma gotowy (na pewno ktoś ma) spis wszystkich uchwał, które musi podjąć rada pedagogiczna na początku roku.

dyros25-08-2018 23:58:25   [#06]

Na pewno należy podjąć:

uchwałę dot. przydziału nauczycielom stałych prac i zajęć w ramach wynagr. zasadniczego

uchwałę w sprawie organizacji pracy szkoły

uchwałę w sprawie promowania do klasy programowo wyższej (opcjonalnie)

uchwałę w sprawie zatwierdzenia rocznego planu pracy

uchwałę w sprawie uzyskania opinii dotyczącej dopuszczenia do użytku szkolnego zaproponowanych programów nauczania

uchwałę w sprawie propozycji dodatkowych dni wolnych od zajęć dydaktyczno-wychowawczych

uchwałę w sprawie przyjęcia projektu programu / harmonogramu działań do programu wychowawczo-profilaktycznego

uchwałę w sprawie skreślenia ucznia z listy uczniów (opcjonalnie)

post został zmieniony: 26-08-2018 00:01:37
gosiaes226-08-2018 11:03:34   [#07]

brawo :))

dyros26-08-2018 14:53:00   [#08]

:-)

Grzesiek31-08-2018 08:24:32   [#09]

Proszę, czy może ktoś wrzucić przekładową uchwałę o wykorzystaniu wniosków z nadzoru pedagogicznego do wymiany lub tu wkleić? 

Macia02-09-2018 13:46:46   [#10]

Jak to jest z opiniowaniem rożnych spraw przez rp bo były tu 2 szkoły: w formie uchwały np. Uchwała rp w sprawie opinii dotyczącej......, albo też zapis w protokole że rp zaopiniowała pozytywnie/negatywnie? Mój wizytator kiedyś pokazał mi skutek opinii  w formie uchwały:  RP w sprawie  wniosku dyrektora o przyznanie nauczycielom odznaczeń, nagród. Jeśli zaopiniują negatywnie to nici z nagrody bo wykonanie uchwały powierza się Dyrektorowi Przedszkola. I to mnie przekonuje by nie opiniować w formie uchwały. Co wy na to?

AnJa02-09-2018 14:22:25   [#11]

Nieważne jak to zostanie zapisane- to zawsze jest uchwała.

W przypadku uchwał opiniujących niekonieczne, moim zdaniem, jest dodawanie zapisku o wykonaniu. 

Ale nawet jeśli taki zapis będzie- to i tak oznacza tylko tyle, ze dyrektor ma uwzględnić jej treśc w odejmowanych działaniach. A jeśłi działanie nie wymaga pozytywnej opinii- to uwzględni jako fragment kontekstu a zdecyduje zgodnie ze swoim przekonaniem.

W przypadku nagród i odznaczeń zapis o powierzeniu wykonania dyrektorowi oznacza  tyle, ze dyrektor powinien o tej opinii poinformować (czy to w treści wniosku czy dołączając treść uchwały) organ, który nagrodę/odznaczenie przyznaje

Z ciekawości- w ramach jakiej kontroli KO wypowiadało się o regulaminie RP? 

mika02-09-2018 14:23:33   [#12]

A jak inaczej skoro rada jest ciałem kolegialnym?

mika02-09-2018 14:30:26   [#13]

No właśnie jw. Andrzeju, nie powinno się teraz cieszyć jeszcze ciepłymi dniami lata zamiast siedzieć przy kompie? Mam taką refleksję, aby napisać tekst o ostatnim weekendzie wakacji dyrektora szkoły. Ja dzisiaj i wczoraj: poprawiam plan lekcji, kupuje własnemu dziecku książki i zeszyty, aktualizuję stronę www, piszę list do rodziców, układam tekst na rozpoczęcie, sprawdzam karty informacyjne o uczniu (zgody itp.) zgodnie z RODO.....

AnJa02-09-2018 14:48:10   [#14]

Dyrektor za to właśnie pobiera wynagrodzenie. Więc faktycznie winien to robić w swoim czasie pracy. No, ale jesli ma kłopoty z organizacją własnej pracy...

Zakup książek i zeszytów to z kolei obowiązki rodzinne - lepiej ich na ostatnią chwilę nie odkładać. No, ale jeśli rodzic dyrektorem , który ma kłopoty z organizacją...

Co innego ja- dla mnie śledzenie forum czy ewentualnie poprawianie planu lekcji ( nie łatwiej ułożyć od razu dobry?), aktualizacja strony www (nie łatwiej od razu zamówić aktualną?), układanie list czy przemowy (nie łatwiej skorzystać z tych, ze strony MEN?) oraz sprawdzać listy (a gdzie wiara w innych ludzi- no, ale w sumie, jak się ma kłopoty z organizacją to i innych się o to podejrzewa) - to hobby:-)

mika02-09-2018 15:10:37   [#15]

No to przynajmniej mam zdiagnozowany problem: kłopot z organizacją własnej pracy.

Macia02-09-2018 15:11:21   [#16]

kontrola ko nie dotoczyła regulaminu tylko ja przy okazji sondowałam opinię wizytatora w tym temacie. A co do organizacji pracy to mam wrażenie że mam ostatnio z nią problemy. Chyba to tzw. sks i pora by była odchodzić ale metryka jeszcze nie pozwala.

Stefan Wlazło03-09-2018 09:58:37   [#17]

Witam w nowym roku, oby bez problemów.

Czy Waszym zdaniem moje rozumowanie o treści artykułu jest słuszne, np czy rada pedagogiczna może  przyjąć do wiadomości wyniki zewnętrznego nadzoru i uznać, że planowanie przez nią pracy  w najbliższym roku szkolnym służy doskonaleniu pracy szkoły, gdyż jest zgodne z wynikami ewaluacji zewnętrznej?

Art. 70. 1. Do kompetencji stanowiących rady pedagogicznej należy:

6) ustalanie sposobu wykorzystania wyników nadzoru pedagogicznego, w tym sprawowanego nad szkołą lub placówką przez organ sprawujący nadzór pedagogiczny, w celu doskonalenia pracy szkoły lub placówki.

alis03-09-2018 12:10:11   [#18]

[#15] ja też ;)

AnJa03-09-2018 12:57:41   [#19]

Co do zasady tak- ale jeśli treśc tej uchwały będzie opierać się na czasownikach "przyjmuje" i "uznaje" a bez "ustala" i wykazu sposobów wykorzystania- to nie.

Stefan Wlazło03-09-2018 18:43:53   [#20]

Czyli to tylko aspekty słownikowe a nie prawne? Pzdr. Stefan

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]