Forum OSKKO - wątek

TEMAT: nowy program dla bibliotek szkolnych w Accessie
strony: [ 1 ]
Tomek z Łodzi09-06-2004 14:34:28   [#01]

Uwaga dyrektorzy ubogich szkół przymierzający się do zakupu oprogramowania bibliotecznego i  bibliotekarze szkolni !

Jeśli w Waszej bibliotece jest dostępny sprzęt komputerowy (choć jeden), a szkoły niestety nie stać na zakup dobrego, lecz drogiego profesjonalnego programu katalogującego, to ta wiadomość jest dla Was !

Całkiem niedawno na stronie internetowej: http://republika.pl/tomekpietras/biblioteka.html

został opublikowany zupełnie nowy, darmowy (freeware) program do obsługi biblioteki szkolnej pt. Biblioteka Szkolna, wersja 2.5. Jest to baza danych w formacie Microsoft Access (.mdb). Do jego legalnego wykorzystywania potrzebna jest więc tylko licencja na ten popularny program, stanowiący część pakietu Microsoft Office, który być może Wasza szkoła już posiada, bo potrzebny jest nauczycielom informatyki.

Co może ten nowy program ?

·        rejestruje aktualne wypożyczenia książek, czasopism, broszur, filmów i programów,    dane obecnego czytelnika, datę wypożyczenia i termin zwrotu

·        rejestruje dane osobowe, numery, adresy i telefony wszystkich czytelników

·        prowadzi cztery pełne katalogi książek: autorski, tytułowy, przedmiotowy (według słów kluczowych) i systematyczny (według numerów UKD)

·        prowadzi księgę inwentarzową książek powiązaną z rejestrem ubytków

·        zlicza miesięczną statystykę czytelniczą, indywidualną i według klas, ilościową, jakościową (według rodzajów literatury) i według tytułów

·        pozwala drukować pełny spis czytelników i różne zestawienia statystyczne

·        pozwala drukować karty katalogowe i księgi inwentarzowe w formie zbliżonej do tradycyjnej dokumentacji papierowej

·        pozwala drukować spisy księgozbioru według 8 różnych kryteriów (np. autorów, tytułów, sygnatur, numerów ISBN…) oraz spisy innych wydawnictw dostępnych w bibliotece (czasopism, broszur, wydawnictw multimedialnych)

·        pozwala drukować ponaglenia dla czytelników zalegających ze zwrotem książek

·        program jest przejrzysty, kolorowy, estetyczny i bardzo prosty w obsłudze

·        zawiera mini instrukcję obsługi do pobrania ze strony internetowej 

Zachęcam do nieodpłatnego pobierania i testowania mojego programu oraz dzielenia się opiniami na jego temat, np. na forum internetowym EBIB czy Eduseek. Łączę pozdrowienia - Autor

Marek Pleśniar09-06-2004 18:46:44   [#02]

a na naszym forum nie? ;-)

idę oglądać!!

Tomek z Łodzi15-06-2004 13:40:41   [#03]

nowy program dla bibliotek szkolnych w Accessie

Oczywiście, że na tym forum również. Tu liczę zwłaszcza na komentarze ze strony dyrektorów. Tomek
Marek Pleśniar15-06-2004 14:24:57   [#04]

hmm..

mam pewne obiekcje. To w zasadzie reklama jest. Czy jak to mam traktować? Niby freeware ale jest zapowiedź ew. wersji komercyjnej.

Jesli nikt inny nie zainteresuje się i nic tu nie napisze.. proszę o niepodnoszenie wątku przez jego autora.

Tomek z Łodzi15-06-2004 19:36:21   [#05]

nowy program dla bibliotek szkolnych w Accessie

To z całą pewnością program darmowy. Ta wersja, o której piszę i która jest do pobrania z internetu na pewno jest i pozostanie darmowa (pod warunkiem posiadania licencji na Accessa). Czy będzie z tego kiedyś coś większego, lepszego i komercyjnego ? Nie mam pojęcia. Nie wiem czy pomysł jest tego wart i czy spotka sie z jakimś odzewem. Właśnie dlatego myślę, że warto na forum internetowym podjąć na ten temat dyskusję. Na temat tej konkretnej propozycji, ale i samej idei zaprzęgnięcia popularnego biurowego Accessa w służbę bibliotece szkolnej ! Pozdrawiam - autor.
Marek Pleśniar15-06-2004 20:06:56   [#06]

zajrzałem na Twoją stronę i bardzo mi się podobała. Wycofuję wątpliwości i gratuluję działań.

:-)

Sylwia Ledwig16-06-2004 11:38:53   [#07]

Ja tak może wokół tematu, ale myślę, że dla zainteresowanych no i znających język niemiecki ten adres internetowy to taka mała "perełka", może impuls do odświeżenia tego co sami posiadamy. Ja to lubię takie skarbnice pomysłów ...

Fundacja Czytanie - Stiftung Lesen :

www.stiftunglesen.de

Pozdrowienia dla wszystkich moli książkowych, jak i tych co to ciągle mają zamiar też się kiedyś wdrążyć ...

Sylwia

Tomek z Łodzi13-01-2005 14:34:14   [#08]

nowsza wersja

Na stronę trafiła już nowsza wersja wraz z instrukcją do niej- Biblioteka Szkolna 3.1. Usunąłem tu dosyć kłopotliwy mechanizm automatycznego numerowania książek. Zapraszam do testowania !

http://republika.pl/tomekpietras/biblioteka.html

Tomek z Łodzi31-01-2005 01:11:33   [#09]
Kto nie chce ściągać całej aplikacji, może ograniczyć się do opublikowanej osobno samej Kartoteki zagadnieniowej - maksymalnie uproszczonej bazy przeznaczonej do gromadzenia i porządkowania własnych zestawień bibliograficznych na dowolny temat. Mam nadzieję że się przyda !

Zapraszam na strony:
http://republika.pl/tomekpietras/biblioteka.html
http://biblioteka.oeiizk.waw.pl/
http://www.rybnik.pl/bsip/
MonikaM31-01-2005 22:40:36   [#10]

Zapisałam

sobie linka.

Coś dyrektor wspominał ostatnio o tym, ze biblioteka wzbogaci się w komputer i tzreba będzie nabyć jakiś program do obsługi tejże.

:)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]