Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Uchwały Rady pedagogicznej |
sulemar | 23-08-2018 22:34:38 [#01] |
---|
1. Czy Rada Pedagogiczna podejmuje uchwałę o wykorzystaniu wniosków z nadzoru pedagogicznego?
Dyrektor przedstawia na zebraniu RP wyniki i wnioski z nadzoru. Czy nauczyciele tylko przyjmują do wiadomości i wykorzystuje się je do dalszej pracy szkoły, czy musi być w tym temacie uchwała?
2. Został opracowany i uaktualniony Regulamin dyżurów nauczycieli (przez wicedyr.). Czy Rada Pedagogiczna tylko go opiniuje i dyr. wprowadza regulamin w życie zarządzeniem, czy powinna być w tym zakresie uchwała RP?
Już z góry dziękuję za pomoc, bo mam mętlik w głowie :( |
Roman Langhammer | 24-08-2018 08:07:02 [#02] |
---|
ad 1)
Art. 70. 1. Do kompetencji stanowiących rady pedagogicznej należy:
6) ustalanie sposobu wykorzystania wyników nadzoru pedagogicznego, w tym sprawowanego nad szkołą lub placówką przez organ sprawujący nadzór pedagogiczny, w celu doskonalenia pracy szkoły lub placówki.
Kompetencje stanowiące - czyli uchwała.
ad 2)
Rada Pedagogiczna się zapoznaje (u mnie poprzez podpisanie), a sam regulamin wprowadza dyrektor zarządzeniem. |
noe19 | 24-08-2018 08:09:56 [#03] |
---|
2) podejmowanie uchwał w sprawie wyników klasyfikacji i promocji uczniów;
5) podejmowanie uchwał w sprawach skreślenia z listy uczniów;
6) ustalanie sposobu wykorzystania wyników nadzoru pedagogicznego, w tym sprawowanego nad szkołą lub placówką przez organ sprawujący nadzór pedagogiczny, w celu doskonalenia pracy szkoły lub placówki. |
sulemar | 24-08-2018 10:08:26 [#04] |
---|
Dziękuję. Super, że mamy takie Forum |
mika | 24-08-2018 13:49:14 [#05] |
---|
A może ktoś już ma gotowy (na pewno ktoś ma) spis wszystkich uchwał, które musi podjąć rada pedagogiczna na początku roku. |
dyros | 25-08-2018 23:58:25 [#06] |
---|
Na pewno należy podjąć:
uchwałę dot. przydziału nauczycielom stałych prac i zajęć w ramach wynagr. zasadniczego
uchwałę w sprawie organizacji pracy szkoły
uchwałę w sprawie promowania do klasy programowo wyższej (opcjonalnie)
uchwałę w sprawie zatwierdzenia rocznego planu pracy
uchwałę w sprawie uzyskania opinii dotyczącej dopuszczenia do użytku szkolnego zaproponowanych programów nauczania
uchwałę w sprawie propozycji dodatkowych dni wolnych od zajęć dydaktyczno-wychowawczych
uchwałę w sprawie przyjęcia projektu programu / harmonogramu działań do programu wychowawczo-profilaktycznego
uchwałę w sprawie skreślenia ucznia z listy uczniów (opcjonalnie)
post został zmieniony: 26-08-2018 00:01:37 |
gosiaes2 | 26-08-2018 11:03:34 [#07] |
---|
brawo :)) |
dyros | 26-08-2018 14:53:00 [#08] |
---|
:-) |
Grzesiek | 31-08-2018 08:24:32 [#09] |
---|
Proszę, czy może ktoś wrzucić przekładową uchwałę o wykorzystaniu wniosków z nadzoru pedagogicznego do wymiany lub tu wkleić? |
Macia | 02-09-2018 13:46:46 [#10] |
---|
Jak to jest z opiniowaniem rożnych spraw przez rp bo były tu 2 szkoły: w formie uchwały np. Uchwała rp w sprawie opinii dotyczącej......, albo też zapis w protokole że rp zaopiniowała pozytywnie/negatywnie? Mój wizytator kiedyś pokazał mi skutek opinii w formie uchwały: RP w sprawie wniosku dyrektora o przyznanie nauczycielom odznaczeń, nagród. Jeśli zaopiniują negatywnie to nici z nagrody bo wykonanie uchwały powierza się Dyrektorowi Przedszkola. I to mnie przekonuje by nie opiniować w formie uchwały. Co wy na to? |
AnJa | 02-09-2018 14:22:25 [#11] |
---|
Nieważne jak to zostanie zapisane- to zawsze jest uchwała.
