Forum OSKKO - wątek

TEMAT: co tam się wyrabia w tych Pyskowicach?
strony: [ 1 ]
Gaba10-06-2004 14:06:18   [#01]

66 godzin spędziło na lekcji przedsiębiorczości 28 uczniów z Zespołu Szkół im. Marii Konopnickiej w Pyskowicach (Śląskie). Próba pobicia rekordu najdłuższej lekcji na świecie zakończyła się sukcesem w czwartek nad ranem.

"Były łzy, euforia, radość, że się udało i że to już koniec. Uczniowie sprawdzili się w ekstremalnej sytuacji, uczyli się działać razem" - powiedział PAP dyrektor szkoły Janusz Stebel.

Rekord ma się znaleźć w Księdze Rekordów Guinnessa, dlatego przebieg lekcji starannie dokumentowano, na miejscu byli też obserwatorzy. W rekordowej lekcji uczestniczyli uczniowie z czwartej klasy Liceum Zawodowego Agrobiznesu. Nie mogli spać, przysługiwały im jedynie na 15-minutowe przerwy co osiem godzin. O ich kondycję dbały służby medyczne.

Zajęcia nie różniły się zasadniczo od zwykłej lekcji. Licealiści uczyli się podstaw przedsiębiorczości, uczestniczyli w warsztatach, pisali wypracowania. Hasło pobicia rekordu rzuciła nauczycielka Elżbieta Malinowska, uczniom pomysł się spodobał.

Poprzedni rekord ustanowili w ubiegłym roku uczniowie ze Szczecinka. Lekcja, w której uczestniczyli, trwała 61 godzin.
Marek Pleśniar11-06-2004 15:20:07   [#02]

Tyż bym miał łzy i radość że już się skończyło - po 66 godzinach lekcji;-)

Jestem przeciwny takim dziwactwom bo nie służą edukacji nijak, ale nie potępiam jakoś strasznie.

Natomiast za karę byłoby to lepsze od kozy:-)

Marek Pleśniar11-06-2004 15:20:40   [#03]
Ale chciałbym zobaczyć konspekt;-)
Gaba11-06-2004 16:41:29   [#04]

Ewa!

Konspekt proszę do kontroli zewnętrznej!
ewa12-06-2004 18:42:44   [#05]

kurcze gaba :-)

od 8 byłam we Wrocku, (7 w Krakowie ;-))))))) ), przyjechałam, na forum wlazłam i czytam ;-). Nie mam pojęcia co tu się działo, a szkoła nie moja ( to nie ten zespół) więc mimo najszczerszych chęci z zewnętrznej kontroli..  nici
Gaba12-06-2004 19:05:44   [#06]
no, to jesteś sprawiedliwiona! Ale to, że byłaś w K. i nic nie powiedziałaś, masz podpad (- 3 piwa na zlocie)
AnJa13-06-2004 00:24:05   [#07]
Oho, 2x3, jesli to będą guinessy moze być interesująco:-)
Maryśka213-06-2004 00:31:02   [#08]

Marzyciel! ;-)

A swoją drogą chciałabym zobaczyć tych nieszczęsnych uczniów po owej lekcji, już tam pies trącał ten konspekt.... ;-)

Mariola13-06-2004 08:26:16   [#09]

Ale jak można nadgonić program ;-)

A tak przy okazji, to na innym forum czytałam ,że to bardzo dobra szkoła i pracują w niej ludzie którym coś się chce robić.
Osobiście nie znam tej szkoły, alez  samego faktu że chciało im się coś takiego przeprowadzić mają moje uznanie.
Są szkoły w których nauczycielom nie chce się zostać po lekcjach nawet pół godziny dłużej "(bo za to nie płacą")
A tu proszę :-)
I na dodatek dzieciakom też się chciało :-)
Mariola13-06-2004 08:28:13   [#10]

ewa

a co ty tak kursujesz? ;-))
Majka14-06-2004 13:11:09   [#11]

mniej wesoło :(

http://info.onet.pl/935658,11,item.html
EwaKa14-06-2004 16:15:58   [#12]

jeszcze raz Pyskowice

Poniedziałek, 14 czerwca 2004

Dyrektor szkoły podejrzany o zgwałcenie maturzystki
PAP 10:45

40-letni dyrektor Zespołu Szkół im. Marii Konopnickiej w Pyskowicach (Śląskie) Janusz S. jest podejrzany o to, że zgwałcił absolwentkę swojej szkoły, 19-letnią maturzystkę - poinformowała rzeczniczka gliwickiej policji Magdalena Zielińska.

Do zdarzenia doszło 5 czerwca, po zakrapianej alkoholem imprezie z okazji zdania matury. W spotkaniu, które zaproponował po rozdaniu świadectw sam dyrektor, brało udział kilkanaście osób. Kiedy młodzież rozchodziła się do domów, kolega zaproponował 19-latce, że ją odprowadzi. Wtedy dyrektor powiedział, że również idzie w tym kierunku i sam odprowadzi byłą uczennicę.

"Z relacji dziewczyny wynika, że potraktowała to nawet jako wyróżnienie. Mężczyzna zaatakował ją dwukrotnie - najpierw na trawniku pod domem. Zaczął zrywać z niej ubranie, sam się obnażył, dziewczyna zaczęła krzyczeć, prosić, żeby dał jej spokój i rzeczywiście tak się stało. Potem jednak, co może być zaskakujące, zgodziła się, żeby odprowadził ją do mieszkania, gdzie tego dnia nikogo nie było. Dyrektor zaatakował po raz drugi, tym razem skutecznie" - powiedziała Zielińska.

Dziewczyna początkowo szukała pomocy na własną rękę, była u ginekologa i pedagoga, w końcu zgłosiła się na policję. Przeprowadzone badania ginekologiczne potwierdziły wiarygodność jej zeznań. Dyrektor został zatrzymany i aresztowany. Przyznaje, że doszło do kontaktu seksualnego, ale twierdzi, że maturzystka sama tego chciała. Dziewczyna jest bardzo dobrą uczennicą, uchodzi za osobę o spokojnym charakterze.

Dyrektor ma żonę i troje dzieci. W szkole, którą kieruje, w ubiegłym tygodniu pobito rekord w prowadzeniu najdłuższej lekcji na świecie. Przez 66 godzin 28 uczniów uczyło się przedsiębiorczości. Dzień po pobiciu rekordu dyrektor został zatrzymany. (iza)

chyba po tym rekordzie mu odbiło!

Małgoś14-06-2004 16:29:00   [#13]
oto najnowsze wydarzenia w RP (w/g Onetu)

mnie się włos jeży i skóra cierpnie, a Wam...?

ale chyba hitem jest nauczycielka molestowana przez 9-latków

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]