Forum OSKKO - wątek

TEMAT: atest na huśtawkę
strony: [ 1 ]
aggra13-07-2018 10:48:13   [#01]

Zamierzam kupić siedzisko kubełkowe do huśtawki na przedszkolny plac zabaw. Ceny z katalogów popularnych firm są bardzo wysokie, poszukałam więc na allegro. Sprzedawca deklaruje posiadanie atestu na publiczny plac zabaw, jednak element jest sprowadzany z Belgii i dokument wystawiono po niderlandzku i angielsku. Jest tam informacja o spełnianiu europejskiej normy EN 1176-1, ale reszta dotyczy Niderlandów (NEN). Czy wyposażenie na polskie place zabaw musi mieć atest zgodny z polską normą (PN)? A może znacie producenta z atestami, ale też z rozsądnymi cenami?

Dante13-07-2018 11:36:00   [#02]

Doświadczenie uczy, że albo tanio i bez atestu- co nie wchodzi w grę, albo z atestem i za konkretne pieniądze. Pamiętaj, że nikt za Tobą nie stanie, jak będzie wypadek np. dziecko zostanie uderzone w głowę siodełkiem. Policja, protokół itd. Pamiętaj ponadto o procedurze cyklicznych (nawet codziennych) przeglądów stanu urządzeń i odpowiednich wpisów.

aggra13-07-2018 11:52:33   [#03]

Dziękuję za uwagi, staram się być rozsądna, pamiętam o bezpieczeństwie (oraz RWD;)), ale też szukam umiarkowanych cen i chętnie skorzystam z doświadczeń innych budżetowców. Może ktoś zarekomenduje dobrą i niedrogą firmę?

rzepek13-07-2018 13:21:08   [#04]

Mam popsute elementy na placu zabaw. Brakuje 1 deski. Żadna firma nie chce reperować, tylko sprzedać nowy. Uzgodnilam z OP, że naprawi nasz konserwator, ale jesienią bedzie odbiór -kontrola szkoly pod względem technicznym przez upoważnionego inzyniera z nadzoru. To on musi odebracćplac zabaw i wtedy juz nie ja odpowiadam. Myslę, ze mozna byłoby zapytać Waszego specjalistę od spraw technicznych -czy się zgodzi "klepnąć" takie siodełko. Z placami zabaw jest tak, że dziecko zadławi sie jabłkiem w pobliżu hustawki a od razu sprawdzają jej certyfikat;)

matyldaa14-02-2020 16:20:06   [#05]

1. Mam zrobiony przegląd techniczny placu zabaw, w którym kilka elementów drewnianych nadaje się do wymiany, ewentualnie demontażu. Czy muszę szukać firmy z atestem na place zabaw (chyba to tak się nazywa...), która wymieni mi te elementy? Czy mogę te elementy wymienić  sposobem gospodarczym (stolarz)?

2. Póki co, do czasu poprawy warunków atmosferycznych,  chciałabym ten plac zabaw zamknąć. Czy wystarczy zamknięcie furtki, ewentualnie napis wstęp zabroniony? Jak to się ma do zaleceń, które jak wynika z rozporządzenia, powinnam wykonać w jak najszybszym czasie (w protokole mam zapisane "wyłączyć z użytkowania do czasu naprawy")?

3. Inne usterki (głównie korozja) mam zamiar zrobić również w czasie późniejszym (warunki atmosferyczne). I znów, jak to się ma do realizacji zaleceń (zalecenia: "prowadzić systematyczne  prace konserwacyjne"). 

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]