Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Biurokracja wewnątrzszkolna...czy musimy to robić? |
izael | 19-09-2019 16:59:20 [#51] |
---|
a ta analiza wyników nauczania to na podstawie czego? ocen?
dopytuję z ciekawości, bo przez tyle lat nie naumiałam się tego:)
|
KaPi | 19-09-2019 17:03:52 [#52] |
---|
ten system, na którym my pracujemy, tak jak u Olszymy, pozwala na modyfikację wszelaką...
Każdy rozkład, zanim podpięłam, analizowałam i ustawiałam pod swoich uczniów i doświadczenia z poprzedniego roku, a jeżeli była potrzeba to również w trakcie roku...
wolę tak monitorować i wykorzystywać dane mi narzędzia niż produkować tabelki w papierze...
jak do tej realizacji przyłoży się nauczyciel to już inna sprawa, a to z jakimi uczniami pracuje i jak uczniowie przyswoją wiedzę i jak ja potem przekażą na sprawdzianach i egzaminach to jeszcze inna sprawa... |
elrym | 19-09-2019 18:55:08 [#53] |
---|
ale... monitorowanie, moim zdaniem, powinno dotyczyć nauczyciela, bo napisać to on może wszystko, trzeba tabelki- zrobi, bo co ma do gadania?
a to oznacza, że jak przykładnie wypełni wszystkie tabelki, numerki naniesie(być może z sufitu) to jaki on ci jest wspaniały???
do tego to ma się ograniczać?
dla mnie- to policzek wymierzony nauczycielowi, którego weryfikacja powinna się odbyć już przy pierwszej rozmowie, być może dopiero przy pierwszej obserwacji lekcji...
osobiście mnie to oburza, że traktuje się nauczyciela jak kogoś nierozgarniętego :-(((
skoro zatrudniam kogoś z kwalifikacjami- to ja jako dyrektor lepiej wiem niż ten, kto ma kierunkowe wykształcenie???
echhhhhhhhh |
rzewa | 19-09-2019 21:34:26 [#54] |
---|
izael: wystarczy, że w szkole zostanie wprowadzony system pomiaru dydaktycznego połączony z OK |
izael | 20-09-2019 06:03:46 [#55] |
---|
hmmm
nie kumam, ale nie jest mi z tym źle 🙂
|
matyldaa | 22-09-2019 23:45:06 [#56] |
---|
Podpowiedzcie, proszę, co powinno być w szkole, jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Jakie wewnątrzszkolne dokumenty... |
flisegi | 27-09-2019 11:18:23 [#57] |
---|
Moja koleżanka dyrektorka "doniosła" mi, że podczas kontroli związanej z oceną pracy sprawdzano program zajęć dodatkowych, uchwałę, zapis w protokole itp. |
KahaM | 06-11-2019 22:35:21 [#59] |
---|
A ja mam jutro właśnie kontrolę realizacji podstawy programowej. Pani wizytator prosiła o przygotowanie bardzo wielu dokumentów i powiedziała, że ze 2 dni będzie kontrolowała, bo w jeden to się nie wyrobi...niestety arkusza kontroli nie dostałam do wglądu i mocno mnie to wkurza. Ale jak ktoś będzie zainteresowany to napiszę po kontroli jak to wyglądało. |
kulka | 07-11-2019 06:17:34 [#60] |
---|
Jakie dokumenty masz przygotować, podasz przykłady? |
izael | 07-11-2019 07:56:22 [#61] |
---|
Kasia, napisz po kontroli, bo to może być pouczające dla nas:) |
KahaM | 10-11-2019 21:10:14 [#62] |
---|
Jak na razie jestem po pierwszym dniu kontroli. Pani wizytator sprawdzała statut, szkolny zestaw programów nauczania, szkolny zestaw podręczników (tylko dokumenty) protokoły i uchwały RP w tym zakresie, prosiła o uchwałę opiniującą RR (nie posiadałam), analizy wyników nauczania - egzamin ósmoklasisty i innych które w szkole były przeprowadzane. Pytała o programy, Plany dydaktyczne i rozkłady materiałów poszczególnych nauczycieli. Sprawozdania i wnioski zespołów nauczycieli w zakresie realizacji podstawy programowej. Moje plany nadzoru i sprawozdania oraz wnioski i ich wykorzystanie. We wtorek chce sprawdzić dzienniki (mam elektroniczny) i mam jej pokazać jak sprawdzam rytmiczność realizacji programów nauczania. Będzie również zwiedzała szkołę pod kątem wyposażenia w pomoce dydaktyczne i wykorzystanie ich. Pytała również o wymagania edukacyjne, ale jak na razie nie sprawdzała. Zresztą i tak mam tylko na w wersji elektronicznej w komputerze i na stronie internetowej. Pytała w jaki sposób prowadzę nadzór, jak zbieram informacje czy jak prowadzę obserwacje i czego dotyczą. Nie podobała jej się lakoniczność ostatniego protokołu z podsumowującej RP - zaczęłam wymagać sprawozdań zapisanych w chmurze (do wpisania w tabelkach) żeby nie drukować tysiąca stron powtarzających się informacji. Po wtorku i po otrzymaniu protokołu napiszę więcej.
