Forum OSKKO - wątek
Konto zapomniane | 07-06-2004 10:26:26 [#01] |
---|
Witam!
Znalazłam Was przypadkiem wczoraj i po paru minutach czytania poczułam, że chcę tu być :-)
Szukałam w archiwum, ale nie znalazłam odpowiedzi
- jakie kwalifikacje musi mieć osoba, starajaca się o pracę psychologa w szkole?
- czy jest gdzieś określone, komu wolno prowadzić warsztaty z umiejętności psychologicznych?
- jakie obowiązki ma szkolny psycholog?
Będę wdzięczna za informacje, gdzie tego szukać :-)
Pozdrawiam
Ola |
agabu | 07-06-2004 10:42:39 [#02] |
---|
Psycholog Zajrzyj do rozporządzenia w sprawie pomocy psychologiczno-pedagogicznej, najlepiej klikając witryny - serwisy tematyczne - internetowe prawo w oświacie. Powodzenia. |
hanabi | 07-06-2004 10:48:11 [#03] |
---|
musi mieć ukończona psychologie i uprawnienia pedagogiczne |
beera | 07-06-2004 10:48:36 [#04] |
---|
OLu :-) na brązowym pasku na górze znajdziesz napis "witryny" Wśród nich znajdź "internetowe prawo w oświacie"- kliknij Wpisz hasło " ipwo" i tam znajdziesz wszystko :-) ( wystarczy wpisać hasło "psycholog*") :-) |
beera | 07-06-2004 10:53:07 [#05] |
---|
nie odświeżyłam :-) |
Konto zapomniane | 07-06-2004 12:07:25 [#06] |
---|
przygotowanie do... Podejrzewam, że moje pytania są nieco prostackie, ale uwierzcie, że jest to dla mnie zupełnie czarna magia. Przeczytałam to rozporządzenie i nieco się podłamałam. Ale wdzięczna będą za jeszcze jedną wskazówkę - w kolejnych paragrafach jest mowa o "przygotowaniu do" i tu odpowiednio wszelkie zajęcia warsztatowe, z doradztwa zawodowego itp. Co dokładnie to "przygotowanie" oznacza? Jest gdzieś napisane, co muszę skończyć, by zostało uznane, że jestem przygotowana? Miałam np. specjalizacje na studiach (psychologicznych) z doradztwa zawodowego - czy to wystarczy? W duszy czuje że nie, ale nadzieja matką głupich... ;-) |
agabu | 07-06-2004 13:19:57 [#07] |
---|
Olu! Gdzie szukasz tej pracy? U mnie jest vacat.:-) Co dokładnie masz napisane w Dyplomie? Musisz być mgr psychologii i mieć przygotowanie pedagogiczne. To się uzyskuje na studiach lub na studiach podyplomowych. W rozporządzeniu jest napisane wprost jakie są obowiązki psychologa szkolnego. Czego nie rozumiesz? Czy jest tam coś do czego nie przygotowują studia psychologiczne? Pytaj, proszę. Oczywiście zajęcia na studiach z doradztwa zawodowego dają uprawnienia psychologowi, żeby to robić. |
Konto zapomniane | 07-06-2004 14:15:11 [#08] |
---|
mój wspaniały dypom Hej! Mój dyplom niewiele mówi: studia magisterskie na kierunku psychologia, w zakresie psychologii społecznej. Wymagania z rozporządzenia jak najbardziej się pokrywają z zakresem studiów. Czyli teraz powinnam zabrać się za studia podyplomowe pedagogiczne? Niestety, mimo, że od zawsze kusiła mnie praca w szkole, nie było w toku studiów nic pedagogicznego. Staram się o licencję trenera Polskiego Towarzystwa Psychologicznego, ale to jeszcze ze 2 lata zanim zakończę całe starania. Tylko podejrzewam, że poza uznaniem kolegów z PTP nic konkretnego ta licencja nie daje. A pracy szukam w Warszawie najchętniej, ale przyznaję, że nie spodziewałam się takich obostrzeń :-/ Ola |
hanabi | 07-06-2004 17:04:34 [#09] |
---|
nie muszą być studia podyplomowe zeby mieć przygotowanie pedagogiczne, wiem, że organizowane są kursy kilkumiesieczne, kwalifikacyjne |
agabu | 07-06-2004 17:15:29 [#10] |
---|
Racja hanabi! Napisałam tak z rozpędu. Olu! Zrób kurs, ale pamiętaj, zeby było na świadectwie "kwalifikacyjny". Ten mój vacat, niestety, bardzo daleko od Warszawy. Pozdrawiam |
tygrysek75 | 08-06-2004 22:56:30 [#11] |
---|
Z tym przygotowaniem pedagogicznym w przypadku psychologa jest tak, ze istnieje rozporzadzenie stanowiace ze osoby z dyplomem mgr psychologii maja zaliczone przygotowanie pedagigiczne w ramach studiow. Poszukam tej podstawy prawnej to ja wkleje. Sprawa jest pewna gdyz samam jestem psychologiem szkolnym i na tej podstawie zostaly mi uprawnienia pedagogiczne uznane, dzieki czemu nie musialam robic zadnych dodatkowych studiow ani kursow kwalifikacyjnych. |
Konto zapomniane | 09-06-2004 20:28:55 [#12] |
---|
To było by piękne! Chyba, że np. przepisy się zmieniły i teraz to już nie obowiązuje... Ola |
tygrysek75 | 09-06-2004 21:48:49 [#13] |
---|
wiec jest tak! Znalazlam kiedys w "Charakterach"- czasopismo psychologiczne informacje takowej tresci: " Departament Doskonalenia Nauczycieli MEN wyraznie okreslil, ze osoby z dyplomem magistra psychologii spelniaja warunki rozporzadzenia o szczegolnych kwalifikacjach wymaganych od nauczycieli ... ( DzU nr 98 poz. 433 z 1991 roku z pozniejszymi zmianami). Po studiach psychologicznych osoby te posiadaja wymagane kwalifikacje ( w tym wiedze merytoryczna i odpowiednie przygotowanie pedagogiczne) do zajmowania stanowiska psychologa szkolnego w placowkach resortu oswiaty" Koniec cytatu. Na podstawie tej informacji zostalam rozgrzeszona z koniecznosci przedstawienia osobnego zaswiadczenia o posiadaniu uprawnien pedagogicznych. |
tygrysek75 | 09-06-2004 22:04:23 [#14] |
---|
O niestety, plonne nadzieje ci zrobilam. Teraz wlasnie dla pewnosci poszukalam w tym nowym rozporzadzeniu z 2002 odnosnie kwalifikacji wymaganych od nauczycieli i tamto roporzadzenie z 1991 na ktore oni sie powolywali w Charakterach padlo. Ja sie na niego zalapalam bo pracowalam juz przed wejsciem w zycie tego rozporzadzenia z 2002. Sorry, za rozbudzenie nadziei. |
Konto zapomniane | 09-06-2004 23:32:30 [#15] |
---|
Dzięki, że mogłam chwilę pomarzyć :o) Ola | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|