Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Długotrałe zwolnienie nauczyciela zatr. na czas nieokreślony
strony: [ 1 ]
tarek20-04-2018 08:48:42   [#01]

Z jakim dniem następuje rozwiązanie umowy o pracę z nauczycielem zatrudnionym na czas nieokreślony (nie na podstawie mianowania) w razie czasowej niezdolności nauczyciela do pracy spowodowanej chorobą, jeżeli okres tej niezdolności przekracza 182 dni.

Zgodnie z art. 27 ust. 3 Karty Nauczyciela w stosunku do nauczycieli zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony stosuje się art. 23 ust. 1 pkt 2.

Jednakże ustawodawca nie wskazał w tym przepisie, że ma również zastosowanie art. 23 ust. 2 pkt 2 (wskazał pozostałe punkty), który w przypadku nauczycieli zatrudnionych na podstawie mianowania, mówi, iż rozwiązanie stosunku pracy następuje z końcem tego miesiąca, w którym upływa okres czasowej niezdolności nauczyciela do pracy.

og20-04-2018 19:07:39   [#02]

Nauczyciel jak każdy pracownik może przynieść jeszcze zwolnienie - rehabilitacyjne (do 3 miesiący), więc w wypadku wręczenia zwolnienia z pracy lub wysłania go, staje się ono bezskuteczne, można wysłać pismo ifnormujące o tym.

tarek21-04-2018 00:21:25   [#03]

Pomijam rehabilitację. Chodzi o termin w przypadku umowy na czas nieokreślony . 

BogdanK23-04-2018 08:18:50   [#04]

Skoro Art. 27. ust 3 KN mówi, że : "Do rozwiązania stosunku pracy z nauczycielem zatrudnionym na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony stosuje się również przepisy art. 23 ust. 1 pkt 2, 3, 5 i 6, ust. 2 pkt 3, 5 i 6 oraz ust. 3-5. ", zaś punkt o rozwiązaniu w przypadku przekroczenia terminu zwolnień to  ust. 2 pkt 2 (a ten nie został wymieniony w powyższym) to rozwiązujesz umowę zgodnie z KP - czyli z końcem okresu zwolnienia.

rzewa23-04-2018 08:32:39   [#05]

rozwiązanie stosunku pracy następuje na podstawie art 23 ust 1 pkt 2 KN w związku z art 27 ust 3 KN

art 27 ust 2 KN został uchylony, a ust 3 tego artykułu zmieniony, z dniem 1.01.2018

zastosowanie art 23 ust 2 pkt 2 KN w tym wypadku jest oczywiste, gdyż zgodnie z treścią tego ustępu jest on związany z ust 1 tego artykułu

zatem rozwiązanie stosunku pracy następuje z ostatnim dniem miesiąca, w którym n-lowi upływa 182 dni (lub w niektórych wypadkach rok i 182 dni) nieobecności w pracy -> okres ten nie podlega żadnemu dalszemu przedłużaniu a rozwiązanie stosunku pracy jest obligatoryjne dla dyrektora

post został zmieniony: 23-04-2018 08:35:13
BogdanK24-04-2018 08:13:04   [#06]

Na pewno z końcem miesiąca?

Przecież art. 23. ust. 2 pkt 2 nie jest wymieniony w art 27  ust. 3, jako mający zastosowanie przy rozwiązywaniu umowy z nauczycielem zatrudnionym na czas nieokreślony.

gimnazjum25-04-2018 10:37:27   [#07]

N-l jest na dłuższym zwolnieniu, ale w okresie świat i zbliżających sie dni wolnych majowych robi ewidentne przerwy ( na te dni nie ma L-4) Na jego miejsce zatrudniono n-la na zastępstwo( aneks do AO). Jak płacić temu n-lowi za te dni przerwy bo mamy dylemat? N-l po wolnych dniach i tak nie wraca do pracy. Pomóżcie.

dariuszn725-04-2018 14:56:57   [#08]

Nie wiem jak wyglądają te zwolnienia. Ale domyślam się że nieobecność powyżej 30 dni.  Więc przed przystąpieniem do pracy badania lekarskie, jeżeli ma zwolnienie do np. 30 kwietnia, to dzwonię żeby 2 maja zgłosił się po skierowanie na badania lekarskie. Jak wiesz dni przerwy świątecznej, dni wolne ustalone przez dyrektora nie są dniami wolnymi od pracy dla nauczycieli, więc jeżeli nie przedkłada zwolnienia musi świadczyć pracę (może być przygotowanie do zajęć w domu), a jeżeli świadczy pracę musi mieć ważne zaświadczenie lekarskie.

gimnazjum26-04-2018 08:47:56   [#09]

Ja to wszystko wiem, problem mam z płatnością n-la zastępującego bo zgoda w aneksie jest i czy też tak za dni cykać czy liczyć ciągłość, n-l ten chory nie odbiera telefonów i zero kontaktów zwolnienie też elektronicznie odczytujemy z PUE.

dariuszn726-04-2018 09:10:51   [#10]

Nie wiem co Ci poradzić wg mnie ten zastępujący jeżeli temu na zwolnieniu kończy się L-4 powinien mieć rozwiązaną umowę, bo w taki wypadku płacisz za tę samą pracę 2 razy. Inna sprawa, że ten nauczyciel (chory?) zachowuje się niepoważnie, więc za nieobecności nieusprawiedliwione potrąciłbym mu wynagrodzenie Wielki czwartek, wielki piątek itd. wtedy na pewno kontakt by się odnowił.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]