Generalnie, czuję się znowu lekko zniesmaczona i poniekąd zindoktrynowana bo znowu czytałam coś na temat fińskiej szkoły, braku jakichkolwiek dokumentów i kontroli w zakresie dokumentacji. U nas oczywiście najważniejsze są papiery... i to czy RP zaopiniowała to co sobie sama wybrała :/ post został zmieniony: 10-11-2019 21:14:36 |
Roman Langhammer | 10-11-2019 21:19:38 [#63] |
---|
Tylko, że nie można mieć pretensji do Wizytatorki, bo przecież nie ona to wymyśliła... ona robi to, co do niej należy. Błąd systemowy jest gdzie indziej...... |
rzepek | 10-11-2019 21:39:08 [#64] |
---|
A przy okazji: czy da się logicznie wytłumaczyć, po co robić szkolne zestawy programów i podręczników ( za moich czasów tego nie było:)) skoro podręczniki są i tak z MEN-u, programy do nich również, tylko jest kwestia wyboru, czy podręcznik A czy B. W sumie żadna różnica.Tylko papirów mnóstwo bez sensu. I coraz grubsze segregatory. Chyba zacznę wywalać te stare dokumenty sprzed kilku lat. |
bogda4 | 10-11-2019 22:03:47 [#65] |
---|
Pozwólmy Romanowi napisać "Błąd systemowy jest gdzie indziej...…"
…
a potem dowiedzmy się, na czym " system pomiaru dydaktycznego połączony z OK"
czekamy na protokół pani wizytator.
...
Normalnie jak u Bondy, albo Miłoszewskiego. Czekajmy. |
kulka | 11-11-2019 13:15:11 [#66] |
---|
Też czytałam w zeszłym tygodniu w grupie nauczycieli na FB, polski nauczyciel opowiada jak to był w fińskiej szkole we wrześniu i zadał pytanie panu dyr, czy jest system kontroli, jakiś odpowiednik naszego KO. Pan dyr otworzył oczy ze zdumienia pytając, po co kontrolować z zewnątrz, jeśli w szkole jest on, nauczyciele OGÓLNE wytyczne znają, lekcje się odbywają. Nie ma żadnych przygotowanych przez nauczycieli planów, rozkładów na papierze (ani elektronicznie od razu dopowiem), nauczyciele uczą bez tworzenia dokumentów. A wyniki, jakie fińscy uczniowie mają, wiemy. Czy to na temat? Może trochę obok, ale frustracja jest. |
noe19 | 11-11-2019 16:43:46 [#67] |
---|
Roman Langhammer nie zgodzę się z Tobą, że to nie wina pani wizytator. Miałem do czynienia z różnymi wizytatorami i mówię głośno!,
Biurokracja to też wina niektórych wizytatorów!
pierwsze co mi się rzuciło w oczy i zakłuło "plany dydaktyczne i rozkłady materiału", sprawozdania też mam w chmurze i nie mam zamiaru ich drukować! szkolna lasu.
