Forum OSKKO - wątek

TEMAT: podstawa przedszkola i szkoły- czy to da się?
strony: [ 1 ]
beera11-06-2004 11:14:25   [#01]

Z MENISA:

Obecnie trwają prace nad projektem podstawy programowej edukacji elementarnej łączącej obecne wychowanie przedszkolne i kształcenie zintegrowane.

Myslicie, ze to się da?

Tzn- podstawę wypracowac da się na pewno, ale realizacja wymagać będzie bardzo spójnego dzialania szkoły i przedszkola- co ma swoje dobre strony .

Ja będe miala prosciej, bo mam OP w szkole i wspólna praca polegająca na  przypisywaniu treści będzie możliwa.

Generalnie- rozumiem, ze chodzi o calościowe podejscie do podstawy, -  dla mnie to pierwszy krok do włączenia sześciolatkow w edukację szkolną

RomanG11-06-2004 12:26:03   [#02]

U nas w jednym z większych miast dogadały się dwie metodyczki - od KZ i WP. Zaplanowały cykl wspólnych konferencji.  Na pierwszej i drugiej nauczycielki podjęły próbę opracowania wspólnej wizji absolwenta przedszkola. Okazało się, że wizja siedmiolatka przychodzącego do pierwszej klasy opracowana przez nauczycielki przedszkoli dość znacznie różni się od wizji opracowanej przez nauczycielki ze szkół. Niektóre umiejętności takiego siedmiolatka panie z przedszkoli umieściły najniżej w hierarchii, panie ze szkół - najwyżej.

Na trzecie spotkanie przyszły cztery osoby - same nauczycielki przedszkoli.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]