W przypadku uchwał opiniujących niekonieczne, moim zdaniem, jest dodawanie zapisku o wykonaniu.
Ale nawet jeśli taki zapis będzie- to i tak oznacza tylko tyle, ze dyrektor ma uwzględnić jej treśc w odejmowanych działaniach. A jeśłi działanie nie wymaga pozytywnej opinii- to uwzględni jako fragment kontekstu a zdecyduje zgodnie ze swoim przekonaniem.
W przypadku nagród i odznaczeń zapis o powierzeniu wykonania dyrektorowi oznacza tyle, ze dyrektor powinien o tej opinii poinformować (czy to w treści wniosku czy dołączając treść uchwały) organ, który nagrodę/odznaczenie przyznaje
Z ciekawości- w ramach jakiej kontroli KO wypowiadało się o regulaminie RP? |
mika | 02-09-2018 14:23:33 [#12] |
---|
A jak inaczej skoro rada jest ciałem kolegialnym? |
mika | 02-09-2018 14:30:26 [#13] |
---|
No właśnie jw. Andrzeju, nie powinno się teraz cieszyć jeszcze ciepłymi dniami lata zamiast siedzieć przy kompie? Mam taką refleksję, aby napisać tekst o ostatnim weekendzie wakacji dyrektora szkoły. Ja dzisiaj i wczoraj: poprawiam plan lekcji, kupuje własnemu dziecku książki i zeszyty, aktualizuję stronę www, piszę list do rodziców, układam tekst na rozpoczęcie, sprawdzam karty informacyjne o uczniu (zgody itp.) zgodnie z RODO..... |
AnJa | 02-09-2018 14:48:10 [#14] |
---|
Dyrektor za to właśnie pobiera wynagrodzenie. Więc faktycznie winien to robić w swoim czasie pracy. No, ale jesli ma kłopoty z organizacją własnej pracy...
Zakup książek i zeszytów to z kolei obowiązki rodzinne - lepiej ich na ostatnią chwilę nie odkładać. No, ale jeśli rodzic dyrektorem , który ma kłopoty z organizacją...
Co innego ja- dla mnie śledzenie forum czy ewentualnie poprawianie planu lekcji ( nie łatwiej ułożyć od razu dobry?), aktualizacja strony www (nie łatwiej od razu zamówić aktualną?), układanie list czy przemowy (nie łatwiej skorzystać z tych, ze strony MEN?) oraz sprawdzać listy (a gdzie wiara w innych ludzi- no, ale w sumie, jak się ma kłopoty z organizacją to i innych się o to podejrzewa) - to hobby:-) |
mika | 02-09-2018 15:10:37 [#15] |
---|
No to przynajmniej mam zdiagnozowany problem: kłopot z organizacją własnej pracy. |
Macia | 02-09-2018 15:11:21 [#16] |
---|
kontrola ko nie dotoczyła regulaminu tylko ja przy okazji sondowałam opinię wizytatora w tym temacie. A co do organizacji pracy to mam wrażenie że mam ostatnio z nią problemy. Chyba to tzw. sks i pora by była odchodzić ale metryka jeszcze nie pozwala. |
Stefan Wlazło | 03-09-2018 09:58:37 [#17] |
---|
Witam w nowym roku, oby bez problemów.
Czy Waszym zdaniem moje rozumowanie o treści artykułu jest słuszne, np czy rada pedagogiczna może przyjąć do wiadomości wyniki zewnętrznego nadzoru i uznać, że planowanie przez nią pracy w najbliższym roku szkolnym służy doskonaleniu pracy szkoły, gdyż jest zgodne z wynikami ewaluacji zewnętrznej?
6) ustalanie sposobu wykorzystania wyników nadzoru pedagogicznego, w tym sprawowanego nad szkołą lub placówką przez organ sprawujący nadzór pedagogiczny, w celu doskonalenia pracy szkoły lub placówki. |
alis | 03-09-2018 12:10:11 [#18] |
---|
[#15] ja też ;) |
AnJa | 03-09-2018 12:57:41 [#19] |
---|
#17 Co do zasady tak- ale jeśli treśc tej uchwały będzie opierać się na czasownikach "przyjmuje" i "uznaje" a bez "ustala" i wykazu sposobów wykorzystania- to nie. |
Stefan Wlazło | 03-09-2018 18:43:53 [#20] |
---|
Czyli to tylko aspekty słownikowe a nie prawne? Pzdr. Stefan | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|