Forum OSKKO - wątek
Atina | 02-06-2004 23:28:50 [#01] |
---|
Pomóżcie Moje dziecko w przyszłym roku idzie do I kl szkoły podstawowej, do której będzie musiał dojeżdżać autobusem. Dowiedziałam się, że w tej szkole dzieci pilnowane i odprowadzane są na autobus tylko przez pierwsze pół roku potem samodzielnie musza przechodzić przez jezdnie na przystanek i bez opieki nauczyciela czekają na autobus. Zdziwiło mnie to bardzo, bo sama pracuję w gimnazjum i u nas nie ma mowy, żeby dzieci czekały na autobus bez opieki nauczyciela. Prosiłabym o jakąś podpowiedź prawną, na pewno jest jakieś rozporządzenie, w którym to ujęto. Z góry dziękuję. |
RomanG | 02-06-2004 23:32:11 [#02] |
---|
Świat się przewraca! Gimnazjaliści muszą być na przystanku pod bezpośrednim nadzorem! |
Atina | 02-06-2004 23:40:20 [#03] |
---|
Sugerujesz więć, że nie ma takiej podstawy. |
RomanG | 02-06-2004 23:52:10 [#04] |
---|
Ustawa o systemie oświaty: Art. 17 ust. 3. Jeżeli droga dziecka z domu do szkoły, w której obwodzie dziecko mieszka, przekracza odległości wymienione w ust. 2, obowiązkiem gminy jest zapewnienie bezpłatnego transportu i opieki w czasie przewozu lub zwrot kosztów przejazdu środkami komunikacji publicznej. Jest to, co powyżej. Tyle że sposób sprawowania opieki nad uczniem dostosowujemy przecież do jego wieku i nie musi to być w każdym momencie opieka bezpośrednia. Jak jadą środkami komunikacji publicznej, to też przecież samodzielnie, tak? |
Atina | 03-06-2004 00:02:06 [#05] |
---|
A jednak jest opieki w czsie przewozu. Dzieci dowożone do naszego gimnazjum w autobusach mają jeszcze opiekunki. Jeżeli dziecku się coś stanie gdy czeka na przyjazd autobusu, który zabierze go do domu to logicznie myśląc szkoła powinna ponieść odpowiedzialność. Drąże ten temnat bo denerwuje mnie że mój 6 letni syn będzie chodził bez opieki na przystanek w obcej miejscowości. |
RomanG | 03-06-2004 07:43:00 [#06] |
---|
Pierwszaków powinni prowadzać. |
beera | 03-06-2004 08:23:38 [#07] |
---|
przepisy: UoSO 3. Jeżeli droga dziecka z domu do szkoły, w której obwodzie dziecko mieszka, przekracza odległości wymienione w ust. 2, obowiązkiem gminy jest zapewnienie bezpłatnego transportu i opieki w czasie przewozu lub zwrot kosztów przejazdu środkami komunikacji publicznej. jeśli dziecko ma zapewniony transport publicznymi srodkami komunikacji nie jest obowiązkiem gminy zapewniać opiekuna. Opiekuna zapewnia wówczas, gdy wozi własnymi środkami transportu. Oczywiście należy jeszcze popatrzeć na przepisy ustawy o ruchu drogowym i tam sprawdzić w jakim wieku dziecko może samodzielnie poruszać się po drogach. Wydaje mi się, ze jest to od 7 lat, ale nie dam łba uciąc sobie. Jesli zaś chodzi o opiekę nad gimnazjalistami, to uważam, ze jest to jeden z najlepszych pomysłów i zdecydowanie popieram gminy, ktore takie rozwiązania wdrażają. Ponieważ moje dzieci (popodstawówkowe) dojeżdżają do gimnazjum wiem ze skarg rodziców, co się dzieje w autobusach. Wymuszania pieniędzy, znecanie się, bijatyki, palnienie, itp. Jesli można przez obecnośc n-la minimalizować takie zachowania- jestem za |
Atina | 03-06-2004 16:49:10 [#08] |
---|
tak czy nie Czyli powinnam się zgłosić z tym problemem do gmin y, że skoro zapewniła dowozy dzieciom to powinna zapewnić też opiekę w drodze ze szkoły do domu mam na myśli czekanie na autobus. |
Askaa | 03-06-2004 16:59:57 [#09] |
---|
Jeżeli w szkole jest świetlica to za bezpieczeństwo powinny odpowiadać panie ze swietlicy. U mnie w szkole nie ma zanczenia czy to I klasa czy też III gimnazjum. do autobusu odporowadzani są przez wychowawcę świetlicy. |
RomanG | 03-06-2004 19:54:39 [#10] |
---|
Jeżeli tak się dzieje w autobusach, jak Asia napisała, też jestem za opieką bezpośrednią. Jeżeli gdzieś się nie dzieje, to nie jestem. A o opiekę możesz zawsze wystąpić. Wszystko to w dużej mierze zależy od zasad przyjętych w danej szkole. Rodzice mają prawo mieć wpływ na te zasady przecież. |
Atina | 03-06-2004 21:09:37 [#11] |
---|
Dzięki za wskazówki. Będę walczyć. Zobaczymy co z tego wymniknie. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|