|
Ed | 11-11-2019 17:39:46 [#68] |
---|
Swego czasu OSKKO próbowało zebrać zbiorczo (na tyle, ile to możliwe) różne absurdy oświatowe. Było tego trochę, w tym m.in. wszelkie absurdy powodujące wzrost biurokracji. Czy wiadomo jaki był dalszy los zebranego w ten sposób materiału ? |
kulka | 11-11-2019 18:42:38 [#69] |
---|
A podobno gdzieś pracuje zespół do spraw biurokracji/odbiurokratyzowania szkoły.... Czy zespół został zasypany papierami, bo o nim nie słychać.... |
Marek Pleśniar | 11-11-2019 19:19:56 [#71] |
---|
króliczka nie przestajemy gonić:-) |
AnJa | 11-11-2019 19:47:40 [#72] |
---|
No, nie chwalilbym się akurat tym sukcesem
|
Skimir | 11-11-2019 21:22:25 [#73] |
---|
Uważam, że problem biurokracji leży w mentalności.
Co nie zostało zapisane, opisane to nie zostało zrobione. Jeśli rodzic pójdzie ze skargą do KO to podstawą kontroli jest sprawdzenie papierów - nie ma papierów - wina szkoły. Asekuracyjnie zbiera się na wszystko kwity - jak nie ma papierka to szkoła nie obroni się przed jakąkolwiek skargą rodzica...
Parę lat temu uczniowie poszli na akcję „sprzątanie świata” - no i nie spodobało się to komuś, więc od razu z grubej rury do KO z zarzutem, że dzieci są zmuszane do zbierania butelek po menelach... Oczywiście KO przyjechało, wizytatorka z dystansem i w sumie z podejściem, że skarga absurdalna... „No ale panie dyrektorze” macie to zapisane w jakimś programie wychowawczym, że takie akcje mogą być realizowane? Było! A jakby nie było to? KO samodzielnie odpisać na skargę nie mogło bo przecież każdą głupotę trzeba zbadać w trybie kontroli - czyli sprawdzenia papierów.
Przy okazji kontroli realizacji planu nadzoru pedagogicznego padło pytanie czy kontroluję wywiązywanie się z planu dyżurów podczas przerw - owszem - a ile razy to zrobiłem w ciągu tego roku szkolnego - hmm, kilkadziesiąt razy - no jak? - no jak tylko podczas przerwy wychodzę „w teren” to widzę jak nauczyciele dyżurują - nie bardzo to tak, bo protokołów z kontroli pan dyrektor nie ma...
No i ci dyrektorzy tak obstawiają się „dokumentacją”. Wymyślają procedury, arkusze, systemy monitorowania. KO też co chwilę ankieta, monitorowanie... I tak papier goni papier.
Do czasu kiedy nie zmieni się mentalności „kontrolera” wszelkie prace nad ograniczeniem biurokracji nie mają sensu. post został zmieniony: 11-11-2019 21:22:39 |
gosiaes2 | 11-11-2019 21:36:39 [#74] |
---|
Skimir - bardzo dobrze powiedziane!
Popieram i zgadzam się z Twoją wypowiedzią!!! |
KahaM | 12-11-2019 17:50:28 [#75] |
---|
No właśnie... ja się nie obkładam papierami. Dzisiaj pani wizytator oglądała szkołę i poszczególne klasy. Zwracała uwagę na wyposażenie i jakie pomoce ma na lekcji nauczyciel. Następnie porównywałyśmy plany dydaktyczne z wpisami tematów w poprzednim i bieżącym roku szkolnym. Historia ze względu na strajk i chorobę nauczyciela nie została zrealizowana do końca i nie byłoby by problemu, gdyby nie to, że nauczycielka zdecydowała się na urlop zdrowotny pod koniec sierpnia i musiałam zatrudnić nowego nauczyciela. Oczywiście, w całym zamieszaniu początku roku, zapomniałam poinformować o tym fakcie nową nauczycielkę. Generalnie nie ma większego problemu z uzupełnieniem wiadomości, bo historia jak wiadomo kołem się toczy niemniej jednak nie zostało nigdzie zapisane i uwzględnione w planach nauczycielki że trzeba nadrabiać no i nie da się udowodnić, że nauczyciel wie i to zrobi. Nie ma planu naprawczego na piśmie więc trzeba go zrobić. Tak więc we czwartek będę podpisywać protokół z zaleceniami a potem jeszcze przyjrzę się niektórym punktom statutu... ;) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|